Romanii care vor sa fie tratati in strainatate ar putea scapa de povara actelor. Ce vrea sa faca statul pentru pacienti

Ultimul update: Miercuri 23 Martie 2016 00:04
Data publicarii: Duminica 20 Martie 2016 20:18
Categorie: Sanatate

Documentele inutile vor fi luate din responsabilitatea asiguratilor care cer servicii medicale intr-o tara a Uniunii Europene.

Oamenii umblau pana acum sa adune un dosar intreg, atat din tara, cat si din strainatate, pentru diverse investigatii si interventii. Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, aflat in dezbatere publica, din aprilie, statul nu va mai cere pacientului biletul de internare sau confirmarea scrisa a clinicii straine, pentru decontare.

In prezent, pentru decontarea unei investigatii PET CT in Austria, un bolnav de cancer trebuie sa umble pe la diverse institutii.

Intii trebuie sa-si gaseasca clinica straina si sa ceara acordul pentru tratament. Apoi sa solicite o adeverinta de la CNAS. Urmeaza cererea pentru un bilet de trimitere. In acest fel, bolnavul are de alergat o luna, daca nu si mai mult, pana isi face dosarul medical. Tocmai de aceea, in ultimii doi ani, de cand a intrat in vigoare directiva europeana care permite tratamentele in strainatate, doar sase s-au incumetat sa parcurga drumul birocratic pentru un PET CT facut in afara tarii.

Din aprilie, toate aceste hartii ar putea disparea, daca va fi aprobat proiectul de hotarare de guvern. Masura vizeaza si nasterile in strainatate, implantarea de defibrilatoare cardiace, endoproteze si chiar interventiile de by pass aortocoronarian.

Descoperire revolutionara in tratarea cancerului. Cercetator: "Va schimba radical felul in care luptam cu aceasta maladie"

Mihaela Tanase, purtator de cuvant CNAS: "Scopul este acela de a simplifica metoda de obtinere a autorizarii prealabile pentru serviciul medical. Orice asigurat care vrea ca statul sa-i deconteze, sa se gandeasca ca sunt si alte cheltuieli cu cazarea, deplasarea, care nu sunt decontate."

Birocratia va disparea si la ramburasarea banilor. Asiguratul nu va mai umbla sa-si traduca facturile si actele medicale, pentru ca toate vor fi facute de angajatii statului.

La casele de asigurari, termenele de plata sunt clare: 18, respectiv 36 de luni de la emiterea facturii, dar la valoarea tarifelor din Romania. De exemplu, un bolnav care isi face un RMN cerebral in Germania plateste aproape 450 de euro, insa la intoarcere, omului ii vor fi returnati putin peste 100 de euro, cat costa procedura in Romania.

Anul trecut, statul roman a platit pentru tratamente in strainatate peste 91 de milioane de euro, catre clinici din Germania, Italia, Austria, Franta si Spania. In aceste state au mers in special cei cu afectiuni oncologice, boli ale sistemului circulator si diverse suferinte pediatrice.

Dezavantaje vor fi si la internare. Adica, acasa bolnavul primeste doar 845 de euro, pentru o saptamana de internare, desi el plateste 1000 de euro, doar pentru o zi de spitalizare la Viena. Iar pentru nastere, viitoare mamica primeste in jur de 1000 de euro, desi poate plati in afara si de 4 ori mai mult.

Descoperire extraordinara in tratarea cancerului la san. Rezultate in doar 11 zile, fara chimioterapie

Descoperire extraordinara in tratarea cancerului la san. Rezultate in doar 11 zile, fara chimioterapie

pensionari in transportul in comun

Medicii britanici ne recomandă să NU le cedăm locul în tramvai pensionarilor

România, pe primul loc în Europa din cauza victimelor cancerului de col uterin. Care este soluția

Românii mănâncă de 4 ori mai mult decât declară. 55% dintre adulți au un surplus de greutate

Insectele, o obişnuinţă în meniurile restaurantelor din România. Resursele planetei, pe cale de dispariţie

Testare gratuită și rapidă, în Capitală, pentru a afla dacă sunteți infectat cu hepatita C

Bărbat din Cluj, salvat de soţie. I-a dăruit un rinichi soţului de ziua copilului lor

reconstructie penis, romania, medici, pacient,

Reconstrucţie de penis în premieră, cu ţesut de pe antebraţ. Organul i-a fost amputat în somn de iubită

Semnalul de ALARMĂ tras de OMS: Avem de 10 ori mai mulţi copii obezi pe glob faţă de acum 4 decenii

Peste 124 de milioane de copii suferă de obezitate. Solicitările specialiștilor

Depresia şi izolarea socială afectează sănătatea românilor în mai mare măsură decât obezitatea

Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse "minune"

Centrele de permanență, soluția care îi scapă pe pacienți de aglomerația de la camerele de gardă