Romania - singura tara din UE fara o lege privind reproducerea umana asistata legal. Ce drame ar putea fi astfel evitate

Ultimul update: Duminica 31 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Joi 28 Ianuarie 2016 19:01
Categorie: Sanatate

Suntem singura tara din Uniunea Europeana care nu are o lege privind reproducerea umana asistata medical, desi se afla in sertarele alesilor de 3 ani.

In acest timp multi romani care nu pot avea urmasi nu stiu cum sa procedeze. Unii vor sa apeleze la o mama purtatoare, altii sa aiba copii de la parteneri decedati. Dar in aceste cazuri, orice procedura este in afara legii.

Pe Internet sunt numeroase anunturi prin care femei tinere se ofera sa-si inchirieze trupul cuplurilor care nu pot avea copii. La noi, nu exista insa cadrul legislativ pentru astfel de acte medicale, asa ca ineditul ''comert' poate ridica doar probleme de moralitate. In tot acest timp, in Parlament zace un proiect de lege care ar putea reglementa statutul mamei surogat.

Cei de la Agentia nationala de transplant spun ca o lege clara si completa privind reproducerea umana asistata medical ar ajuta si sutele de copii bolnavi de leucemie care n-au un donator compatibil pentru un transplant de maduva. Asta daca va fi legalizata selectia genetica a copilului.

"Singura posibilitate a acestor copii este ca familia respectiva, cuplul care l-a nascut, sa mai nasca un copil selectionat, in sensul in care se face prin fertilizare in vitro”, spune Victor Zota, coordonator national de transplant.

Delicata este si problema ridicata de doua doamne anul trecut, carora le-au murit partenerii, de la care insa doreau urmasi prin inseminare artificiala post mortem.

"Nu am putut sa recoltam sperma, material biologic de la domnul care decedase, cetatean strain. Au intervenit si ambasadele. Nu s-a putut", spune Victor Zota.

Cei 19 parlamentari membri in Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor se straduiesc din noiembrie 2013 sa dezbata si sa adopte o lege privind reproducerea umana asistata medical. De altfel, de-a lungul timpului Senatul a aratat mai multa deschidere spre acest subiect si a adoptat mai multe texte ce ar ajuta cuplurile care nu pot avea copii. Intotdeauna, peste aceste documente s-a asezat un strat gros de praf in Camera Deputatilor. Alesii din camera inferioara a parlamentului nu au inteles drama prin care trec familiile care nu pot procrea.

Legea mult asteptata va trebui sa defineasca si de cand embrionul este fiinta.

Primele cuvinte spuse de un adolescent abia trezit dupa transplantul de inima. Raspunsul dat la intrebarea:

Primele cuvinte spuse de un adolescent abia trezit dupa transplantul de inima. Raspunsul dat la intrebarea: "Cum te simti?"

antibiotice

Cât de ușor e să iei antibiotic fără rețetă și efectele grave ale acestui obicei

Spitalul Floreasca și cel de Arși, mutate într-o clădire nouă, de 250 mil. euro

Institutul de Urologie din Cluj, ruinat de afacerile ilegale ale unui medic. Nu sunt bani nici de salarii

Au vrut să scape de monturi și și-au distrus articulațiile cu orteze de pe net. Avertismentul medicilor

Încă 2 oameni au murit, iar alte câteva zeci au fost depistați cu virusul West Nile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii, tardive pentru românii care au urgent nevoie de transplant pulmonar

donatori sange

Campanie pentru donarea de sânge, la spitalul din Alba

Zeci de nume implicate în dosarul fraudei cu asigurări de sănătate. Scandalul s-ar putea extinde

Donatorii de sânge, testaţi pentru virusul West Nile. Boala a ucis deja 6 români

O pacientă plimbată dintr-o secţie în alta a murit în Pitești. De ce ar fi refuzat un medic să o trateze

Medici: Nu vă tratați pe internet. Informațiile false pot ucide

Amenzi în cazul medicilor care nu i-au convins pe părinți să-și vaccineze copiii