Primul tratament real pentru autism. Un roman, in echipa care a descoperit medicamentul minune
Exista o speranta pentru micutii cu autism. Cercetatorii de la Universitatea Stanford din California, din echipa carora face parte si romanul Sergiu Pascu, au descoperit o substanta care ar putea sta la baza unui nou medicament.
In prezent, tulburarile din spectrul autist afecteaza un copil din o suta. Si singura tereapie aplicata la noi, ca peste tot in lume, este repetarea obsesiva a unor joculete menite sa-i smulga pe acesti copii din universul lor de neinteles.
Pentru cele douazeci de mii de familii din Romania care platesc acum din buzunar o terapie lenta si cu rezultate incerte, un medicament destinat autismului este marea speranta.
Cercetatorii de la Universitatea Stanford au creat in laborator neuroni artificiali, pornind de la celule stem recoltate din pielea bolnavilor cu autism. Aceasta ar putea fi baza unui medicament- miracol si primul tratatament real pentru autism. Sergiu Pascu lucreaza si el la acest proiect.
In prezent, singura cale de ameliorare a bolii, certificata stiinfic, presupune 40 de ore de terapie pe saptamana. Cel mai devreme, substanta descoperita de echipa din care face parte si romanul nostru ar putea fi transformata intr-o pilula salvatoare in 4-5 ani.