Primii copii cu TREI parinti s-ar putea naste in 2015. Tratament genetic controversat, aprobat
2015 este anul in care ar putea veni pe lume primul copil cu trei parinti, dupa o decizie istorica in privinta unui controversat tratament genetic.
Marea Britanie ar putea fi prima tara din lume care sa permita "crearea" copiilor cu trei parinti genetici, in ciuda temerilor ca acest lucru ar putea duce la aparitia copiilor "de designer", scrie Daily Mail.
Guvernul va publica prevederile legale in acest an, astfel ca procesul care va permite permite femeilor afectate de boli ereditare grave sa aiba copii sanatosi va deveni cu un pas mai aproape de punere in practica.
Tehnica presupune inlocuirea ADN-ului cu probleme din ovulul mamei cu material genetic dintr-un ovul provenit de la un donator. Drept urmare, copilul sanatos care va veni pe lume va avea, practic, doua mame si un tata.
Dame Sally Davies, oficial in domeniul Sanatatii in guvernul britanic, sustine ca modificarea materialului genetic nu va afecta ADN-ul fundamental, responsabil pentru trasaturile fetei si culoarea ochilor. Ea a comparat procedeul cu inlocuire unui "pachet de baterii" defect intr-o celula, pentru a elimina orice sansa de aparitie a unei boli grave.
Potrivit estimarilor, intre 5 si 10 copii sanatosi cu trei parinti se vor naste in fiecare an, in cupluri care altfel ar avea urmasi suferind de maladii cumplite sau care mor prematur.
In aceste cazuri, un copil sanatos va mosteni de la parinti ADN-ul nuclear, iar de la donator ADN-ul mitocondrial.
Iar pentru a evita aparitia copiilor conceputi sa aiba anumite trasaturi fizice, la dorinta parintilor, Davies spune ca se va interzice modificarea ADN-ului nuclear.
6.500 de copiii cu boli mitocondriale - care duc la pierderea auzului si vazului sau provoaca probleme grave la plamani inima si ficat - se nasc in fiecare an in Marea Britanie. Aproximativ 12.000 de britanici sufera de aceste boli in prezent.