Medicul specialist in "invieri". Procedura care poate readuce la viata persoane decedate de ore bune
Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau stopul respirator sunt cele mai frecvente urgente in care medicii din intreaga lume se lupta practic cu moartea.
Fiecare secunda conteaza in astfel de situatii. Resuscitarea cardio-pulmonara este cea mai folosita tehnica pentru a recapata semnele vitale ale pacientilor, insa de multe ori, procedurile standard nu dau rezultate. Acelea sunt momentele in care moartea castiga, iar medicii sunt nevoiti sa anunte ora, data si cauza mortii. Dar nu si un doctor din New York, care, folosind o procedura ultra-moderna, reuseste sa-i readuca la viata pe cei trecuti pe lumea cealalta de zeci de minute.
Sam Parnia conduce departamentul de Terapie Intensiva la Spitalul Stony Brook University din New York, insa medicul de origine britanica mai are o specializare, oarecum controversata – invierea pacientilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ce anume se intampla cu sufletul, pana cand pacientul este resuscitat, iar corpul este practic mort? Ce inseamna, de fapt, fenomenele de "a trai” si "a nu trai”? Acestea sunt intrebari care il preocupa pe doctorul Parnia, de cand a inceput sa practice resuscitarea, la un nivel necunoscut inca de multi medici specialisti.
Medicul vorbeste, intr-un reportaj realizat de The Guardian, despre Efectul Lazar, ca raspuns la o parte din intrebarile greu de inteles. Este vorba despre o incercare de a remodela ceea ce intelegem despre moarte, bazata pe experienta lui Parnia cu privire la "taramul nedescoperit, din care nimeni nu se mai intoarce”.
Sanse de 33 % de supravietuire
"Nimeni care moare din cauze care sunt reversibile nu ar trebui sa moara. Este simplu: victimele infarctului miocardic nu ar mai trebui sa moara. Trebuie sa fiu atent atunci cand spun asta, pentru ca oamenii vor spune: ‚Sotul meu a murit recent, iar tu imi spui ca nu ar fi trebuit sa se intample’ Adevarul este ca infarctul ar trebui stapanit chiar usor”, sustine Sam Parnia.
Folosind ECMO (Oxigenare Extracorporala Arterio-Venoasa), o procedura avansata de resuscitare cardio-pulmonara, medicul reuseste sa salveze sute de vieti. Un pacient al medicului Parnia are 33% sanse de supravietuire in cazul unei resuscitari, in timp ce intr-un spital obisnuit, raportul este de doar 16 %.
Ce este ECMO si cum functioneaza
In timpul unui infarct, sangele nu mai transporta oxigen, provocand distrugerea ireversibila a celulelor creierului, facand ca recuperarea pacientului sa fie dificila. Cu ECMO, pacientii pot fi reintorsi la viata si mentinute semnele lor vitale, in timp ce doctorii castiga timp util, pentru a da diagnostice si tratamentele necesare.
Oxigenarea extracorporala arterio-venoasa cu membrana (ECMO) este un dispozitiv ultra-modern. Sunt introduse doua sonde fara ace, una in vena principala si cealalta in artera principala, permitand unei pompe sintetice sa inceapa sa extraga sangele din corp, filtrandu-l prin aparat.
Sangele trece prin membrana de oxigenare, in care este introdus oxigenul, iar dioxidul de carbon este inlaturat. Anumite aparate ECMO includ si functia de control a temperaturii corporale, prin care se poate raci sau incalzi corpul pacientului.
Procedura poate fi foarte productiva, pacientii care au intrat in moarte clinica de cateva ore au fost resuscitati cu succes folosind ECMO. Chiar si in situatii de infarct cardiac complet, ECMO s-a dovedit o tehnica salvatoare.