Ce au in comun inghetata din comert si shaorma "cu de toate". Specialistii au analizat etichetele si au ajuns la o concluzie
Inghetata din comert este un fel de shaorma cu de toate. In ultima luna din aceasta vara, Asociatie de Protectia Consumatorilor avertizeaza ca inghetata contine prea mult zahar, carbohidrati si nepermis de multe grasimi.
Mai mult, dupa ce au analizat etichetele, specialistii au observat ca producatorii nu sunt deloc cinstiti cu clientii lor. "Nu ma intereseaza, eu mananc oricum", spun cei care iubesc acest desert.
Specialistii au citit cu ochi critici etichetele de pe 55 de sortimente de inghetata, dintre cele mai populare pe piata. Rezultatul studiului lor a fost uimitor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Laura Pascu, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor: ”Inghetata e un fel de shaorma din cate am vauzt noi. E plina de carbohidrati, de zaharuri, foarte multe tipuri de inghetata nu contin lapte, contin uleiuri exotice, cocos, rapita, de palmier dublati de agenti de ingrosare"
Cele mai multe dintre inghetatele analizate contin peste 20 de aditivi alimentari, dintre care mai mult de trei sferturi pot produce cancer, diabet sau alte boli vasculare, sustin specialistii. Insa concluziile nu ii sperie pe cei care iubesc inghetata.
"Orice lucru intr-o masura mica e bun, daca te lungesti cu el, se pune pe tine" spune un consumator
Consumator: "Pe mine nu ma intereseaza, mananc oricum. Daca e vara, e cald."
Consumator: "De casa nu poti sa faci in fiecare zi"
Bucatarii spun ca inghetata se poate prepara foarte simplu si acasa, din fructe si iaurt, ingrediente la indemana oricui. Pe piata, au aparut insa si cofetarii cu inghetata preparata de maestrii scoliti in tari cu renume in domeniu.
Giacomi Mazzara, maestru in prepararea inghetatei: "Folosim doar ingrediente naturale, de calitate inalta, provenite din zone geografice protejate"
Alexandru Sautner, manager gelaterie: "Inghetata trebuie sa fie facuta in fiecare zi, nu poate sa ramana de pe o zi pe alta ca are o alta consistenta"
Pretul unei inghetate artizanale este insa si de trei ori mai mare decat al uneia produse in regim industrial.