Boala ce te face sa uiti chiar si numele copiilor, ignorata de autoritatile noastre. Un sfert de milion romani sufera de ea

Ultimul update: Miercuri 15 Martie 2017 07:13
Data publicarii: Duminica 12 Martie 2017 17:04
Categorie: Sanatate

In Romania, o boala care face ravagii in randul a sute de mii de oameni are nevoie de o strategie nationala. Este vorba despre Alzheimer.

In prezent, 80 la suta dintre cei care sufera de aceasta afectiune primesc prea tarziu verdictul, pentru ca pun primele semne pe seama imbatranirii si nu se prezinta la medic. Daca ar merge din vreme, li s-ar prelungi viata, spun specialistii. In plus, cei din familie ar avea o viata mai usoara.

"In ce zi a saptamanii suntem? In ce data suntem astazi? Puteti sa imi numarati in 3 in 3 de la 100 in urma?”

Aparent banale, intrebarile ii ajuta pe medici sa afle daca pacientul are sau nu probleme de memorie. In plus este rugat sa deseneze un ceas si sa reproduca o figura geometrica. Raspunsurile incorecte sunt un semn clar ca afectiunea s-a instalat deja.

Acest test este foarte important, in conditiile in care la noi, boala este diagnosticata tarziu iar greul revine membrilor familiei. Si mai dureros este ca potrivit psihiatrilor varsta la care se instaleaza Alzheimer-ul a scazut sub 65 de ani.

Tanara de 28 de ani, atacata de oamenii din sat pentru ca sufera de o boala cumplita. Un vecin a venit cu toporul

Maria Cristache, medic psihiatru: "Foarte multe familii nu realizeaza decat in momentul in care varstinicul a devenit invalid pe foarte aspecte ale vietii cotidiene, nu ca uita ce zi este astazi, in ce ani suntem. Nu mai stie cum il cheama, nu mai recunoaste anturajul, nu mai stie numele copiilor al sotilor.

Aparitia bolii nu poate fi impiedicata dar evolutia poate fi incetinita. Radu Mitrea, director general centru medical: “La medicul de familie foarte putini sunt cei care vin sa ceara sau medicul sa-i dea un asemneea test in general nu prea agreeaza, se cred sanatosi.”

Medicamentele pentru aceasta afectiune sunt gratuite, insa avem nevoie de mai mult.

Minerva Gurgu, p resedintele societatii romane Alzheimer- filiala Brasov: “Avem nevoie de un plan national ca sa ne duca in situatia de a diagnostica precoce, de a instituit tratament, de a institui un plan de recuperare si supraveghere. Un pacient cu dementa Alzheimer are nevoie pe zi de 3 ingrijitori”

In Romania boala Alzheimer, considerata o forma a dementei afecteaza peste 250.000 de persoane. Un tratament aplicat de la primele semne poate prelungi viata cu 8-10 ani.

Manusa care depisteaza boala Parkinson si aplicatia care iti completeaza tinuta. Inventiile celor mai buni viitori ingineri

Manusa care depisteaza boala Parkinson si aplicatia care iti completeaza tinuta. Inventiile celor mai buni viitori ingineri

copii rujeola

Epidemie de rujeolă: numărul cazurilor a trecut de 10.000

Bodog încă nu a rezolvat grava criză de imunoglobulină. Bolnavii plătesc sume mari ca să trăiască

Miracol medical: o fetiță a supraviețuit, deși s-a născut cu inima în afara pieptului

Transplant dificil în Vrancea: o mamă i-a donat fiicei sale un rinichi

Scandal internaţional din cauza laptelui praf pentru bebeluşi infectat cu Salmonella. Ce măsuri ia România

Criza imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor

Epidemie de Rujeola

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă în ultima săptămână. Peste 95%, persoane nevaccinate

Criza imunoglobulinei continuă. Pacienți trimiși în străinătate pentru a fi tratați

Situație critică la Sf.Pantelimon: ”Pacienții se ridică de pe targă când află ca vor ajunge acolo”

Părinţi obligaţi de instanţă să-şi trateze copilul, în Iaşi. De ce refuză să meargă la spital

Primul spital pentru copiii bolnavi de cancer construit în România, după 30 de ani

Bebeluș salvat printr-o transfuzie intrauterină, de către medici din Iași