Amenzi în cazul medicilor care nu i-au convins pe părinți să-și vaccineze copiii
Autorităţile sanitare au amendat câţiva medici de familie, pentru că nu şi-au convins pacienţii să-şi vaccineze copiii.
Între timp, epidemia de rujeolă a făcut 34 de victime. Ultimul deces este al unui băieţel din Neamţ, care a făcut pojar la numai cinci luni. Şi există riscul unui nou val epidemic, odată cu începerea şcolii.
Mama unei fetiţe de 7 ani din Piteşti i-a făcut copilei doar prima doză de vaccin împotriva pojarului. Recunoaşte că ea însăşi a fost vaccinată complet şi fără probleme în copilărie. Sunt părinţi care nu vor să audă o explicaţie logică şi ştiinţifică.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Mirela Lazăr, medic de familie: ”Am insistat să afle informaţii corecte, nu pe internet, nu pe marginea şanţului.”
În două cazuri similare, medicii de familie din Bihor au luat amenzi de o mie de lei, pentru că nu şi-au convins pacienţii.
Dr. Daniela Rahotă, director DSP Bihor: ”S-a constatat o creştere a numărului de vaccinări, nu la toţi medicii de familie, iar aceştia au fost sancţionaţi cu avertisment, dar şi cu amenzi contravenţionale.”
Situaţii dificile au apărut şi în zonele cu comunităţi de romi, unde zeci de copii erau nevaccinati. Mulţi părinţi şi-au schimbat însă atitudinea în urmă campaniei pro-vaccinare.
Dr. Bonte Ardelean Mirela, medic de familie: ”Au fost cazuri de mămici care au fost împotrivă, dar după ce au văzut prin mass media mediatizarea rujeolei şi a cazurilor de deces, împreună cu noi, bineînţeles, am reuşit să le vaccinăm copiii."
Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iaşi: ”Această acţiune continuă, nu avem un termen limita. Vorbim de o campanie de informare, dar şi de vaccinare.”
Doctorii se plâng de lipsa mediatorilor sanitari, care i-ar fi putut ajută să comunice mai eficient cu familiile puţin instruite.