Tariceanu afirma ca un document ar demonstra ca Iohannis "a inchis ochii" la implicarea SRI in procesul de justitie

Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in care il acuza ca a inchis ochii "la folosirea discretionara a CSAT pentru a reglementa in secret implicarea serviciilor secrete in actul de justitie".

Tariceanu sustine ca a recurs la acest mod de informare in calitate de presedinte al Senatului.

El afirma ca Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) ar fi publicat un document CSAT referitor la relatia dintre serviciile de informatii si Justitie.

"Astfel, conform UNJR, in documentul publicat se arata ca “CSAT a trasat SRI-ului sarcini informativ-operative ce nu se regasesc in cadrul legal cunoscut”.

CSAT a recunoscut ca in privinta relatiei dintre parchete si serviciile de informatii, aceasta s-a materializat in constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmarire penala, in scopul contracararii riscurilor derivate din derularea unor activitati cu caracter infractional." - afirma Tariceanu.

Citește și
Klaus Iohannis - agerpres
Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu: "S-ar darama statul de drept"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In opinia sa, acest lucru ar demonstra ca presedintele Klaus Iohannis ar fi "inchis ochii" la folosirea discretionara a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a reglementa in secret implicarea serviciilor secrete in actul de justitie.

Iata, integral, textul mesajului presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu:

"Stimate domnule Presedinte,

Am urmarit cu deosebita ingrijorare recentele evenimente care au dus la solicitarea de trecere in rezerva a prim-adjunctului SRI, Florian Coldea. Acestea dezvaluiau un comportament in afara democratiei si a statului de drept. Din pacate, se aduna nu doar „suspiciuni rezonabile”, pentru a folosi un termen des invocat in ultima perioada, ci si dovezi fara tagada a modului in care democratia si statul de drept sunt incalcate in Romania.

Cea mai recenta dovada va implica direct pe Dumneavoastra si este si motivul pentru care va adresez aceasta solicitare oficiala din pozitia conferita Presedintelui Senatului. Ma refer la publicarea de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), a unui document CSAT referitor la relatia dintre serviciile de informatii si Justitie.

Astfel, conform UNJR, in documentul publicat se arata ca “CSAT a trasat SRI-ului sarcini informativ-operative ce nu se regasesc in cadrul legal cunoscut”.

CSAT a recunoscut ca in privinta relatiei dintre parchete si serviciile de informatii, aceasta s-a materializat in constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmarire penala, in scopul contracararii riscurilor derivate din derularea unor activitati cu caracter infractional. Pe scurt, ati inchis ochii la folosirea discretionara a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a reglementa in secret implicarea serviciilor secrete in actul de justitie.

Iin orice democratie, tacerea si inactiunea Dumneavoastra echivaleaza cu incalcarea principiilor statului de drept si a separarii puterilor in stat.

Domnule Presedinte, ati mostenit un sistem al institutiilor de forta readus la viata dupa model comunist de fostul presedinte Traian Basescu si folosit ca instrument de represiune impotriva adversarilor politici si a elitelor acestei tari (elite intelectuale, artistice si economice). Din pacate, in loc sa stopati acest sistem, Dumneavoastra i-ati conferit puteri sporite. Ati promovat oameni din sistem despre care s-a spus cu dovezi ca au comis abuzuri si ca au incalcat drepturile si libertatile cetatenilor.

Promovarea Liviei Stanciu ca judecator la Curtea Constitutionala a fost un semnal nedorit dat romanilor ca Presedintele Romaniei rasplateste, in loc sa sanctioneze, abuzul de putere. Documentul dat publicitatii de UNJR arata insa ca implicarea Dumneavoastra nu s-a limitat la unele cazuri particulare, ci a fost una sistemica; pentru ca in loc sa stopati sistemul pus la punct de Traian Basescu, l-ati girat.

In iunie 2015, afirmati ca „nu am nici un fel de date care sa imi arate ca SRI s-ar fi implicat peste sau in afara limitelor date de lege in procesul de Justitie”; o afirmatie falsa din moment ce deja existau deciziile CSAT pe care UNJR le face acum publice.
Domnule Presedinte, nu puteti sustine ca nu stiati de aceste lucruri. Ca Presedinte al Senatului v-am atras atentia in nenumarate randuri, inclusiv printr-o scrisoare deschisa din mai 2015, cu privire la modul in care drepturile si libertatile cetatenilor sunt incalcate.

In plus, ati primit nenumarate semnale din partea organizatiilor magistratilor ca statul de drept si democratia din Romania sunt subminate prin decizii care dau puteri sporite institutiilor de forta si folosirea abuziva a acestor puteri. In replica, ati raspuns public ca „imi mentin increderea in institutii ca ICCJ, DNA.

In general, trebuie sa recunosc ca am multa incredere in sistemul de justitie din Romania”. Pentru a folosi o sintagma cunoscuta, ati ales sa puneti batista pe tambal.

Domnule Presedinte, definitia statului de drept, pe care o invocati periodic, este alta decat ceea ce reiese din actiunile Dumneavoastra. In statul de drept, rolul institutiilor este de a apara drepturile si libertatile individuale, nu de a incerca sa cumuleze mai multa putere, prin abuzuri si excese. Intr-un stat de drept, cetateanul se simte liber, nu ascultat si urmarit. Intr-un stat de drept, Presedintele tarii nu gireaza actiunile abuzive ale institutiilor de forta, pentru a isi conserva puterea.

Domnule Presedinte, in mijlocul acestui scandal imens, datorati romanilor raspunsuri la cateva intrebari simple legate de modul de operare al institutiilor de forta. Aceste intrebari nu sunt doar ale mele, ci si ale sutelor de romani care mi s-au adresat mie si Parlamentului in speranta ca aici vor gasi dreptate. Vi le adresez eu, ca presedinte al Senatului:

Exista alte decizii secrete ale CSAT prin care s-au conferit puteri sporite institutiilor de forta in Justitie, care au dus la limitarea sau incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor? Daca da, aveti datoria sa le faceti publice.

Care este nivelul implicarii serviciilor secrete in Justitie, dincolo de descrierea generala „Justitia este camp tactic”? In lumina documentului prezentat de UNJR, aveti datoria de a preciza care sunt puterile sporite pe care le-ati acordat serviciilor si unde se opreste influenta acestora asupra magistratilor.

Exista ofiteri acoperiti in Justitie si, daca da, care este numarul lor si la ce nivel ierarhic in interiorul puterii judecatoresti?

Domnule Presedinte, stiu ca in trecut ati ales fie sa taceti, fie sa dati raspunsuri evazive la intrebari incomode. De data aceasta tacerea nu este de aur, ci va incrimineaza in ochii romanilor care spera ca vor trai intr-o tara in care statul de drept este o realitate, nu o iluzie, iar drepturile si libertatile lor sunt respectate.

Ca presedinte al Senatului, eu voi continua sa lupt pentru aceste deziderate." - Calin Popescu Tariceanu.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Calin Popescu Tariceanu ii da replica lui Klaus Iohannis: Presedintele sa sustina
Calin Popescu Tariceanu ii da replica lui Klaus Iohannis: Presedintele sa sustina "statul de drept", nu "statul drepti"

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, i-a dat o replica presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, dupa ce seful statului l-a criticat intr-un discurs despre independenta justitiei.

Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu:
Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu: "S-ar darama statul de drept"

Presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde a vorbit despre independenta justitiei, apararea valorilor democratiei si i-a incurajat pe judecatori si procurori sa se opuna imixtiunii politicului.

Tariceanu povesteste intalnirea cu Iohannis, de la consultari:
Tariceanu povesteste intalnirea cu Iohannis, de la consultari: "A spus: 'Nu voi accepta sub nicio forma un premier PSD"

Copresedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, afirma ca seful statului a incercat formarea unei majoritati de centru dreapta, alta decat cea rezultata din alegeri.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.