Șoferii de TIR nu vor mai fi amendaţi pentru expirarea rovinietei în cazul în care sunt timpi mari de aşteptare în vamă

Camioane
Inquam Photos / George Calin

Ministerul Transporturilor anunţă că Guvernul a soluţionat, în şedinţa de joi, o altă revendicare a transportatorilor. Este vorba despre cea care vizează amenzile pentru expirarea rovinietei din cauza timpilor mari de aşteptare din vămi.

De asemenea, se reglementează utilizarea camerelor video din vămi şi din apropierea acestora, dar şi a camerelor de monitorizare a traficului pentru verificarea rovinietei, dar şi realizarea unei parcări în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Calafat, astfel încât şoseaua naţională din zonă să nu mai fie blocată de TIR-uri.

„La propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, modificarea Ordonanţei Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Necesitatea modificării actului normativ a apărut în urma discuţiilor dintre MTI şi Confederaţiile şi Federaţiile reprezentative la nivel naţional din domeniul rutier pentru detalierea la nivel de normă primară a modalităţii de efectuare a actului de control (control efectuat de către personalul de specialitate din cadrul C.N.A.I.R. – S.A) în mod distinct pentru utilizatorii străini şi cei români”, a transmis, joi, Ministerul Transporturilor, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că responsabilitatea deţinerii rovinietei valabile aparţine în cazul utilizatorilor străini conducătorului auto, iar în cazul utilizatorilor români deţinătorului vehiculului.

„Modificăm cadrul legal astfel încât şoferii de TIR să nu mai fie amendaţi pentru expirarea rovinietei în cazul în care sunt timpi mari de aşteptare în vamă. Consider că acesta este gestul corect până venim cu o altă rezolvare din setul de măsuri agreate cu transportatorii, cea a culoarelor dedicate la frontieră şi în Portul Constanţa”, a declarat și premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„Modificarea prevede şi stabilirea modalităţii de utilizare şi funcţionare a camerelor video din punctele de trecere a frontierei sau din proximitatea acestora, respectiv pentru monitorizarea traficului rutier”, a mai transmis ministerul.

Instituţia precizează că, pentru reglementarea timpilor de aşteptare necesari trecerii frontierei, în raport cu cerinţele protestatarilor, era necesară modificarea art. 9 alin.(2) lit.c) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, în sensul că personalul de specialitate din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. să efectueze actul control:

► în punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare, pentru utilizatorii străini;

► pe reţeaua de drumuri naţionale din România, pentru utilizatorii români, prin intermediul sistemelor de camere video, cu excepția camerelor video din punctele de trecere a frontierei şi din proximitatea acestora. Camerele video din punctele de trecere a frontierei şi din proximitatea acestora vor fi stabilite în anexa nr.5 la prezenta ordonanţă a Guvernului nr.15/2002, camere ce vor fi destinate exclusiv monitorizării traficului rutier.

„Prin acest act normativ este asigurată, în continuare, implementarea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de transport marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri, cu toate modificările ulterioare ale acesteia şi se urmăreşte aplicarea tarifului de utilizare (rovinieta) în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2022/362”, a mai transmis Ministerul Transporturilor.

Potrivit instituţiei citate, de asemenea, este necesară corelarea unor prevederi din O.G.nr.15/2002 cu prevederile similare din Legea nr.226/2023, astfel încât să se creeze un cadru legislativ unitar şi complex în ceea ce priveşte exceptarea unor anumite categorii de vehicule de la obligaţia de plată a tarifului de utilizare şi în ceea ce priveşte controlul valabilităţii rovinietei şi a peajului în cazul utilizatorilor străini din statele membre UE, precum şi în cazul vehiculelor înmatriculate în state non UE.

„Totodată, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a prezentat în şedinţa de guvern şi Nota privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Calafat, judeţul Dolj, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unei suprafeţe de teren, având categoria de folosinţă drum de exploatare, din domeniul public al Municipiului Calafat în domeniul public al statului (...) Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii S.A va derula obiectivul de investiţie de utilitate publică şi interes naţional Amenajare parcare pe DN 56 km 80+800 dreapta, în scopul descongestionării traficului în zona Punctului de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin”, a mai transmis ministerul.

Instituţia explică faptul că a fost constatată necesitatea promovării execuţiei unei parcări prin care să fie preluat traficul greu ce urmează să tranziteze punctul de frontieră de la Calafat şi care în prezent staţionează pe DN 56, îngreunând circulaţia celorlalţi participanţi la trafic.

„Prin staţionarea vehiculelor pe carosabil în proximitatea Punctului de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin, respectiv pe drumul naţional DN 56 circulaţia este obstrucţionată din cauza faptului că drumul naţional are 2 benzi de circulaţie cu specificaţiile: 2 X 3,50 ml lăţimea părţii carosabile şi 2 X 1 ml acostament, neexistând premisele unei circulaţii fluente”, arată Ministerul Transporturilor.

Instituţia precizează că, pentru execuţia obiectivului de investiţie de utilitate publică şi interes naţional “Amenajare parcare pe DN 56 km 80+800 dreapta”, în scopul descongestionării traficului în zona Punctului de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin. este necesar a fi transferat un teren în suprafaţă de 1.995 mp, aflat în extravilanul Municipiului Calafat, judeţul Dolj, din domeniul public al Municipiului Calafat în domeniul public al Statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A..

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.