Scandalul ”mașini BMW pentru Poliție”. Ministrul Lucian Bode susține că, de fapt, Cătălin Drulă a semnat contractul

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat, joi, concluziile Corpului de Control în scandalul provocat de cumpărarea de maşini BMW pentru Poliţie.  

 

Mai mult, Bode a susținut că Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de către președintele USR Cătălin Drulă, a ”semnat” pentru fixarea anumitor detalii tehnice ale autoturismelor care urmau să fie achiziționate. 

La 25/05/2021 Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, aprobă cererea de finanțare, inclusiv fișa cu detaliile tehnice. În 5/07/2021, în baza acordului dat de ministerul condus de domnul Drulă, se semnează contractul de finanțare. Număru 106/2021, îl aveți în față. Contract, evident, semnat între Ministerul Transporturilor, pe de o parte, și Inspectoratul General al Poliției Române, pe de altă parte, în calitate de beneficiar. Ca reprezentant al Ministerului Transporturilor, evident, este domnul ministru Drulă. Aveți în față o copie după contractul de finanțare semnat de domnul domnul Drulă și domnul Benone Matei, Ministerul Transporturilor, respectiv Inspectoratul General al Poliției Române.” - a spus ministrul de Interne Lucian Bode, într-o conferință de presă.

Bode mai spune că, un aspect foarte important al acestui contract a fost cel reprezentat de fixarea anumitor specificații tehnice ale autoturismelor care urmau să fie cumpărate - specificații care au dus, în final, la achiziționarea BMW-urilor.

Citește și
Cătălin Drulă
Președintele USR, către DNA: ”Autosesizaţi-vă, atât pe cazul BMW, cât şi pe cazul Blue Air”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

”Foarte important, anexa 2 a acestui contract parte componentă încă o dată acestui contract este fișa cu detaliile tehnice, unde vem vom găsi la pagina 7 capacitatea cilindrică, cutia de viteză, viteze, tracțiunea, lungimea, caroseria, culoarea, inscripționarea specifică, foarte importantă. Așa cum vedeți, cutie automată 8 plus 1 trepte.” - a precizat Bode.

Președintele USR a acuzat Ministerul de Interne că a construit un caiet de sarcini ”cu dedicație”

Bode amintește faptul că, printre acuzațiile lansate de liderul USR s-au aflat și cele referitoare la construcția unui caiet de sarcini care să cuprindă anumite condiții, cu alte cuvinte ... ”cu dedicație”.

 

Însă, acum, ministrul susține că aceste specificații au fost aprobate chiar de Drulă.

Ne aducem aminte ce spunea domnul Drulă în urmă cu câteva zile, am construit un caiet de sarcini în care am trecut intenționat, spre exemplu, o cutie de viteză 8 plus 1 trepte, pentru a favoriza pe cineva, în condițiile în care domnia sa a semnat contractul de finanțare, iar anexă la contractul de finanțare sunt aceste specificații tehnice, inclusiv cutia de viteză 8 plus 1.

Așadar, în caietul de sarcini nu puteam trecem nici 7 plus 1 nici 9 plus 1. Mă întreb, cât tupeu ai și acuzi Poliția Română, Ministerul Afacerilor Interne, că au făcut anumite specificații cu dedicație, când nu au făcut altceva decât preia aceste specificații din proiectul tehnic, anexă la contractul de finanțare semnat de Ministerul Transporturilor. Mai mult, pe 8 iulie Ministerul Transporturilor anunță public printr-un comunicat semnarea contractului. 

Printre echipamentele care fac obiectul contractului sunt enumerat enumerate și cele 300 de autospeciale. Se spune foarte clar: achiziția 300 de autospeciale de poliție. Deci, după ce semnează contractul, comunicat și promovează public acest demers” - a spus Lucian Bode.

Ba, mai mult decât atât, inclusiv ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, Cristian Ghinea, ar fi fost informat cu privire la aceste achiziții.

”După momentul semnării contractului, ministerul, așa cum spun, cum spuneam, îl informează pe ministrul Fondurilor Europene. Așadar, contractul ajunge și la domnul Ghinea. Domnul Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene la acea vreme, inclusiv cu specificațiile tehnice, subliniez inclusiv cu specificațiile tehnice.” - a afirmat ministrul de Interne.

Președintele USR Cătălin Drulă a cerut DNA să se autosesizeze în scandalul BMW

În urmă cu câteva zile, președintele USR Cătălin Drulă i-a cerut procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, să se autosesizeze în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW.

Acum, ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că nu are nicio problemă cu asta, ba dimpotrivă.  

Acum sigur putem vorbi mult despre ipocrizie, despre rea-voință, despre pierderi de memorie. Putem vorbi mult și multe pe aceste aspecte, inclusiv despre înțelepciunea zicalei dacă tăceai filosof rămâneai.

Unul din cele mai importante și singurul care ne interesează pe noi, la Ministerul Afacerilor Interne, este cel legat de dezinformare, pe care întotdeauna o vom combate. Acesta este motivul pentru care aflu astăzi în fața dumneavoastră, combat această dezinformare cu argumente. Fostul ministru al transporturilor, domnul Drulă, face public acuzații grave, calomnioase, cu atac la persoane.

Vorbim, culmea, despre documente și procese agreate și semnate de către dânsul. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns. Domnul Drulă cere Direcției Naționale Anticorupție se se autosesizeze. Păi, ce ar trebui înțelegem acum, după ce am văzut documentele semnate de către dânsul. Să înțelegem se auto-denunță? Domnul Drulă, sesizează OLAF și Parchetul European, în condițiile în care acest contract și aceste specificații tehnice au fost pe masa ministrului Drulă și a ministrului Ghinea. Foarte bine, nu avem nicio problemă cu asta.” - a reacționat Lucian Bode.  

Reacția lui Drulă: ”Ciocoiul Bode minte cum respiră”

La scurt timp după conferința de presă organizată de ministrul Lucian Bode, președintele USR Cătălin Drulă a reacționat cu un mesaj transmis pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR susține că Bode ”minte cum respiră”, deoarece el, în calitate de fost ministru al Transporturilor, a aprobat doar ”formal” un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene. 

În schimb, mai spune Cătălin Drulă, licitația pentru mașini a fost făcută de Bode și subordonații săi, iar ”responsabilitatea pentru cerințele cu dedicație le aparține 100% legal”.

Mesajul complet al lui Cătălin Drulă:

”Ciocoiul Bode minte cum respiră pentru că simte că se strânge lațul

După ce săptămână trecută, eu am sesizat licitația făcută cu dedicație pentru prietenul președintelui, Bode a ieșit astăzi cu fumigene penibile. 

A făcut o conferință ca să inducă voit o confuzie între finanțarea europeană a unui proiect de siguranță rutieră și licitația organizată de subordonații lui cu dedicație.

Faptele sunt următoarele. Poliția Rutieră are un proiect pe fonduri europene numit „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație” (cod MySmis 125180, Programul Operațional Infrastructură Mare).

Bugetul proiectului este de 106.599.765,20 lei. Acesta prevede: 

- 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor

- 4.000 de dispozitive mobile

- 1.400 de imprimante mobile termice

- 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor stupefiante în salivă

- un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic

- 300 de autospeciale de poliţie

Formal vorbind, contractul de finanțare europeană pentru proiectele de siguranță rutieră din POIM, se semnează de către Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Interne. 

Evident că am aprobat un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene. (Contractul atașat în primul comentariu).

Unde minte Bode:

1. Documentele pe care le arată Bode cu detalii tehnice sunt elaborate DE EL ȘI DE SUBORDONAȚII SĂI. Nu are nicio treabă Ministerul Transporturilor cu girofare, radare și mașini de poliție.

2. Nu veți găsi semnătura mea pe vreo așa-zisă anexă cu detalii tehnice. Anexa de care vorbește Bode e elaborată și semnată de el și subordonații lui.

3. Din tot proiectul, până în prezent, Bode nu s-a preocupat decât de achiziția mașinilor, pe care le-a și dublat la număr (au ajuns 600 - probabil avea mai multe de vândut prietenul președintelui). 

4. Nimic din celelalte dotări nu a fost achiziționat, mii de echipamente care trebuiau să contribuie la siguranța rutieră. Doar mașinile cu dedicație.

Licitația (achiziția publică) este făcută de Bode și subordonații săi. Responsabilitatea pentru cerințele cu dedicație le aparține 100% legal. Deci NU SCAPĂ!” 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Lucian Bode trimite Corpul de Control să facă verificări după achiziția de BMW-uri
Lucian Bode trimite Corpul de Control să facă verificări după achiziția de BMW-uri

Ministrul Lucian Bode a cerut Corpului de Control să facă verificări cu privire la faptul că Poliția Română achiziționează mașini BMW.

Președintele USR, către DNA: ”Autosesizaţi-vă, atât pe cazul BMW, cât şi pe cazul Blue Air”
Președintele USR, către DNA: ”Autosesizaţi-vă, atât pe cazul BMW, cât şi pe cazul Blue Air”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, să se autosesizeze în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW.

Un europarlamentar anunţă că a sesizat Parchetul European cu privire la achiziţia BMW-urilor de către Poliţia Română
Un europarlamentar anunţă că a sesizat Parchetul European cu privire la achiziţia BMW-urilor de către Poliţia Română

Europarlamentarul Renew Europe Alin Mituţă anunţă, marţi, că a sesizat Parchetul European cu privire la achiziţia BMW-urilor de către Poliţia Română.

Cum explică Poliția Română achiziția de mașini BMW, după ce un sindicat a acuzat o licitație cu dedicație
Cum explică Poliția Română achiziția de mașini BMW, după ce un sindicat a acuzat o licitație cu dedicație

Reprezentanții Poliției Române au comentat, luni, achiziția de mașini BMW, după ce Sindicatul Europol a făcut publică informația, punctând că doar această marcă se potrivea respectivelor specificații.

Sindicatul Europol: Poliția Rutieră schimbă Loganul cu BMW. Este singura marcă ce “pică” pe specificații
Sindicatul Europol: Poliția Rutieră schimbă Loganul cu BMW. Este singura marcă ce “pică” pe specificații

Sindicatul Europol a transmis că Inspectoratul General al Politiei Române va cumpăra 600 de autospeciale de poliție, punctând că o singură marcă se potrivea respectivelor specificații, și anume BMW.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).