Cerintele societatii civile pentru presedintele Klaus Iohannis: "Guvern curat, demnitate, adevar si constiinta"

×
Codul embed a fost copiat

Se intampla intr-o vineri. Era un sfarsit de saptamana, obisnuit. Cel mai probabil, au vorbit intre ei la telefon, si-au dat mesaje si abia asteptau sa se revada, ca niste buni prieteni, la concertul din ''Colectiv''. Iubeau viata si muzica rock.

Le iubeau cu pasiune. Au trecut 7 zile de atunci si parca a trecut o vesnicie. 32 de oameni nu-si mai fac planuri. De acum sunt amintire, una care ne arde sufletele si nu ne mai da voie sa ramanem indiferenti, doar au pornit o revolutie.

Pentru ca lucrurile nu mai pot ramane la fel. Oamenii au dreptul sa isi spuna parerile. Oamenii au dreptul sa fie respectati. Iar vineri, la Palatul Cotroceni, a avut loc o premiera. Presedintele statului i-a primit la consultari pe reprezentantii celor iesiti in strada.

Cerintele societatii civile pentru Iohannis
Iohannis: Consultarile continua, nimeni nu vrea guvern politic
Consultarile s-au incheiat; Iohannis a promis ca va veni in piata
Intalnirea cu reprezentantii societatii civile a inceput
Lista participantilor la intalnirea de la Cotroceni
Adi Despot, Nicusor Dan, pe lista invitatilor; Oana Baluta a refuzat
Primii reprezentanti ai societatii civile au fost anuntati
Adi Despot: "Sa nu inlocuim o serie de incompetenti cu o alta serie de incompetenti"

Peste 5000 de mailuri, primite la Presedintie
Erwin Albu: "Ce sa fac eu acolo, ce sa transmit?"

Cerintele societatii civile pentru Iohannis

Citește și
Tudor Chirila
Mesajul lui Tudor Chirila pentru tinerii iesiti in strada, dupa tragedia din Colectiv: Presiunea strazii trebuie sa continue
Ultimele cuvinte ale unor români dispăruți în inundațiile din Spania: „Sunaţi la 112, nu scăpăm din asta”

Un guvern curat, "demnitate, adevar si constiinta", consens politic pe temele enuntate de cei care au protestat in strada in ultimele zile - au fost printre cerintele pe care le-au transmis reprezentantii societatii civile presedintelui Klaus Iohannis in cadrul intalnirii avute vineri la Palatul Cotroceni. Ei au cerut depolitizarea si "demilitarizarea" statului, dar si o reforma ''radicala si imediata'', precum si o resetare a clasei politice.

Liviu Mihaiu (Organizatia Salvati Dunarea si Delta) a afirmat, dupa intalnirea cu seful statului, ca i-a cerut presedintelui ''sa conduca un corp de ganditori care sa aiba ragazul sa regandeasca, in termeni pragmatici, un nou stat''.

"Am cerut ceea ce majoritatea noastra a cerut, probabil, si in 1990, si in 2012, si in 2015. La orice fel de criza sau revolta a corpului social majoritatea cerintelor se regasesc - depolitizarea si demilitarizarea statului si reforma radicala si imediata a statului. I-am cerut presedintelui sa conduca un corp de ganditori care sa aiba ragazul sa regandeasca, in termeni pragmatici, de eficienta si constitutional un nou stat, care sa fie mai eficient decat aceasta organigrama rezidual comunista care genereaza coruptie si nefericire", a declarat Mihaiu.

El a spus ca la discutii s-a facut referire si la "depolitizarea totala" a institutiei Avocatul Poporului. Totodata, i s-a cerut presedintelui sa faca din societatea civila "un partener oficial".

Liviu Mihaiu a adaugat ca seful statului le-a sugerat sa se implice, in orice forma, fie activand in cadrul unor partide deja create sau formand altele noi, daca doresc "o noua clasa politica".

Alexandru Bindar (Uniunea Studentilor din Romania) a declarat, la randul sau, ca motivele pentru care colegii sai studenti au iesit in Piata zilele acestea tin, pe de o parte, de solidaritatea cu oamenii care au avut de suferit de pe urma tragediei de la Colectiv si, pe de alta parte, de nevoia "resetarii clasei politice si, mai ales, de resetare in ceea ce inseamna administratie publica". El a adaugat ca i-a cerut presedintelui Iohannis sa nu faca niciun compromis cand va numi un nou premier.

In opinia Cristinei Gushet (Freedom House), prioritatea o reprezinta deschiderea clasei politice, innoirea acesteia. Gushet a spus ca printre solicitari se numara diminuarea numarului de parlamentari, eliminarea imunitatii in cazul acestora, vot in doua tururi si votul prin corespondenta facut corect.

Claudia Postelnicu (Initiativa Romania) a afirmat, dupa intalnire, ca i-a cerut presedintelui Iohannis "sa transmita clasei politice ca este lipsita de legitimitate".

"Dorim sa vedem politicieni care au bunul simt sa se retraga atunci cand sunt anchetati penal sau cand sunt cereri de urmarire penala pe numele lor sau cand au fost deja condamnati", a spus ea.

Postelnicu a adaugat ca i-a solicitat sefului statului sa faciliteze crearea unei platforme de dialog cu societatea civila si cetateni pe site-ul Administratiei Prezidentiale, unde acestia sa isi poata exprima punctele de vedere in avans si sa aiba consultari regulate cu societatea civila pe teme importante.

"Strada este mult mai desteapta decat i se da credit de catre clasa politica", i-a transmis Tudor Benga (OKIAN) presedintelui Iohannis.

"Jos Barierele de Intrare in Politica! Aici doar am reiterat pentru ca erau mult mai multi, cu mult mai multa expertiza punctuala decat mine, si toate revendicarile de la primarii traseisti la votul in doua tururi la locale, de la curatenia aparatelor de partid la trecerea de la parlament de 600 la unul de 300 bicameral, toate au fost facute in cadrul intalnirii."

"A ascultat linistit si cu atentie tot ceea ce am avut toti de zis timp de 2 ore cu doar o foarte scurta interventie dupa presedintele asociatiei elevilor. Iar la final a sumarizat si raspuns la o parte din doleante, nu mi le mai aduc aminte pe toate, ci doar pe cele mai importante.

Iata si raspunsurile lui Klaus Iohannis, relatate de Tudor Benga:

1. Ca va veni in Piata, dar ca nu vom afla ziua si ora si nici macar ca va fi acolo si ca nu vrea sa faca o chestie mediatica din treaba asta. Pe scurt n-a promis nimic. Inteleg insa ca la conferinta de presa de dupa a promis cu subiect si predicat ca va veni de-adevaratelea, dar ca nu va comunica ziua si ora.

2. Ca s-au coborat serios barierele de intrare in politica, ca acum se poate face un partid cu doar 3 oameni si ca e nevoie de oameni noi daca vrem o clasa politica noua.

3. Ca va mai fi o runda de consultari, ca nu se grabeste, si ca nici una din cele doua optiuni (de proces, nu de oameni) pe care le are acum nu este ideala.

4. Ca nimic nu se poate schimba peste noapte.

A fost cat se poate de implicat si articulat si a tratat si cu toata atentia discutia si a fost si cat se poate de deschis cu concluziile, mult mai pe larg decat pot relata eu aici. Asa cum Piata este mult mai inteligenta decat i se da credit, si Iohannis este mult mai uman decat i se da credit.

Si inca o nota despre intalnire: maxim, maxim respect pentru Adrian Despot. Care a venit, a spus scurt ca el nu are expertiza de a oferi propuneri dar ca a venit acolo din respect pentru mecanismele democratice. Dupa care a stat si a ascultat doua ore. Jos palaria!"

Iohannis: Consultarile continua, nimeni nu vrea guvern politic

KIaus Iohannis a iesit la declaratii: "Am terminat prima runda de consultari, au avut un specific aparte, am avut consultari ample cu reprezentanti din societatea civila si din piata. A fost o intalnire foarte buna, oamenii au venit cu idei, concepte, abordari, care pentru mine sunt de real folos. Voi prelua o parte din ele si le voi duce spre partide.

A fost evident in discutia cu reprezentantii societatii civile si din pietei ca asteptarile sunt multiple si indreptatite. Nu e nevoie de o simpla schimbare de guvern, ci de o schimbare complexa. Toti asteapta sa vina in fata politicieni noi, care nu au avut nimic de-a face cu coruptia, nu sunt urmariti penal, nu au facut afaceri dubioase. Asta au inteles si liderii politici cu care m-am intalnit in aceste zile.

Voi merge in piata, dar nu voi anunta ora sau ziua. Nu vreau sa fac un eveniment media, vreau sa vorbesc cu oameni simplu, sa vad ce asteapta de la mine, de la clasa politica.

In discutiile politice am constatat ca toata lumea a inteles ca e nevoie de mai mult decat o simpla schimbare de Guvern. Toata lumea astepta curatenie, transparenta. Am constatat ca nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru, cu idei fixe. Toti au venit cu multa deschidere. Cu fiecare grup in partea am convenit cateva lucruri.

O singura runda de consultari nu e suficienta fiindca situatia e speciala. Nu e suficient un nume, a veni cu un nume e relativ simplu, ceea ce vrem sa facem e sa ne intelegem asupra unei abordari. Sunt multe variante, s-a vorbit de alegeri anticipate, de un premier politic, de unul nepolitic. Concluzia mea din prima runda e ca majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegeri anticipate, despre un guvern tehnocrat, aproape nimeni nu e dispus sa discute despre un guvern politic. E o noutate. Niciun partid nu a venit cu o propunere de premier.

Indiferent cu ce varianta mergem mai departe, e necesar ca partidele sa se inteleaga asupra unui program minimal. Eu sunt optimist, voi consulta o noua runda de consultari pentru inceputul saptamanii viitoare, poate la sfarsitul saptamanii vom avea o concluzie.

Consultarile s-au incheiat

Dupa 2 ore, consultarile cu reprezentantii "strazii" s-au incheiat iar acestia au iesit la declaratii. "Avem o criza de identitate nationala" a spus medicul Dragos Slavescu.

Sorin Ionita (Expert Forum) a vorbit despre faptul ca orice partid care vrea sa guverneze trebuie, in momentul de fata, sa negocieze cu "o formatiune nealeasa, care reprezinta serviciile secrete". El a mai spus ca presedintele va veni in piata, dar nu se stie cand, si ca seful statului a fost de acord cu o noua serie de consultari cu reprezentantii societatii civile.

"Serviciile secrete sunt prezente in piata cu un numar coplesitor de oameni", a spus Liviu Mihaiu. "Presedintele ne-a invitat sa ne implicam, sa formam o noua clasa politica, sa facem partide noi".

Cristina Guseth (Freedom House): "Avem nevoie de o regula ca fetele noi sa fie vazute in politica"

Tudor Benga (OKIAN): "Strada este mult mai desteapta decat i se da credit. Strada intelege fiecare artificiu tactic, in piata e o pancarta pentru fiecare detaliu. De aceea are nevoie sa fie respectata. E o oportunitate istorica sa schimbam ceva. E singurul membru al clasei politice care mai are legitimitate".

Elena Calistru (Funky Citizens): "Am inceput cu a spune ca nu reprezint strada. Am spus ca nu e ok cum am fost invitati. L-am invitat pe Presedinte in piata. Va veni in piata, dar nu ne va spune cand, pentru ca nu vrea sa fie Breaking News cu el."
, a scris tanara pe Facebook.

Edmond Niculusca (ARCEN): "Presedintele Klaus Iohannis va merge in piata. Isi doreste un dialog permanent cu societatea civila. A spus ca nu putem astepta nimic de la actualul Parlament. Pana la Craciun vom avea un prim ministru. E nevoie sa fim tot mai multi ca sa producem resetarea clasei politice. Romania se va schimba in cativa ani. Nu sunt oameni politici. Piata trebuie sa dea noi politicieni."

Intalnirea cu reprezentantii societatii civile

La 13:30 au inceput consultarile cu reprezentantii societatii civile.

"Aceasta este o intalnire atipica, pentru ca vremuri deosebite produc rezultate deosebite, aceasta este speranta mea. Tragedia care a avut loc in clubul Colectiv a fost un declansator foarte puternic pentru o adevarata revolta, pentru o miscare care a dus la caderea Guvernului. Eu cred ca miscarea cu care avem acum de-a face este mai mult decat o schimbare de guvern. Eu cred ca este vorba de o schimbare de paradigma si trebuie sa recunosc ca lumea, pe buna dreptate, asteapta o noua abordare a politicii, o noua abordare din partea politicienilor. Am considerat ca, in aceasta situatie, cand strada a jucat un rol decisiv, cand societatea civila a formulat cereri, solicitari, abordari specifice, este foarte sa avem aceasta intalnire", a declarat presedintele la inceputul intrevederii cu reprezentanti ai societatii civile.

Iohannis a adaugat ca vede intalnirea ca pe una in care el primeste idei, pe care el le poate transmite mai departe partidelor politice. "Cred ca este o modalitate foarte potrivita pentru a folosi presedintele in calitatea lui de mediator", a mai declarat presedintele.

Lista participantilor:

1. Sorin Ionita (Expert Forum)
2. Elena Calistru (Funky Citizens)
3. Nicusor Dan (Asociatia Salvati Bucurestiul)
4. Mihai Dragos (Consiliul Tineretului din Romania)
5. Ionut Sibian (FDSC)
6. Cristin Guseth (Freedom House)
7. Liviu Mihaiu (Salvati Dunarea si Delta)
8. Ema Stoica – studenta)
9. Adrian Despot
10. Tudor Benga (OKIAN)
11. Alexandru Bindar (Uniunea Studentilor din Romania)
12. Catalin Drula (ASociatia pro Infrastructura)
13. Edmond Niculusca (ARCEN)
14. Horia Onita (Consiliul national al Elevilor)
15. Claudia Postelnicescu (Initaitiva Romania)
16. Stefan Darabus (HHC Romania)
17. Andrei Cornea (GDS)
18. Clara Matei (Asociatia Medicilor Rezidenti)
19. Dragos Slavescu – medic
20. Octavian Berceanu - unitisalvam

Adi Despot, Nicusor Dan, pe lista invitatilor; Oana Baluta a refuzat

Adrian Despot a anuntat pe Facebook ca este invitat la Cotroceni si va onora invitatia. "Am fost invitat la Cotroceni de catre Presedintele Iohannis. In continuare consider ca nu sunt persoana potrivita insa, in spiritul respectului fata de democratie si simbolurile acesteia, voi fi acolo."

Au mai fost invitati Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul, si Alexandru Bindar, presedintele Uniunii Studentilor din Romania. Alte nume care ar fi pe lista sunt Cristina Guseth (Freedom House), Elena Calistru (Funky Citizens) si Claudiu Craciun - care a anuntat ca nu va participa.

Si Oana Baluta, coferentiar universitar, doctor in Stiinta Politice, presedinta Centrului FILIA, desemnata „Femeia anului” in 2012, a refuzat invitatia: “ Am primit invitatie din partea Administratiei prezidentiale sa merg la Cotroceni (am fost sunata si am primit mesaj pe telefonul mobil), azi la ora 13.00, fiindca am fost nominalizata in multele emailuri trimise. Eu va multumesc pentru incredere smile emoticon. Am refuzat. Motivele refuzului sunt legate de neincredere in utilitatea si rostul acestor consultari. Ieri, cand am venit din Piata, am scris pe pagina mea cum vad eu acest demers” a scris ea pe Facebook.
 

Delegatia ALDE a intrat la consultari

Din delegatia ALDE fac parte copresedintii formatiunii, Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin. "Ne-am prezentat punctul de vedere pentru fiecare solutie", a spus Daniel Constantin. Tariceanu a declarat ca solutia alegerilor anticipate si cea a unui guvern tehnocrat denota "fuga de responsabilitate" si s-a opus ideii dizolvarii Parlamentului.

Primii reprezentanti ai societatii civile au fost anuntati

Din partea societatii civile va participa Coalitia ONG-urilor formata din Expert Forum (EFOR), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social ( GDS) Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN), si Asociatia Pro Infrastructura.Acestea vor fi reprezentate de Laura Stefan desemnata „Femeia curajoasa” a anului de catre ambasada SUA si Edmond Niculusca , presedintele ARCEN.

Si jurnalistul Liviu Mihaiu, fost realizator la TVR si Radio Guerrilla si fost guvernator al Deltei Dunarii, a anuntat ca a fost chemat la consultari.

De asemenea, reprezentatii "Initiativa Romania", o miscare  civica recent aparuta, au anuntat ca au fost invitati la consultari, unde vor cere demisia tuturor politicienilor.
 

Delegatia UNPR a intrat la consultari

La ora 11:30, delegatia UNPR, condusa de presedintele partidului, vicepremierul Gabriel Oprea, a intrat la negocieri. Din delegatie mai fac parte Haralambie Vochitoiu, Neculai Ontanu, Simona Man si Ion Toma.

Delegatia a iesit de la discutii dupa mai putin de un sfert de ora. Gabriel Oprea a declarat ca sustine varianta alegerilor anticipate, dar si cea a unui guvern de tehnocrati, si ca in general il sprijina pe presedintele Iohannis in desemnarea noului premier si noului executiv. De asemenea, Oprea a anuntat ca si-a delegat atributiile de la MAI.

Adi Despot: "Sa nu inlocuim o serie de incompetenti cu o alta serie de incompetenti"

Adrian Despot, unul dintre eroii tragediei din Colectiv, a anuntat vineri dimineata ca nu va merge la Cotroceni, desi numele sau a fost mentionat printre posibilii reprezentanti ai strazii:

"Va multumesc pentru sustinerea si increderea acordata. Va inteleg furia si dorinta de schimbare. Si eu, la fel ca si voi, sunt satul de improvizatii. Participarea mea in calitate de reprezentant la consultari nu ar fi decat o alta improvizatie. Nu am nici pregatirea si nici priceperea necesara pentru asa ceva.
Cu totii suntem nemultumiti de lipsa de profesionalism de care au dat dovada atat clasa politica cat si marea majoritate a functionarilor publici. Haideti sa nu facem greseala de a inlocui o serie de incompetenti cu o alta serie de incompetenti
", a scris artistul pe Facebook.

Peste 5000 de mailuri, pe adresa Presedintiei

 Administratia Prezidentiala este in curs de a finaliza procedura de selectie a participantilor la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis, pe baza propunerilor primite in cursul zilei de joi, 5 noiembrie. Pe adresa [email protected], au sosit, pana la termenul anuntat, un numar de 5.520 de mesaje, in care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestatilor, precum si din partea ONG-urilor. Klaus Iohannis se va intalni vineri, 6 noiembrie, la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 13.30, cu reprezentanti ai societatii civile.

Erwin Albu: "Ce sa fac eu acolo, ce sa transmit?"
Erwin Albu, patronul „Autoservirii pentru oameni cinstiti” din Codlea, afirma pe Facebook ca ar fi fost nominalizat pentru a participa la consultarile de la Cotroceni si are un mesaj pentru cei care l-au trimis:
"Permite-mi sa iti reamintesc ceva. In 2011 guvernul a inchis 67 de spitale. Printre ele si cel din orasul meu, Codlea. Dupa sapte luni de presiuni vehemente din strada, acesta fiind singurul care s-a redeschis din tara. Cand politicienii au priceput ca nu vom ceda, ne-au chemat intr-un final la dialog. Si m-am dus, pentru ca aceasta este esenta oricarei actiuni: dialogul si rezolvarea problemei! Nu mi-a facut nicio placere intalnirea cu acei factori de decizie care inchisesera unitatea medicala, dar s-a solutionat problema unei intregi comunitati.

De trei zile particip la demonstratiile din Bucuresti. Pentru ca aici m-a prins acum 'revolutia'. Oare cate revolutii mai trebuie sa facem? Nu intru in polemica daca avem sau nu avem nevoie de lideri. Insa cel putin aici, acum, asa, nu este posibil ca ”strada” sa desemneze nici lideri, nici reprezentanti, nici trimisi la presedintie. Nu exista nici intentie, nici parghiile necesare. In plus, e prea devreme pentru asa ceva.

In schimb, tu vrei sa ma trimiti la dialog, in numele tau personal, al grupului sau organizatiei pe care o reprezinti. Ai scris si presedintelui asta la adresa indicata. Daca judecam la rece, nici nu stim daca demersul tau va avea rezultatul scontat si daca presedintele va lansa invitatia asteptata de catre tine. Dar ce sa fac eu acolo, ce sa zic, ce sa transmit? Pentru ca nu avem o lista clar dezbatuta si convenita de doleante, as putea eventual doar exprima ceea ce ai vazut si tu ca exprim pe toate caile posibile. Dar hai sa ne intrebam si ce vor zice sau face ceilalti cetateni, care poate nu s-au gandit sa trimita vreun reprezentant de-al lor. Oare nu ne va scinda asta si mai mult decat o fac parerile fiecaruia deja? Mi-e teama ca vor fi si multi suparati si in loc sa ne unim in ceea ce ne uneste, multi isi vor pierde timpul cu ceea ce ne dezbina. Si cine are oare de castigat din asta?
Cine vrea sa asculte ”strada”, trebuie doar sa identifice sloganurile pe care le striga clar si raspicat toti manifestantii, nu doar unele grupuri razlete. E chiar atat de simplu pentru presedinte!"

 

ActiveWatch ii cere lui Klaus Iohannis sa nu organizeze alegeri anticipate

ActiveWatch i-a solicitat joi presedintelui Iohannis si partidelor politice parlamentare sa nu deturneze revolta societatii, adresata clasei politice si coruptiei sistemice, prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

"In opinia noastra, alegerile anticipate ar consolida statu-quo-ul politic si ar elimina sansa candidaturii partidelor noi, respectiv a reprezentantilor societatii nereprezentate acum politic, care, in virtutea recentelor modificari ale legii partidelor, ar putea sa participe la viitoarele alegeri parlamentare. Avand in vedere ca legea partidelor a fost modificata in acest an (in luna mai), procesul de formare a acestor partide nu este inca incheiat", se arata intr-un comunicat al ActiveWatch.

Scrisoare catre Klaus Iohannis

Mai multe organizatii neguvernamentale, intre care Expert Forum si Grupul pentru Dialog Social, au adresat o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis si Parlamentului, in care propun "un set de masuri fezabile si neutre politic, care pot fi adoptate rapid (pana la finalul anului) si care raspund direct agendei celor care au iesit in strada sa ceara o mai buna guvernare".

Semnatarii scrisorii deschise i-au solicitat presedintelui Iohannis desemnarea unui premier credibil si cu vointa pentru a introduce schimbarea de profunzime ceruta de romani atat in noiembrie 2014, cat si in noiembrie 2015. "Demisia lui Victor Ponta si Gabriel Oprea doar pentru a fi inlocuiti de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dvs ati promis celor ce v-au ales. Daca pretul pentru o schimbare reala vor fi alegerile anticipate, atunci asa sa fie", se arata in scrisoarea organizatiilor neguvernamentale Expert Forum (EFOR), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura.

De asemenea, Parlamentului si premierului nou investit li se solicita revenirea la alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene in doua tururi de scrutin, pentru a inlatura pericolul de oligopol al partidelor mari (termen - 10 decembrie), anularea mandatelor celor 552 de primari si 4.791 de consilieri migratori pe OUG 55/2014, semnatarii aratand ca "CCR a declarat masura neconstitutionala, insa Parlamentul refuza de aproape un an de zile sa puna situatia in ordine, plasandu-se astfel in afara legii" (termen - 1 decembrie), se arata in document.

Totodata, se solicita dizolvarea actualelor Comisii de control SRI si SIE din Parlament si desemnarea unor parlamentari credibili, care sa efectueze anchete serioase si sa ofere explicatii publice pentru activitatile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient (termen - 1 decembrie), inlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoana competenta, neutra politic si apta sa-si indeplineasca mandatul in interes public (termen - 1 decembrie), aprobarea infiintarii Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate (termen - 10 decembrie), respingerea initiativelor existente in Parlament care vizeaza slabirea mecanismelor de lupta anticoruptie (termen - 1 decembrie), intarirea DNA si a Parchetelor prin oferirea posibilitatii tehnice de a efectua interceptari, pentru a nu mai depinde de tehnica SRI.

Premierului investit semnatarii scrisorii deschise ii solicita sa procedeze urgent la demiterea sefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia) si sa se angajeze sa decapuseze companiile de stat (care au datorii cat bugetele sanatatii si educatiei la un loc), precum si la continuarea procesului de profesionalizare si depolitizare a managementului companiilor de stat.

Semnatarii scrisorii deschise - Expert Forum (EFOR), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura - propun Presedintiei stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentantilor societatii civile la consultarile convocate pentru data de 6 noiembrie sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

CRJ: Iohannis sa vina in strada

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a adresat, joi seara, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care afirma ca acesta ''nu intelege semnificatia termenului de societate civila", seful statului fiind indemnat sa vina in strada daca vrea sa cunoasca doleantele cetatenilor.  "Domnule Presedinte Klaus Iohannis sunteti intr-o eroare profunda. Va explicam de ce: Nu intelegeti semnificatia termenului de societate civila. Ea reprezinta tot ceea ce nu este inregimentat in institutiile publice, fie sub forma organizata, respectiv cu personalitate juridica, fie fara aceasta organizare. Adica si noi, cei de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), dar si cei care se afla in strada, suntem societate civila. Fiecare dintre noi dorim ceva, uneori acelasi lucru, alteori nu. Nu exista termenul 'reprezentativitate', pentru ca este incompatibil cu libertatea de asociere, fie aceasta formala sau informala. Prin urmare, nu puteti invita la consultari nici 'coalitii de organizatii neguvernamentale cu larga recunoastere publica' si nici persoane dintre manifestanti care au 'un grad ridicat de reprezentativitate', pentru ca nu credem ca exista asa ceva. Nu au fost inventate pana acum, in lumea democratica, cu traditie asociativa, criterii pentru cerintele dumneavoastra'', se precizeaza in Scrisoarea deschisa semnata de Georgiana Iorgulescu, director executiv al CRJ.

In plus, se mentioneaza ca nu rezulta din comunicatul institutiei prezidentiale care este motivul invitatiei la consultari. ''Daca motivul consultarii este numirea unui premier, cu regret va informam ca acest lucru face parte, din punct de vedere constitutional, din fisa postului dumneavoastra si a partidelor trimise de noi (trebuie sa ne asumam asta) in Parlament. Daca scopul invitatiei dumneavoastra este acela de a afla doleantele cetatenilor, atunci trebuie sa va deplasati in strada. Intre timp, socotim ca e timpul sa va asumati in integralitate mandatul constitutional'', se spune in document.

Joi au avut loc consultari pentru noul Guvern cu PNL, PSD si UDMR: PNL vrea doar anticipate, PSD e deschis la toate variantele


"Suntem intr-o situatie de criza, iar solutia nu este doar un nou guvern, ci trebuie sa gasim un nou mod de a face politica". Este mesajul cu care seful statului a primit joi, la consultari, partidele politice. In spatele usilor inchise, s-au discutat toate variantele, inclusiv alegeri anticipate sau sustinerea unui guvern format doar din tehnocrati. Niciun lider politic nu a avut curajul sa pronunte numele vreunui posibil viitor premier. Detalii aici
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Seara in care strada trebuia sa decida cine merge la negocieri, la Cotroceni. Ce le-a cerut Klaus Iohannis manifestantilor
Seara in care strada trebuia sa decida cine merge la negocieri, la Cotroceni. Ce le-a cerut Klaus Iohannis manifestantilor

Dupa o noapte in care au cerut demisii si le-au primit si o alta noapte in care au iesit in strada in numar si mai mare, dar cu revendicari mai putine si mai confuze, mii de oameni au iesit la proteste si joi seara, in Capitala.

Mesajul lui Tudor Chirila pentru tinerii iesiti in strada, dupa tragedia din Colectiv: Presiunea strazii trebuie sa continue
Mesajul lui Tudor Chirila pentru tinerii iesiti in strada, dupa tragedia din Colectiv: Presiunea strazii trebuie sa continue

Tudor Chirila, juratul de la Vocea Romaniei, dezaproba intentia presedintelui Klaus Iohannis de a chema la negocieri si liderii protestatarilor din strada.

Consultari la Cotroceni: PNL vrea doar anticipate, PSD e deschis la toate variantele. Dezvaluirea lui Mircea Ionescu-Quintus
Consultari la Cotroceni: PNL vrea doar anticipate, PSD e deschis la toate variantele. Dezvaluirea lui Mircea Ionescu-Quintus

"Suntem intr-o situatie de criza, iar solutia nu este doar un nou guvern, ci trebuie sa gasim un nou mod de a face politica". Este mesajul cu care seful statului a primit joii, la consultari, partidele politice.

 

Recomandări
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

„E o luptă împotriva Diavolului!
„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.

Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”
Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”

O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.