Seful Fiscului NU isi da demisia. Despre verificarea de la Rise Project: "Nu ne facem calendarul in functie de politicieni"

bogdan stan

Controlul ANAF la sediul Rise Project a reusit sa faca ca materialul de presa privind presupusele legaturi intre Liviu Dragnea si DGPI sa starneasca o adevarata furtuna pe scena politica.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Stan, a anuntat ca sustine o conferinta de presa vineri, la ora 16.30, la sediul Ministerului Finantelor, dupa o noua discutie cu premierul Mihai Tudose privind colectarea la buget si in contextul discutiilor legate de controlul unor inspectori ai ANAF la redactiile RISE Project si Hotnews.

Conferinta, insa, a inceput la ora 18:00, cu o ora si jumatate intarziere.

Sinteza declarariilor facute de seful ANAF:

- S-a decis ca in cadrul sedintei de joi ministerul de Finante si ANAF, alaturi de STS, vor prezenta un memorandum privind crearea unui sistem de date informatice unice, sub forma de Centru National de Informatii Financiar - Fiscale. Va angrena bazele de date ANAF, Finante si Trezorerie.

Citește și
Mihai Tudose
New York Times: Liviu Dragnea a gasit un premier considerat "maleabil, care-l va lasa sa conduca din culise"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

- S-a discutat despre combaterea evaziunii fiscale, s-a avut in vedere reoperationalizarea scannerelor mobile din vama
S-a avut in vedere bilantul ANAF pe 6 luni in ce priveste incasarile la buget. In cele 6 luni, la buget s-au colectat circa 101 miliarde de lei, cu peste 3,9 miliarde mai mult decat anul trecut. In iunie s-a depasit programul de incasari cu 102,7% iar la total plan realizari este 104%.

- Fata de programul ministerului Finantelor, avem o realizare de 98,64%, inregistrand anumite scaderi la accize si impozit pe profit. 

- Am explicat premierului ca reducerea la profit provine in principal din modificarea planului legislativ, in special la microintreprinderi. 92.000 de companii au trecut la impozitul pe venit.

- Am explicat ca prin trecerea la impozitul specific 7.500 de firme au trecut la impozitul specific, care a creat un deficit de 1,1 mld la impozitul pe profit.

- In ce priveste colectarea la accize, am adus la cunostinta ca aceasta crestere crestere pe produse petroliere nu se reflecta si intr-o incasare proportionala, avand in vedere ca accizele au scazut cu 20 si 18% pe tona si pe litru. Asta ar presupune o crestere de consum de produse petroliere de 23% pentru a atinge nivelul de anul trecut.

- Nu mi s-a dat niciun ultimatum.

- Fata de 2013, cand gradul de conformare era 83,5% azi am ajuns la 85,11%. Eu sunt multumit cum isi face ANAF treaba, in ce conditii, suntem subdimensionati. Fara bani pentru cheltuieli salariale pe ultimele doua luni, premierul a promis ca va aloca sumele necesare pentru plata salariilor pe ultimele doua luni
Am explicat cauzele care au dus la acest deficit, dansul a inteles. Nu am primit reprosuri pe aceasta tema.

Seful ANAF a raspuns la cateva intrebari legate de controlul facut la RISE Project:

- Aseara am dat un comunicat, mai multe amanunte nu pot sa va dau. La nivelul directiei Antifrauda, pe iunie, sunt 4.000 de controale programate. Probabil Rise a fost unul dintre aceste controale.

- ANAF nu e o institutie politica, noi nu ne facem calendarul de controale in functie de declaratiile si actiunile anumitor politicieni.

- Avem un calendar si o strategie clara care nu au in vedere astfel de lucruri. Cand verificarea se va finaliza, probabil vom lua masurile legale in functie de constatari. Suntem guvernati de secretul fiscal, nu putem difuza informatii despre acest lucru.

- Analiza de risc presupune orientarea anumitor criterii prestabilite care conduc la luarea deciziei pentru oportunitatea de a fi sau nu controlata o societate. Pe toate palierele noi facem analize de riscuri

- Controalele ANAF nu sunt indreptate impotriva libertatii presei"

 

Procurorul General spune ca faptele sunt de competenta DNA
Procurorul general Augustin Lazar a declarat, raspunzand unei intrebari, ca nu poate infirma sau confirma existenta unei anchete privind Tel Drum si Liviu Dragnea si a precizat ca, daca raportul ar fi real, faptele ar fi de competenta DNA, adaugand apoi: ”Daca nu cumva are un dosar in lucru”.

Intrebat daca exista o ancheta in curs cu privire la Tel Drum si Liviu Dragnea, Augustin Lazar a spus ca nu poate infirma sau confirma acest lucru. ”Va pot spune ca exista un ghid de relatii cu media in care scrie foarte clar ca anumite lucruri nu se comenteaza in anumite momente”, a precizat Lazar.

De asemenea, intrebat daca cele semnalate in ancheta Rise Project pot face obiectul unui dosar penal, Lazar a raspuns: ”Daca raportul este real, faptele ar fi de competenta DNA, nu va pot preciza daca acest document este real sau nu”. Ulterior, Lazar a adaugat: ”Daca nu cumva are (n.r.- DNA) un dosar in lucru”.

Reactia DGPI
Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) sustine, intr-un comunicat de presa transmis joi seara, ca "presupusul document secret” publicat de Rise Project nu ii apartine si "respinge categoric orice incercare de a implica unitatea in dispute de natura politica".

"Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) respinge ferm alegatiile potrivit carora presupusul document secret ar apartine unitatii si, ca structura responsabila in materia asigurarii coordonarii si controlului activitatilor pentru protectia informatiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniaza ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, acest tip de documente se gestioneaza de catre emitenti. In acest context, DGPI respinge categoric orice incercare de a implica unitatea in dispute de natura politica si isi reafirma determinarea de a ramane un serviciu echidistant, profesionist si dedicat indeplinirii misiunilor incredintate prin lege", arata Directia Generala de Protectie Interna, referitor la ancheta publicata de Rise Project.

Explicatiile ANAF privind controlul
Presedintele ANAF Bogdan Stan afirma ca inspectia care a avut loc joi la sediul Rise Project a fost facuta in urma unei analize de risc realizate de catre DGAF, dupa o sesizare si ca institutia desfasoara sute de controale, "fara legatura cu continutul editorial al unor publicatii". De asemenea, Ministerul Finantelor a anuntat ca a solicitat ANAF o informare in legatura cu controlul derulat la Rise Project.

Reactia lui Liviu Dragnea
Liderul PSD, Liviu Dragnea, vizat de mai multe anchete ale jurnalistilor Rise, a transmis un comunicat de presa in care sustine ca nu are nicio implicare in actiunea ANAF, ca este "indignat" de ceea ce se intampla si ca are sentimentul ca se incearca compromiterea sa. De asemenea, el le cere ministrului de Finante si sefului ANAF sa dea "imediat” explicatii publice cu privire la aceasta actiune.

"Intrucat, de ceva vreme, Rise Project publica subiecte legate de persoana mea, vreau sa fac urmatoarele declaratii: 1. Nu am nici o implicare in prezenta unor inspectori ANAF in redactia Rise Project. 2. Sunt indignat de ceea ce se intampla. 3. Am sentimentul ca se incearca compromiterea mea. 4. Faptul ca o institutie de presa scrie despre un om politic nu trebuie sa aiba nici o legatura cu implicarea institutiilor statului in viata acelei institutii de presa", sustine liderul PSD.

El mai spune ca "acest tip de comportament a existat in timpul unui regim prezidential de trista amintire, cand institutii de presa ostile acestuia erau tinta institutiilor de forta". De asemenea, pre;edintele PSD cere ca ministrul de Finante si seful ANAF "sa dea explicatii" imediat privind prezenta inspectorilor ANAF in redactia Rise Project, iar aceste explicatii sa fie publice.

Reactia lui Calin Popescu-Tariceanu
Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a reactionat. Liderul ALDE a afirmat, intr-o interventie la Digi 24: „Cei de la Rise Project dau publicitatii un asa-zis document furnizat de un serviciu de informatii, dar acest document nu e certificat ca ar fi fost furnizat de un serviciu de informatii. Acest asa zis document contine tot felul de lucruri aluzive care nu au niciun fel de suport in realitate. Am citit informatia care a aparut. Am aflat ca in 2005 se conturau zorii prieteniei intre mine si domnul Liviu Dragnea. Pot sa va spun ca in 2005 nu il cunosteam pe domnul Dragnea, nici nu l-am cunoscut in 2005. Nu stiu daca stiam la vremea respectiva cine e presedintele Consiliului Judetean la Teleorman. Eu eram in majoritatea politica de la aceea data, dl Dragnea era in opozitie", sustine Tariceanu.

El afirma ca, daca toate documentele facute de Rise Project seamana cu cel publicat joi, "sa stiti ca inseamna ca este o calitate jurnalistica jalnica".

"Nu are nimic de a face cu jurnalismul, ci cu o intentie evidenta de distorsiune a realitatii si cu intentia evidenta de a-l pune probabil in primul rand, nu vreau eu sa ma consider piesa principala in acest puzzle, pe dl Dragnea, de a-l pune intr-o lumina nevaforabila si, sigur, in aceasta operatiune daca se poate sa fiu si eu introdus nu ar strica, nu? In logica celor care au redactat aceste documente", afirma seful ALDE.

Presedintele Senatului mai afirma ca "nu exista nicio dovada ca acest document este unul veridic". "Eu nu stiu daca nu sunt informatii luate de acolo si de dincolo, puse cap la cap, informatii neverificate, pentru ca eu nu-l cunosteam, in primul rand, pe domnul Dragnea”, subliniaza el.

Reactia PNL
PNL cere demiterea "de urgenta" a presedintelui ANAF, Bogdan Stan, in urma verificarilor efectuate de institutie la Rise Project, acuzand "incalcarea in mod grosolan" a libertatii presei, potrivit unui comunicat al formatiunii.

"Partidul National Liberal solicita demiterea de urgenta a presedintelui ANAF pentru incalcarea in mod grosolan a libertatii presei prin folosirea abuziva a unei institutii a statului impotriva unei publicatii de investigatii. Un astfel de comportament este intolerabil in orice tara care garanteaza drepturile si libertatile fundamentale", afirma presedintele PNL, Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presa. El afirma ca descinderea reprezentantilor ANAF la institutia de presa nu poate fi o coincidenta.

"Nu putem considera drept o coincidenta descinderea reprezentantilor ANAF in redactia RISE Project, la cateva ore dupa anuntarea unor dezvaluiri despre presedintele partidului de guvernamant, liderul PSD Liviu Dragnea. A tolera un astfel de comportament al unor institutii ale statului roman inseamna a tolera un precedent care aduce o grava atingere valorilor democratice, respectiv de a ceda in favoarea abuzului din libertatea de exprimare garantata de Constitutie", spune Orban. PNL cere si demiterea reprezentantilor ANAF responsabili de dispunerea acestei masuri.

Ce scrie in materialul Rise Project
Rise Project a publicat joi un raport atribuit Directiei Generale de Protectie Interna, intitulat "Nota privind aspecte care afecteaza climatul socio-economic al judetului Teleorman", care descrie o "retea infractionala compusa din persoane cu putere de decizie in judet”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene si guvernamentale. In acest document, Dragnea este prezentat drept "detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”.

In acest raport, DGPI arata ca, initial, Tel Drum a fost preluata fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta si-ar fi atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare si deszapezire prin intermediul unor licitatii trucate, iar unele dintre lucrari ar fi fost fictive. Raportul atribuit DGPI prezinta si "organigrama” gruparii, fiind trecuti in revista oamenii de baza ai liderului PSD: omul de afaceri Marian Fiscuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea, Florinel Marinas, fostul presedinte al Companiei Nationale de Drumuri Cristian Duica, directorul general al Tel Drum Petre Pitis, functionari de la Fisc si jurnalisti locali.

In acest context, jurnalistii Rise amintesc ca la inceputul lunii iunie PSD a modificat legea astfel incat Directia Generala de Protectie Interna sa fie exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan, consiliera lui Liviu Dragnea la Consiliul Judetean Teleorman..

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Control al inspectorilor ANAF in redactia jurnalistilor de la Rise Project. Declaratia lui Liviu Dragnea si reactia Fiscului
Control al inspectorilor ANAF in redactia jurnalistilor de la Rise Project. Declaratia lui Liviu Dragnea si reactia Fiscului

Inspectori Antifrauda de la ANAF au mers, joi, in control in redactia Rise Project. Jurnalistii au publicat mai multe materiale in care sustineau ca Liviu Dragnea are afaceri in Brazilia. Dupa control au dezvaluit o noua investigatie.

New York Times: Liviu Dragnea a gasit un premier considerat
New York Times: Liviu Dragnea a gasit un premier considerat "maleabil, care-l va lasa sa conduca din culise"

Un fost ministru al Economiei, putin cunoscut si care a renuntat la doctorat in urma unor acuzatii de plagiat a fost confirmat in functia de nou premier al Romaniei, o decizie care-i dezamageste pe reformatori, scrie The New York Times.

Iohannis, atac dur la adresa coalitiei dupa juramantul Guvernului.
Iohannis, atac dur la adresa coalitiei dupa juramantul Guvernului. "Ati bagat tara in criza, terminati cu topaiala bugetara"

Guvernul Mihai Tudose a fost investit de Parlament cu 275 de voturi favorabile, insa presedintele Iohannis nu s-a aratat deloc incantat de schimbarea executivului.

Noi dezvaluiri in scandalul Panama Papers. Rise Project: Miliardarul Steinmetz, implicat in colapsul RAFO Onesti
Noi dezvaluiri in scandalul Panama Papers. Rise Project: Miliardarul Steinmetz, implicat in colapsul RAFO Onesti

Jurnalistii de la Rise Project continua seria dezvaluirilor din scandalul Panama Papers.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.