PSD si UNPR nu se inteleg in privinta noului director al SIE. Ce solutie de compromis au gasit Ponta si Rovana Plumb

×
Codul embed a fost copiat

Nominalizarea lui Mihai-Razvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe pare sa tulbure coalitia de guvernare.

Si asta pentru ca PSD se opune vehement atat personei propuse pentru aceasta functie, cat si procedurii alese de presedinte, in vreme ce UNPR si-a declarat sustinerea pentru nominalizarea facuta de Klaus Iohannis. Primul care a reactionat a fost liderul grupului social-democrat din Senat, Ilie Sarbu. Acesta a declarat ca propunerea lui Mihai-Razvan Ungureanu “e ilegala pentru ca in Legea de functionare a SIE. Daca va uitati la art. 6, alin. 1 spune ca presedintele face o propunere CSAT si dupa aceea vine la Senat”, a spus socrul premierului Ponta, citat de Agerpres.

De altfel, Mihai-Razvan Ungureanu a fost predecesorul lui Victor Ponta la Palatul Victoria, fiind dat jos de la putere in 2012 de o motiune de cenzura a PSD si PNL. Cele doua partide erau aliate pe atunci in USL, o alianta care s-a rupt inaintea alegerilor prezidentiale din 2014.

UNPR voteaza alaturi de Opozitie
Pe de alta parte, cu o zi inainte ca nominalizarea sa devina publica, prim-ministrul interimar Gabriel Oprea, lider al UNPR,declarase ca , "il voi sprijini pe domnul presedinte Iohannis pe domeniul securitatii nationale unde intra si SIE. (...) Asa este corect". O afirmatie pe care Oprea, teoretic aliatul PSD la guvernare, a reluat-o si miercuri la un post TV, unde a afirmat: "Il cunosc pe domnul Ungureanu, am lucrat cu dumnealui. (...) Strategic, in desemnarea sefului SIE il sustin pe seful statului cu privire la numirea lui Mihai Razvan Ungureanu".

Pe langa liderul UNPR, si-au mai exprimat sustinerea pentru revenirea lui Ungureanu la sefia SIE si cei ai UDMR si PNL. Vasile Blaga a sugerat chiar ca propunerea presedintelui ar putea primi voturi si de la unii parlamentari PSD.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis si-a eliberat din functie unul dintre consilieri. Numele acestuia e vehiculat pentru sefia SIE
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

PSD: „Stim scandalurile in care a fost implicat Ungureanu”
In acelasi timp, social-democratii nu au incetat sa critice nominalizarea facuta de presedinte. "In PSD nu e o stare de multumire legata de aceasta nominalizare, PSD nu si-a ascuns niciodata lipsa de apreciere fata de Mihai-Razvan Ungureanu”, a declarat coordonatorul politic al partidului, Liviu Dragnea, „Stim foarte bine scandalurile in care a fost implicat cat a fost prim-ministru. Nu am discutat efectiv in partid, numai ca eu cred ca va fi foarte greu ca noi sa sustinem aceasta propunere".

Chiar si Victor Ponta a trecut peste probleme de sanatate ca sa faca o declaratie privind subiectul SIE: "Nu m-a consultat nimeni cu privire la nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu. (...) In PSD nu e nimeni ca sa voteze pentru. (...) Luni, colegii din PSD vor avea Birou Permanent National si vor avea o decizie oficiala. Tinand cont de modul necinstit in care s-a facut aceasta propunere, (...) eu, personal, ca deputat, as vota contra. (...) Iohannis ne-a pacalit. Nu ne-a consultat”.

Dragnea si Ponta tin de coalitie
Liderii PSD nu au criticat insa in mod deschis pozitia adoptata de partenerii de guvernare fata de numirea lui Mihai-Razvan Ungureanu. „Luni o sa avem o coalitie si o sa vedem ce iese. Nici nu ne-am intalnit in coalitie si ne-am si rupt? Nu vad niciun motiv de ruptura, putem avea puncte de vedere diferite, cine stie, poate vor gasi voturi suficiente" a declarat Liviu Dragnea. Acesta a spus insa si ca cu cat Victor Ponta „se intoarce in tara mai repede cu atat e mai bine”, pentru ca interimatul lui Gabriel Oprea sa inceteze.

Victor Ponta a avut si el propria sa interpretare a pozitiei UNPR. „Eu am vorbit cu Gabriel Oprea mai devreme”, a declarat miercuri seara presedintele PSD. „Acordul nostru de coalitie PSD-UNPR-ALDE se refera la guvernare. Absolut toti partenerii nostri (..) UNPR- PLR si PC- acum ALDE- si grupul minoritatilor au fost extrem de corecti in tot ceea ce tine de guvernare. (...) Lucrurile referitoare la sefii SRI, SIE nu au intrat in acordul de guvernare si fiecare partid are propria independenta. Daca ALDE si domnul Tariceanu au spus legitim 'nu votam Strategia Nationala de Aparare', PSD si UNPR au votat-o. In cazul SRI la fel a fost”, a afirmat Ponta.

Surse: Conducerea Parlamentului se reuneste luni pentru a stabili calendarul audierii si votului pentru Ungureanu
Sedinta Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului va avea loc cel mai probabil luni, la ora 13,00, au declarat pentru AGERPRES surse parlamentare.

Potrivit surselor citate, cei doi presedinti ai Camerelor parlamentare au stabilit ca sedinta Birourilor permanente reunite, in care ar trebui sa se decida asupra calendarului pentru audierea si votul in cazul lui Mihai-Razvan Ungureanu propus la sefia SIE, sa aiba loc luni.

Presedintele Klaus Iohannis l-a propus miercuri pe Mihai-Razvan Ungureanu pentru functia de director al SIE.

Rovana Plumb: "Nu e problema coalitiei"

Rovana Plumb, presedintele Consiliului National al PSD, a confirmat, la randul sau, ca „din consultarile pe care le-am avut cu colegii mei si din pozitiile exprimate se contureaza aceasta decizie de a vota impotriva". Ea a confirmat afirmatiile premierului la adresa lui Klaus Iohannis, dar a sugerat si ca problema sefului SIE nu va dezbina coalitia

"Avem proiecte importante de adoptat si de implementat si nu ne impiedicam de jocurile celor care vor sa creeze instabilitate politica in Romania. Numirea sefului SIE, pentru a fi foarte clari in acest sens, nu o este problema a coalitiei, a guvernarii. (...) Pentru PSD, prioritatea zero ramane guvernarea si pe aceasta ne concentram, nu pe jocurile de putere ale unora sau altora. Pentru noi este important ca ieri au trecut de Parlament modificarile de fiscalitate necesare pentru economie si din punct de vedere social si ca am reusit sa gasim solutii pentru Institutul Cantacuzino", se precizeaza in comunicatul Rovanei Plumb.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Iohannis il propune pe MRU la SIE. PSD anunta ca
Iohannis il propune pe MRU la SIE. PSD anunta ca "nominalizarea e ilegala", dar partidul premierului interimar va vota pentru

Presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat miercuri pe Mihai-Razvan Ungureanu ca director al Serviciului de Informatii Externe.

Iohannis si-a eliberat din functie unul dintre consilieri. Numele acestuia e vehiculat pentru sefia SIE
Iohannis si-a eliberat din functie unul dintre consilieri. Numele acestuia e vehiculat pentru sefia SIE

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de eliberare din functia de consilier prezidential pentru securitate nationala a lui Adrian-George Scutaru si inlocuirea lui cu Ion Oprisor.

Pe cine doreste Victor Ponta la conducerea SRI si SIE.
Pe cine doreste Victor Ponta la conducerea SRI si SIE. "Ma indoiesc ca Iohannis va propune de la PSD"

Victor Ponta a declarat ca social-democratii isi doresc ca viitorii directori ai serviciilor de informatii, respectiv ai SRI si SIE, sa fie nepolitici, el aratand ca se indoieste de faptul ca seful statului, Klaus Iohannis, va propune de la PSD.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.