PNL a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Cand va fi dezbatut documentul

×
Codul embed a fost copiat

Liberalii au depus o motiune de cenzura pe tema lipsei de credibilitate a Guvernului Ponta.

PNL a depus, luni, la Parlament, o motiune de cenzura impotriva Guvernului intitulata "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!". In document, liberalii sustin ca prim-ministrul, fiind trimis in judecata, compromite o natiune intreaga si ca liderii UNPR si PSD, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, sunt "complicii" acestuia daca il sustin in continuare.

Potrivit liderului grupului liberal de la Camera, Eugen Nicolaescu, motiunea a fost semnata de 180 de parlamentari: 119 deputati, dintre care 112 PNL, si 61 de senatori, din care 58 de liberali.

CALENDARUL MOTIUNII

Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului s-au reunit la ora 16,00 pentru a stabili calendarul dezbaterii si votarii motiunii de cenzura. S-a decis ca motiunea de cenzura initiata de PNL sa fie citita miercuri, la ora 10,00, si dezbatuta martea viitoare in plenul reunit, de la ora 10,00, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea

Citește și
Alina Gorghiu, PNL FOTO AGERPRES
PNL va depune luni o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Alina Gorghiu invoca "interesul national"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Intrebat daca UNPR va sustine Executivul la motiunea de cenzura, Ponta a raspuns: "Bineinteles. Am vorbit deja. V-a spus domnul Oprea de fiecare data (...) intrebati-l acum si va zice".

Conform Agerpres, premierul a mai afirmat ca este dreptul PNL sa depuna o motiune de cenzura.

CONTINUTUL MOTIUNII

"Partidul National Liberal a decis sa depuna, de indata, aceasta motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru ca situatia actuala, cu un premier trimis in judecata, compromite o natiune intreaga. in orice alta tara din UE premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni", arata liberalii in motiunea de cenzura. Ei subliniaza ca prin sustinerea lui Victor Ponta, imaginea Romaniei va fi distrusa iremediabil.

"Domnule Gabriel Oprea, vrem sa ne spuneti tuturor, acum, care este interesul national care reclama mentinerea lui Victor Ponta cu pretul decredibilizarii acestei tari. Puneti in balanta promisiunea facuta lui Ponta si interesul acestui popor. Ce alegeti?! Domnule Liviu Dragnea, vorbeati recent de resetarea clasei politice, de o noua politica. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceti decat sa vindeti iluzii romanilor. Mentinerea PSD la guvernare nu poate fi un scop in sine. Nu mai confundati Romania cu partidul! Daca vi-l doriti pe Ponta, folositi-l. E bun de 'Hopa Mitica' pentru PSD! Pentru Romania, insa, este doar un scaiete veninos care trebuie smuls inainte de a ne periclita orice perspective. Daca sunteti alaturi de Ponta, sunteti complicii lui. Dar sunteti poate chiar mai vinovati ca el. Distrugeti iremediabil imaginea Romaniei, imaginea noastra. Uitati-va in presa internationala! Cu un astfel de precedent toxic, aratam ca un stat care tolereaza coruptia sau care accepta corupti la varful celor mai importante institutii", subliniaza PNL.

Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu: "In perioada urmatoare se vor purta discutii cu toate celelalte grupuri parlamentare, cu parlamentarii individual, astfel incat sa incercam sa-i convingem ca pana la urma parlamentarii nu sunt in slujba lui Victor Ponta sau al unor partide, ci a cetatenilor romani si trebuie sa le apere interesele cetatenilor. Victor Ponta in fruntea Guvernului si a Romaniei astazi le face rau tuturor cetatenilor romani. Raul este generalizat. Sper ca va prima intelepciunea. (...) Vom folosi toate metodele de a-i convinge pe cat mai multi parlamentari ca este in interesul nostru al tuturor sa si voteze. (...) Cred ca din 2012 incoace este prima motiune care are sanse reale sa treaca, deoarece nu am avut pana acum in Romania un premier inculpat trimis in judecata. In toata Europa nu exista asa ceva", a spus Nicolaescu, precizand ca se discuta cu toti parlamentarii care nu fac parte din Opozitie.

El a precizat ca motiunea se adreseaza in special PSD si celorlalte partide din Coalitie, punctand ca acestea trebuie sa aleaga intre interesele Romaniei si cele ale lui Victor Ponta, adaugand ca starea juridica a premierului este una toxica. "Este foarte greu pentru ca o tara ca Romania sa iasa in lume cu un premier inculpat si urmarit penal, este foarte greu ca un astfel de premier sa reprezinte o tara ca Romania, este foarte greu sa mai discute cu vreo posibilitate de a mai reusi sa faca ceva pentru tara noastra, vorbim de organisme internationale, cancelarii, alte guverne, de credibilitate. Este vorba de faptul ca Romania poate fi considerata o tara - daca acest premier va mai fi in fruntea Romaniei - care ocroteste coruptia, pe cei care fac faradelegi. Toata lumea, in special clasa politica, trebuie sa-si asume ca acest lucru nu este permis", a explicat Nicolaescu. Liberalul a tinut sa sublinieze ca PNL are un singur premier desemnat, in persoana lui Catalin Predoiu.

POZITIA PSD FATA DE MOTIUNE

Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, este de parere ca motiunea de cenzura a PNL indreptata impotriva Guvernului Ponta ar putea fi dezbatuta la inceputul saptamanii viitoare daca textul acesteia va fi depus la Parlament in cursul zilei de luni. Chelaru a adaugat ca, dupa depunerea documentului, Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor vor fi convocate pentru a stabili calendarul dezbaterii motiunii de cenzura.

La randul sau, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, ca motiunea de cenzura anuntata de liberali este "un drept democratic al Opozitiei", iar social-democratii nu pot vota caderea propriului Guvern. Dragnea a spus, inainte de sedinta Comitetului Executiv National al partidului, ca, personal, nu crede in reusita motiunii si ca ar putea cadea Guvernul, in urma acestui demers al liberalilor.

El a precizat ca membrii PSD nu vor iesirea de la guvernare si ca vor discuta despre acest subiect si cu partenerii de coalitie.

"Nimeni din partid nu vrea iesirea de la guvernare. Vom face calcule pentru ramanerea la guvernare. PSD doreste sa ramana la guvernare. Vom discuta in sedinta ramanerea la guvernare. (...) Motiunea de cenzura este un drept democratic al Opozitiei. PSD nu poate vota sa isi dea jos propriul Guvern. Nu putem face asta. incercam sa vorbim si cu liderii coalitiei despre acest lucru", a afirmat Dragnea.

Legat de sprijinul politic dat lui Victor Ponta, liderul social-democratilor a evitat sa dea un raspuns clar daca luni se va lua decizia ca acesta sa ramana sau nu premier si a respins ideea unui scenariu conform caruia PSD ar putea sa il revoce din functia de prim-ministru cu conditia ca presedintele Klaus Iohannis sa faca o nominalizare tot de la social-democrati.

In ziua in care se va discuta motiunea de cenzura va fi organizat un miting la Palatul Parlamentului.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Alina Gorghiu, despre motiunea de cenzura: Discutiile despre vot au inceput si ne vom intalni si cu UNPR
Alina Gorghiu, despre motiunea de cenzura: Discutiile despre vot au inceput si ne vom intalni si cu UNPR

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat sambata, la Poiana Brasov, ca discutiile privind votul la motiunea de cenzura care urmeaza sa fie depusa luni au inceput si vor continua toata saptamana viitoare, inclusiv cu UNPR.

PNL va depune luni o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Alina Gorghiu invoca
PNL va depune luni o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Alina Gorghiu invoca "interesul national"

Principalul partid de opozitie a decis sa incerce din nou rasturnarea Guvernului in Parlament .

"Ce am facut acum voi face si in toamna". Ce spune Oprea despre votul la o viitoare motiune si despre securitatea nationala

Gabriel Oprea, Ministrul de Interne al Romaniei, a fost invitatul lui Cristian Leonte, duminica, la emisiunea “Dupa 20 de ani”.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.