Premierul Orban ia în considerare închiderea cluburilor: „Sunt terase de fițe unde nu se respectă regulile”

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban le-a cerut prefecţilor şi şefilor de instituţii cu atribuţii în combaterea pandemiei de COVID-19 să amplifice la "limita maximă posibilă" controalele, pentru a asigura respectarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor.

 

„Scopul acestei întâlniri este acela de a suna mobilizare generală a instituţiilor statului care au atribuţii în lupta împotriva epidemiei, acele instituţii care au atribuţii de control pentru a determina o amplificare la limita maximă posibilă a acţiunilor de control pentru a respecta asigurarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor. (...) Scopul principal al acestei şedinţe este acela de a îmbunătăţi coordonarea între instituţii şi de a creşte eficienţa măsurilor pe care le luăm şi acţiunilor de control pe care le organizăm", a declarat Ludovic Orban sâmbătă, la şedinţa în sistem videoconferinţă cu prefecţii, şefii structurilor MAI şi ai celorlalte instituţii şi autorităţi cu atribuţii în gestionarea situaţiei generate de creşterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

Premierul a cerut, totodată, intensificarea controalelor pe transportul public, la metrou şi în zona transportului feroviar. El a solicitat ca şi locurile de joacă să fie supravegheate.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În ceea ce priveşte comerţul, prim-ministrul a punctat că orientarea controalelor trebuie să fie către pieţele agroalimentare, dar şi în târguri.

Orban a cerut intensificarea controalelor şi la terase, restarante, benzinării şi cluburi.

„Despre cluburi, sunt unele care sincer ar trebui închise. Va trebui să ne gândim foarte serios dacă luăm și noi măsuri care au fost luate în alte țări, pentru ora 22 sau 23 să fie închise astfel de activități. Va trebui să facem o analiză, dacă nu avem capacitatea să-i readucem la respectarea regulilor, va trebui să luăm astfel de decizii”, a spus premierul Orban.

„Sunt terase de fiţe unde nu se respectă regulile şi unde nici măcar personalul nu respectă regulile. Să ştiţi că şi în benzinării avem probleme. V-o spun din experienţă proprie. Oamenii alimentează şi dacă nu au mască, sunt lăsaţi să intre fără mască. Benzinăriile trebuie să se adapteze", a mai spus premierul.

Conform acestuia, sunt restaurante care își desfășoară activitatea și în interior, sub pretextul organizării de evenimente private.

„Avem informații clare că sunt restaurante în spații închise care, fructificând reglementarea conform căreia se permite organizarea de evenimente private cu până la 20 de persoane, au deschis și servesc clienții în spații închise”, a completat acesta.

Premierul Orban a anunțat controale de severitate maximă

 

"Am decretat mobilizare generală, toţi angajaţii care au atribuţii de control vor ieşi din birou, vor efectua controale peste tot unde avem semnale clare că nu se respectă regulile de protecţie, controalele vor fi de severitate maximă. Nu putem să acceptăm să fie puşi în pericol cei 90% dintre românii care respectă regulile de nişte oameni care nu respectă regulile în mod deliberat sau poate ignorând pericolul, poate căzând în capcana propagandei", a afirmat premierul vineri.

Orban despre deschiderea restaurantelor: Încă mai aşteptăm să luăm această decizie

 


Premierul a declarat vineri că deşi a avut discuţii cu reprezentanţii HoReCa privind posibilitatea deschiderii restaurantelor, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19 o decizie în acest sens a fost amânată.

"Obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului. (...) Ce mai sunt închise? Restaurantele din spaţii închise, unde, să îmi fie iertat, deşi am avut discuţii, din cauza creşterii numărului de cazuri încă mai aşteptăm să luăm această decizie (a deschiderii restaurantelor - n.r.). Mai sunt închise competiţiile sportive cu spectatori, evenimentele culturale, teatre, cinematografe în spaţii închise, concerte simfonice, operă, deci astea au rămas sub restricţii, pentru că, în general, ele au fost încadrate cu cel mai mare risc epidemiologic, în zona roşie. Şi OMS a arătat care sunt tipurile de activităţi, care e evaluarea riscului epidemiologic aferent fiecărei activităţi şi aceste activităţi sunt în zona roşie, cu risc major de transmitere. Este foarte greu să mai iei o decizie, să dai drumul la relaxare într-un domeniu atâta timp cât noi ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri care ne îngrijorează şi ne determină la o atitudine foarte energică pentru a asigura respectarea regulilor de către toţi actorii instituţionali, atât din mediul public, cât şi din mediul privat", a spus Orban într-o conferinţă de presă la Prefectura Tulcea, întrebat dacă ne mai putem aştepta ca restaurantele să fie deschise la 15 iulie.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Orban anunță ”controale la sânge” în cluburi. ”Le vom închide”
Orban anunță ”controale la sânge” în cluburi. ”Le vom închide”

Premierul Ludovic Orban a declarat că instituţiile abilitate au în vedere ”controale la sânge” pentru verificarea respectării normelor de protecţie sanitară în contextul epidemiei COVID-19.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.