Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe Nicolae Timofti. Romania va acorda R. Moldova un ajutor umanitar

Ultimul update: Sambata 20 Februarie 2016 07:08
Data publicarii: Miercuri 17 Februarie 2016 10:36
Categorie: Politic

 Presedintele Klaus Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau din Republica Moldova, Nicolae Timofti.

 Ceremonia primirii oficiale a presedintelui moldovean a avut loc la ora 10,30 pe Platoul de Ceremonii de la Palatul Cotroceni.

Iohannis: Am decis sa acordam un ajutor umanitar Republicii Moldova

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri ca Romania a decis sa acorde un ajutor umanitar Republicii Moldova pana la indeplinirea conditiilor pentru acordarea sprijinului financiar rambursabil.

"Republica Moldova are un nou Guvern, un prim-ministru (...) care pare hotarat sa puna in practica ceea ce a promis si asteptam primii pasi foarte concreti pe calea reformei, dupa care, fara indoiala, vom putea sa purcedem la acordarea primei transe (n.r. din imprumutul rambursabil). Este vorba de conditii care tin, de exemplu, de buna guvernanta bancara, independenta justitiei, dar si de lucruri foarte concrete, de exemplu aprobarea unui roadmap cu FMI. Aceste lucruri au fost transmise de la prim-ministru la prim-ministru si cred ca noul Guvern are tot interesul pentru a incepe rapid aceste reforme. Parlamentul moldovean cred ca are acelasi interes si atunci cu siguranta se va putea trece la treaba, insa nu stim daca acest proces dureaza o saptamana sau doua sau trei sau sase si atunci am decis sa acordam Moldovei un ajutor umanitar cu grad nerambursabil pentru a veni in sprijinul oamenilor de acolo", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la conferinta de presa comuna cu omologul moldovean, Nicolae Timofti, care efectueaza o vizita in Romania.

El a subliniat ca cei care au nevoie de ajutor urgent sunt cetatenii din R. Moldova, cu situatii complicate, si ca in acest sens este gandit sprijinul umanitar care vine sa suplineasca anumite masuri pana se ajunge la un acord.

Presedintele Republicii Moldova l-a desemnat pentru functia de premier pe omul de afaceri Ion Sturza

Seful statului a reamintit ca anul trecut a retrimis acordul privind acordarea unui imprumut rambursabil de 150 de milioane de euro Republicii Moldova din cauza situatiei greu de evaluat de la acea data din aceasta tara.

Timofti: Nu avem alta cale de dezvoltare a R. Moldova decat cea de integrare europeana

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat miercuri ca tara sa nu are alta cale de dezvoltare decat cea de integrare europeana.

"Sunt sigur ca nu avem alta cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decat calea de integrare europeana", a spus Timofti, la Palatul Cotroceni, in conferinta de presa comuna cu omologul sau roman, Klaus Iohannis.

Intrebat daca parcursul european al tarii sale este ireversibil, presedintele moldovean a amintit ca a ajuns sef al statului in 2012 deoarece partidele care erau la guvernare aveau ca program semnarea Acordului de asociere si alte actiuni legate de acest proces de integrare europeana.

El a aratat ca nu s-a reusit realizarea planurilor de integrare europeana din cauza "unor greseli care s-au comis pe parcursul guvernarii".

"Situatia nu este simpla, dar eu cred ca Republica Moldova, poporul Republicii Moldova vor alege intotdeauna in Parlament forte proeuropene si ne vor da posibilitatea sa realizam acest program. Greselile, pe care le cunoastem, despre care se vorbeste, mai cu seama disparitia unei sume considerabile din Banca Nationala, ne vorbesc despre faptul ca sunt multe nereguli in domeniul financiar-bancar. Acum se discuta, se vorbeste la nivel serios si, in urma consultarilor cu FMI, cu tarile UE, cu sprijinul prietenilor nostri, al partenerilor, noi vom gasi caile de iesire din situatia nu usoara", a spus Timofti, care efectueaza miercuri o vizita la Bucuresti.

Criza in R. Moldova. Ion Paduraru, desemnat pentru functia de premier. De ce a respins presedintele varianta Plahotniuc

Criza in R. Moldova. Ion Paduraru, desemnat pentru functia de premier. De ce a respins presedintele varianta Plahotniuc

Bogdan Chiritoiu

Președintele Consiliului Concurenței, după ce Petre Daea l-a făcut „păun între găini”: Sunt un funcționar cenușiu al statului

Tudose și Bădălău au ironizat ”statul paralel”: ”Nu înţeleg conceptul, sincer”

Mihai Tudose și Liviu Pop, afirmații contradictorii pe tema manualelor școlare

Tudose face promisiuni IT-iștilor că nu vor avea salarii mai mici: Problema este în curs de rezolvare

Ministrul Justiției îi ia partea lui Tăriceanu, în scandalul cu DNA: Este vorba despre o libertate de exprimare

PNL cheamă cetățenii să facă un lanț uman în jurul Parlamentului, în semn de susținere a moțiunii de cenzură

petre daea

Scene hilare la Guvern. Daea, despre scumpirea ouălor: "Preşedintele Consiliului Concurenţei nu este păun printre găini"

Petre Daea cere Consiliului Concurenței să cerceteze de ce s-au scumpit ouăle: Nu putem fi stană de piatră

"Pluton de execuţie a puterii judecătorești". Presat de Dragnea și Tăriceanu, Iordache modifică legile justiției

Tăriceanu: „În mod clar și lipsit de echivoc”, pe agenda coaliției nu este suspendarea lui Iohannis

Dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de PNL va fi dezbătută și votată joi

Iohannis, cu trenul la Ploiesti. Reacția președintelui când a fost întrebat dacă și-a luat bilet