Fostul ministru Cristian Ghinea, despre ancheta parlamentara: "PSD-ALDE au votat o mascarada. Nu particip la acest circ"

Cristian Ghinea

Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, deputat USR, spune ca PSD si ALDE au votat "o mascarada numita ancheta parlamentara" si ca el nu are de gand sa participe "la acest circ".

El afirma ca de anchetat ar fi faptul ca "Liviu Dragnea a facut praf doua miliarde de lei doar in 2014 pe asa numitul Program National de Dezvoltare Locala", iar raportul Curtii de Conturi pe PNDL este inca secretizat.

"Acestia sunt bani reali, incasati, existenti si furati de Dragnea si clientela politica a PSD", sustine Ghinea.

"Dragnea vrea sa afle cati bani nu au furat tehnocratii, ca sa stie ce a pierdut anul trecut. PSD - ALDE tocmai au votat o mascarada numita ancheta parlamentara. E o gluma buna. Anunt aici ca nu am de gand sa particip la acest circ", scrie Ghinea pe pagina sa de Facebook, conform News.ro.

Fostul ministru mentioneaza ca, daca este intrebat, va trimite asa-zisei anchete indicatii despre unde gasesc in MFE documentele trimise la Ministerul de Finante privind rectificarile bugetare.

Citește și
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos ii raspunde lui Dragnea: "Gaura in buget nu exista. PSD isi acopera promisiunile mincinoase cu diversiuni"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El adauga ca, oricum, Ministerul Fondurilor nu facea bugetul, nici macar pe fonduri europene - suna paradoxal, dar asa e sistemul, iar cand a vrut sa schimbe fluxurile financiare ca sa fie clara bugetarea pe fonduri europene la Autoritatile de Management l-au blocat "oamenii lui Dragnea din MDRAP prin mana moarta Vasile Dincu".

"«Ancheta» asta nu e serioasa. Fondurile europene se platesc beneficiarilor si se ramburseaza ulterior. Nu de aici se face deficitul. Bugetarea anuala facuta de Ministerul de Finante e mereu un exercitiu de previziune bazat pe datele de la institutiile care au investitii si proiecte. Ministerele si autoritatile locale tind sa supraestimeze cat pot face, iar Ministerul de Finante aduna aceste estimari umflate. In loc sa faca ordine in aceasta harababura de estimari, Ministerul de Finante le pune pe toate in buget. Fara un Minister de Finante care sa prioritizeze in mod real (deci sa taie bazaconiile propuse), estimarile pe investitii (inclusiv din fonduri nationale) si fonduri europene sunt mereu umflate de ministere. Fac asta pentru a se asigura ca au spatiu de manevra la negocierea pe credite bugetare cu Ministerul de Finante. Asa se intampla in fiecare an, iar ancheta parlamentara ar trebui sa se uite la ultimele 10 bugete cel putin ca sa vada ca e aceeasi poveste", continua deputatul USR.

El arata ca acestea sunt discutii serioase si a propus solutii in acest an la problema structurala a bugetarii in Romania, pe partea de fonduri europene.

"S-au blocat in orgolii institutionale, atat la Ministerul de Finante, dar in special la Ministerul Dezvoltarii, ministerul caruia ii place sa gestioneze o halca mare din fondurile europene, dar sa nu raspunda pentru cum face asta (macar acum se rezolva problema, au inghitit cu totul Ministerul Fondurilor, nu se vor mai putea ascunde dupa nume). De pilda, estimarile cele mai umflate in 2016 au venit de la autoritatile locale. Fondurile europene pentru autoritatile locale (AM POR) erau si sunt gestionate de Ministerul Dezvoltarii, deci estimarile respective au ajuns in buget prin Ministerul Dezvoltarii. Domnul Dincu poate explica mecanismul in Parlament daca e invitat si sunt sigur ca va fi. Glumesc, evident", mai scrie Ghinea.

Fostul ministru sustine ca mecanismul de bugetare pentru tot ce inseamna investitii publice este defect si ca s-ar bucura sa discute o data in Comisiile de buget de la Parlament schimbarea modului de bugetare.

"In sistemul actual institutiile dau estimarile de investitii ca pe un fel de lista de dorinte pentru Mos Craciun. Cum fondurile europene sunt in cea mai mare parte investitii, ele cad victima acestei tentatii. Evident, listele catre Mos Craciun sunt nerealiste si proiectele nu se fac", continua Ghinea.

"Daca e de anchetat, reamintesc ca Liviu Dragnea a facut praf doua miliarde de lei doar in 2014 pe asa-numitul Program National de Dezvoltare Locala (de facto, numele complicat pentru «pixul lui Dragnea»). Raportul Curtii de Conturi pe PNDL este inca secretizat. Acestia sunt bani reali, incasati, existenti si furati de Dragnea si clientela politica a PSD. Asta nu se ancheteaza. Se «ancheteaza» bani care nu au existat niciodata, nu au disparut deci si nu au nici un impact pe deficitul bugetar. Cum zice un prieten: prin aceasta ancheta Liviu Dragnea vrea sa afle cati bani nu s-au furat in 2016, ca sa stie cati bani a pierdut din cauza tehnocratilor", incheie fostul ministru.

Birourile Permanente reunite au aprobat, marti, solicitarea presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete a Comisiilor de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului prin care sa fie verificare conditiile in care s-a realizat rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat din august si noiembrie 2016 de catre Guvernul Ciolos.

Comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului vor face o ancheta asupra procedurii si veridicitatii datelor care au stat la baza celor doua rectificari bugetare pozitive ale Guvernului Ciolos, a anuntat, luni seara, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Liderul PSD a prezentat cifre care ar demonstra ca exista o "gaura" la buget de 10 miliarde lei.

Ministrul de Finante, Viorel Stefan, a declarat, marti, la Parlament, ca el nu a pronuntat cuvantul "gaura" la buget, fiind doar “o proiectie nerealista, o supraestimare a veniturilor bugetare din ratiuni politicianiste", iar Curtea de Conturi va trebui sa identifice “elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar" al Guvernului Ciolos.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Comisiile de buget-finante ale Senatului si Camerei Deputatilor devin comisii de ancheta. Ciolos si Anca Dragu vor fi audiati
Comisiile de buget-finante ale Senatului si Camerei Deputatilor devin comisii de ancheta. Ciolos si Anca Dragu vor fi audiati

Senatorii si deputatii din comisiile parlamentare de finante vor face o ancheta cu privire la veniturile inregistrate la bugetul statului, anul trecut!

Dacian Ciolos ii raspunde lui Dragnea:
Dacian Ciolos ii raspunde lui Dragnea: "Gaura in buget nu exista. PSD isi acopera promisiunile mincinoase cu diversiuni"

Dupa ce Liviu Dragnea a anuntat duminica seara ca ”este foarte posibil” sa initieze o comisie parlamentara de ancheta in fata careia sa fie chemat Dacian Ciolos, fostul premier i-a raspuns presedintelui PSD.

Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o
Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o "gaura" bugetara de 10 miliarde de lei

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara, "care sa se pronunte asupra veridicitatii datelor care au stat la baza celor doua rectificari pozitive" ale Guvernului Ciolos, in 2016.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.