Masacrul din Norvegia: suspectul coopereaza cu politistii si a recunoscut ca a deschis focul

×
Codul embed a fost copiat

Lumea intreaga este tulburata de drama Norvegiei, "o tragedie cum tara n-a mai cunoscut de la Al Doilea Razboi Mondial", dupa cum a descris seful guvernului norvegian dublul atac soldat cu cel putin 92 de morti.

85 dintre ei au fost executati cu sange rece de un norvegian de 32 de ani, descris de politie drept un "crestin fundamentalist".

Acelasi individ este responsabil si pentru atentatul cu bomba din Oslo, soldat cu sapte morti si pagube colosale. In urma cu cateva zile, agresorul posta pe internet un citat celebru din Stuart Mill, un filozof britanic: "Un om care are o convingere face cat 100.000 de oameni manati doar de interes".

Pana acum nu a fost identificat nici un roman printre victime. Stirile ProTV au stat de vorba cu mai multi romani stabiliti in Norvegia si toti ne-au descris cosmarul prin care trece aceasta tara pasnica, unde n-au fost inregistrate pana acum episoade atat de violente.

Barbatul de 32 de ani a tras la intamplare in cateva sute de tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, adunati pe aceasi insula, Otoya, pentru scoala de vara a tinerilor laburisti. Agresorul a venit printre ei imbracat in haine de politist si a pretins ca vrea sa-i protejeze, dupa explozia care zguduise centrul capitalei cu doua ore inainte.

Citește și
Scanner aeroport
Teroristii planuiesc sa arunce in aer avioanele cu bombe ascunse in propriul corp
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

In scurt timp Otoya, insula paradisiaca de langa Oslo, s-a metamorfozat intr-un infern.

Timp de cateva ore, in care au domnit confuzia si panica, agresorul a umblat pe insula impuscand pe oricine ii iesea in cale. Disperati, multi s-au aruncat in apa, incercand sa se salveze inot.

Abia dupa doua ore de teroare, un comando al politiei norvegiene a ajuns pe insula cu un elicopter si l-a capturat pe agresor. Ulterior, politistii au gasit explozibil nefolosit pe insula.

Cosmarul norvegienilor incepuse insa cu cateva ore inainte, cand inima capitalei Oslo a fost zguduita de o explozie naucitoare. Niciun geam al cladirii de 20 de etaje unde isi are sediul guvernul n-a mai ramas intreg. Case, ministere, sedii de partid si de ziare au avut aceeasi soarta.

Resturi de metal si sticla au fost proiectate pe o raza de sute de metri. In acest peisaj apocaliptic, trupuri sfartecate zaceau pe caldaram, iar supravietuitorii alergau cu privirile ratacite si sangele siroind.

Autoritatile au reactionat rapid. Locul a fost incercuit, iar mortii si ranitii dusi la spitale. Ajutati de caini, politistii au periat zona metru cu metru in cautarea altor bombe.

Norvegienii sunt nauciti, mai ales ca in tara n-au avut loc niciodata violente politice.

Cronologia evenimentelor:

Autorul celor doua atacuri teroriste este un norvegian nationalist care detesta islamismul

Sambata, 23 iulie:

21: 40 Barbatul arestat dupa comiterea atacurilor de la Oslo a recunoscut ca a deschis focul pe Insula Utoya, informeaza ABC News. Seful politiei norvegiene, Sveinung Sponheim, a declarat ca suspectul, Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, coopereaza cu anchetatorii, dar interogatoriul se desfasoara cu dificultate.

18;27 Un expert in terorism, citat de BBC, declara ca atacatorul ar fi putut fi inspirat de o idee asemanatoare Armageddonului de a "ingenunchea sistemul".

17:19 O noua alerta cu bomba a fost declansata sambata la Oslo, in urma atacurilor de vineri soldate cu 92 de morti, dar aceasta s-a sovedit a fi o alarma falsa, relateaza Sky News. Politia a izolat o zona din centrul capitalei norvegiene, pe o raza de 100 de metri in jurul Solli Plass, o piata din apropiere de Palatul Regal, a relatat ziarul Verdens Gang. Ulterior, s-a dovedit ca alarma a fost falsa, o cutie neagra considerata initial suspecta fiind identificata ca difuzor muzical.

17:05 Principalul suspect in cazul atacurilor mortale din Norvegia este un fost membru al formatiunii populiste de dreapta Partidul Progresului. Anders Behring Breivik a aderat la partid in 1999 si a fost radiat in 2006.

16:38 Politistii spun ca autorul celor doua atacuri coopereaza cu ei, afirmand ca vrea sa se explice. Anchetatorii vor sa afle daca Anders Behring Breivik a comis singur atentatele de care este acuzat sau a avut si unul sau mai multi complici.

16:30 Ministrul norvegian al afacerilor externe Jonas Gahr Støre a declarat ca este posibil ca o parte din cei morti in insula Utoya au murit inecati.

16:28 Prim-ministrul norvegian a delcarat ca multi dintre cei care au fost ucisi sunt "eroi', adaugand ca intreaga lume se gandeste la victime.

15:29 Suspectul in cazul atentatelor a fost acuzat oficial de terorism de catre politie. El ar putea face 21 de ani de puscarie, adica 85 de zile pentru fiecare victima.

14:31 Politia norvegiana a arestat un tanar care avea un cutit in buzunar, sambata, in locul unde sunt reunite persoanele care au scapat in urma atacului armat de vineri si unde premierul norvegian Jens Stoltenberg tocmai sosise pentru o vizita, relateaza televiziunea publica NRK, citata de AFP.

14.27 Barbatul suspectat ca este autorul atacului cu bomba comis vineri in centrul orasului Oslo a cumparat sase tone de ingrasamant la inceputul lui mai, a declarat o purtatoare de cuvant a Centralei de achizitii agricole, citata de AFP.

11.30 BBC News: Politia l-a acuzat oficial pe norvegianul in varsta de 32 de ani de comiterea celor doua atacuri, in Oslo si insula Utoya. Ucigasul imbracat in haine de ofiter de politie a fost arestat pe mica insula Utoya abia dupa o ora de la declansarea atacului cu pistol automat.

Premierul Jens Stoltenberg a declarat ca insula Utoya, unde si-a petrecut o parte din tinerete, s-a transformat dintr-un paradis in iad.. El a mai spus ca, printre victimele de la Oslo, se afla si persoane pe care le cunoastea personal, insa nu a vrut sa dea mai multe detalii.

10.40 Yahoo News: Oficiali ai politiei, citati de Associated Press si preluati de Yahoo News, au anuntat ca persoana suspectata de organizarea celor doua atacuri coopereaza cu autoritatile. "Este clar ca barbatul vrea sa explice aceste actiuni" a declarat un oficial, citat de AP.

10.15 BBC News: Numarul celor ucisi pe insula Utoya din Norvegia a ajuns la 84, conform politiei. Printre cei 7 ucisi in explozia de la Oslo se afla si membri ai cabinetului guvernamental, dupa cum a declarat chiar premierul Jens Stoltenberg.

"Niciodata de la Al Doilea Razboi Mondial, tara noastra nu a mai fost lovita atat de greu" a declarat premierul Stoltenberg, care a mai spus despre aceste atacuri ca reprezinta o "tragedie nationala".

09.00 Huffington Post: publica fotografia celui banuit ca ar fi organizat cele mai sangeroase atacuri din istoria Norvegiei. Poza criminalului ar fi fost descoperita de presa norvegiana, pe conturile lui Anders Behring Breivik de pe Facebook si Twitter.

Astfel, postul norvegian TV2 a anuntat ca Breivik facea parte dintr-o grupare nationalista din Oslo, in timp ce site-ul suedez de stiri Expressen adauga faptul ca Breivik scria in mod regulat pe forumurile "de dreapta" din Norvegia. El s-a autodescris ca fiind nationalist si a scris mai multe comentarii anti-Islam.

De asemenea, presa a scos la iveala un comentariu al lui Anders Behring Breivik, postat pe Twitter, pe 17 iulie 2011. Este un citat din filozoful John Stuart Mill: "Credinta unei singure persoane este egala cu forta a 100.000 de oameni care au numai interese personale."

De asemenea, in contul de pe Facebook, el se autodescrie ca fiind crestin, cu viziuni conservatoare. El spunea ca ii place vanatoarea, jocurile electronice World of Warcraft si Modern Warfare 2, si ca locuieste la Oslo. La capitolul "interese", el a mentionat analizele politice si financiare.

08.30 Sky News: Autorul celor doua atacuri a fost identificat de presa norvegiana, potrivit Sky News, ca fiind Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani. Primele informatii arata ca acesta a lucrat singur in organizarea acestor crime, iar oficiali ai politiei au declarat ca nu cred ca exista vreo legatura cu terorismul islamic.

07.40 Reuters: Cel putin 87 de oameni au murit in Norvegia, in urma celor doua atacuri, de pe insula Utoya si de la Oslo.

"Noi eram adunati in cladirea principala ca sa vorbim despre ce se intamplase la Oslo. La un moment dat, am auzit impuscaturi. Prima data ne-am gandit ca ... nu are cum sa fie impuscaturi. Apoi toata lumea a inceput sa fuga." - a declarat unul dintre supravietuitori, citat de Reuters, in varsta de 16 ani.

"Am vazut apoi un politist, care statea in drum, cu niste casti pentru urechi. A spus: 'As vrea sa-i adun pe toti'. Apoi a inceput sa alerge si sa ucida oamenii. Am alergat pe langa plaja si am sarit in apa, sa inotam, insa el a inceput sa-i omoare si pe acestia." - a mai spus tanarul, ingrozit.

Inregistrare VIDEO realizata din elicopter, deasupra insulei unde a avut loc cel de-al doilea atac:

07.00 BBC News: Cel putin 80 de persoane au murit in urma atacului armat de pe insula Utoya, care s-a produs la doar cateva ore dupa explozia bombei de la Oslo.

Politia din Oslo l-a retinut pe atacatorul de pe insula Utoya. Martorii l-au descris pe ucigas ca fiind un barbat blond, inalt, imbracat in politist, de origine norvegiana. El a deschis focul la intamplare, iar tinerii care se aflau in tabara au incercat sa scape de gloante aruncandu-se in apa. Cu toate acestea, unele victime au fost omorate in timp ce inotau.

Tabara de vara de pe insula era organizata de filiala de tineret a Partidului Laburist, aflat la putere.

Vineri, 22 iulie 2011:

00:46 Bilantul victimelor in cazul celor doua atentate se ridica la 17. Este vorba despre 7 persoane moarte in urma atentatului cu bomba si inca 10 dupa atacul armat.

00:42 BBC: Politia a anuntat moartea a cel putin 10 persoane in urma atacului armat de pe insula. Un martor a declarat ca ar fi vazut 20 de morti.

00:38 Politia a anuntat ca a gasit explozibil nedetonat pe insula Utoeya. Autoritatile sunt de parere ca numarul victimele celor doua atacuri va creste.

00:10 Autoritatile din Oslo au confirmat moartea a cel putin 16 persoane in urma atacurile teroriste din Norvegia.

00:05 In legatura cu posibila revendicare a atacului de catre o grupare terorista, premierul a spus ca nu poate confirma sau infirma. "Este prematur pentru a specula. Nu vrem sa dam mai multa importanta acestor grupari decat au capatat deja".

23:58 "Atacarea unuia dintre cele mai pasnice locuri este un act de lasitate", a mai adaugat premierul norvegian.

23:51 BBC: Ministerul Justitiei a confirmat ca suspectul retinut in cazul atacului armat este norvegian

23:46 Premierul Stoltenberg a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "vinovatii vor fi gasiti si vor raspunde pentru faptele lor".

"Nimeni nu va putea sa ne reduca la tacere. Nimeni nu va reusi sa ne sperie. Nu ne veti distruge. Nu ne puteti distruge democratia si idealurile pentru o lume mai buna", a adaugat premierul

23:18 CNN: Cel putin 9 persoane au murit in urma atacului armat de la reuniunea Partidului Laburist. Potrivit unui purtator de cuvant al politiei norvegiene, persoana responsabila de atacul din Utoya a fost vazut si in apropiere de cladirea unde a avut loc atentatul. Barbatul este in prezent interogat de politie.

22:30 Reuters: Reprezentantii Spitalului Universitar din Oslo au confirmat ca au 11 persoane grav ranite in urma atentatului din centrul orasului, dar si alti 8 oameni impuscati in cadrul reuniunii Partidului Laburist.

22:27 Ministerul roman al Afacerilor Externe condamna "cu fermitate" atentatul comis vineri dupa-amiaza in apropierea sediului guvernului din Oslo si transmite condoleante familiilor victimelor, exprimandu-si deplina solidaritate cu guvernul si poporul norvegian.

22:13 Politia din Oslo crede ca barbatul responsabil de atacul armat de la reuniunea Partidului Laburist ar fi implicat si in atentatul cu bomba, scrie AP.

21:40 Presedintii din SUA si Franta, Barack Obama si Nicolas Sarkozy, au condamnat cu vehementa atacurile de la Oslo, cerand intensificarea actiunilor de combatere a terorismului, informeaza AFP.

"Le transmit condoleante personale norvegienilor", a declarat Obama din Biroul Oval, unde s-a intalnit cu premierul Noii Zeelande, John Key. Aceste atacuri "reamintesc comunitatii internationale de obligatia combaterii terorismului si de necesitatea intensificarii schimbului de informatii", a subliniat Obama.

La randul sau, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a catalogat drept "un act odios si inacceptabil" atentatul comis vineri in centrul capitalei Norvegiei, intr-o scrisoare adresata premierului norvegian Jens Stoltenberg. "Am aflat cu profunda emotie de explozia produsa vineri dupa-amiaza la Oslo", a scris Sarkozy, condamnand "cu cea mai mare fermitate acest act odios si inacceptabil".

21:30 Guvernul norvegian organizeaza o reuniune de criza, dupa cele doua atacuri comise in regiunea Oslo, anunta premierul Jens Stoltenberg.

"Mai multi ministri se vor reuni vineri seara", a declarat Stoltenberg, precizand ca va avea intalniri si cu liderii principalelor partide politice, sambata.

Cel puţin 11 persoane au fost ucise în două atacuri teroriste comise vineri seara în regiunea Oslo.

20:54 Politia norvegiana a anuntat ca are motive sa creada ca atentatul cu bomba de la Oslo si atacul armat comis la scoala de vara a tinerilor laburisti norvegieni au fost coordonate.

"Exista motive intemeiate sa credem ca exista o legatura intre cele doua evenimente", a declarat comisarul de politie Sveinung Sponheim.

20:41 Politia a anuntat ca 7 persoane au murit in urmat atentatului cu bomba de la Oslo, potrivit Reuters.

20:35 AFP: Cel putin patru morti in atacul comis la o reuniune a partidului de guvernamant din Norvegia.

20:24 Reuters: Mai multe persoane au fost ucise in atacul armat de la reuniunea Partidului Laburist.

20:18 Potrivit AFP, barbatul care a deschis focul la reuniunea Partidului Laburist a fost arestat.

20:10 Politia norvegiana a declarat vineri ca nu are nicio "ipoteza principala", in urma exploziei de langa sediul Guvernului norvegian. "Nu avem o teorie principala, nu avem nici macar o ipoteza de lucru", a declarat un oficial din cadrul politiei.

20:00 Un barbat deghizat in politist a deschis focul vineri in timpul unei reuniuni a tinerilor din Partidul Laburist norvegian, pe o insula de la periferia orasului Oslo, cel putin cinci persoane fiind ranite.

Politia a confirmat incidentul armat petrecut pe insula unde vineri trebuia sa fie prezent si premierul Jens Stoltenberg. Aproximativ 560 de persoane se afla in prezent la scoala de vara a Partidului Laburist.

Atacul armat a avut loc imediat dupa atentatul cu bomba comis la Oslo, soldat cu cel putin doi morti.

Premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, a intervenit vineri la un post de televiziune pentru a arata ca este in stare buna dupa atentatul de la Oslo, catalogand situatia drept "grava", informeaza AFP.

"Chiar daca suntem bine pregatiti, este intotdeauna grav cand se intampla asa ceva", a spus seful Guvernului intr-o interventie telefonica la postul TV2 Nyhetskanalen.

Exploziile s-au produs una dupa alta in apropierea guvernului si politia spune ca cel putin una dintre ele a fost provocata de o bomba. Potrivit primelor informatii, premierul Norvegiei nu se afla in biroul sau in momentul deflagratiei. Presa locala anunta ca in oras s-ar mai afla cateva bombe nedetonate.

Un post local de radio a anuntat ca cea mai afectata este cladirea Ministerului de Finante, care ar putea fi de fapt si tinta atacului. Potrivit CNN, in fata ministerului s-ar afla o masina distrusa de prima deflagratie. La cativa metri distanta se gaseste insa si redactia publicatiei "Verdens Gang", cel mai mare tabloid din Norvegia, asa ca e posibil sa avem de-a face cu o razbunare. Politia norvegiana a inceput evacuarea intregii zone de teama ca ar putea urma si alte deflagratii.

Deocamdata nu se cunosc cauzele deflagratiei. Explozia a spart geamurile sediului Guvernului norvegian, o cladire cu 17 etaje din centrul capitalei Norvegiei.

Potrivit imaginilor difuzate de ziarul Aftenposten, deflagratiile au provocat daune considerabile, spargand geamurile sediului Biroului primului-ministru si ale altor cladiri guvernamentale si de birouri.

In GALERIA FOTO de mai jos puteti vedea mai multe imagini

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Teroare in India. Trei explozii s-au produs in Mumbai: 10 morti si cel putin 15 raniti
Teroare in India. Trei explozii s-au produs in Mumbai: 10 morti si cel putin 15 raniti

Trei explozii s-au produs astazi in Mumbai, capitala economica a Indiei. Potrivit primelor informatii, aceste deflagratii au provocat cel putin 10 morti si 15 sau 20 de raniti. Stirile ProTv de la ora 19:00, LIVE si pe mobil, pe adresa m.stirileprotv.ro.

Teroristii planuiesc sa arunce in aer avioanele cu bombe ascunse in propriul corp
Teroristii planuiesc sa arunce in aer avioanele cu bombe ascunse in propriul corp

Pana acum, teroristii au comis atentate asupra avioanelor, trenurilor, autobuzelor si centrelor comerciale, folosind bombe ascunse in bagaje, pantofi sau in lenjeria intima.

TERORISM la Pentagon! Un fost puscas marin a fost arestat, cu un pachet suspect
TERORISM la Pentagon! Un fost puscas marin a fost arestat, cu un pachet suspect

Un fost puscas marin a fost astazi arestat, in apropiere de Pentagon, dupa ce "un dispozitiv suspect" a fost gasit in masina sa. El a fost retinut de fortele speciale in apropiere de Cimitirul Arlington, unde sunt ingropati mii de soldati americani.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.