Valul de căldură care învăluie sudul Europei s-a întețit marți. În Italia s-au atins 46-48 de grade

×
Codul embed a fost copiat

Valul de căldură care învăluie sudul Europei s-a întețit marți. Italienii, spaniolii și turcii sunt torturați de zăduf, turiștii își văd vacanțele stricate de arșița insuportabilă, iar pădurile din jurul Atenei ard din cauza uscăciunii și a vântului.

Dramatic este că nu sunt la îndemână soluții pe termen scurt. Variantele de răcire precum aerul condiționat antrenează creșterea consumului de energie. Altfel spus, duc la un consum mărit de combustibili fosili, care poluează și accelerează încălzirea globală.

Ca în fiecare an, zona mediteraneană este probabil cea mai afectată de arșiță. Ministerul român de Externe a emis atenționări de călătorie în Grecia și Italia din cauza temperaturilor extreme.

16 regiuni din Peninsula Italiană se află sub cod roşu de caniculă, cu vârfuri de 46-48 de grade în sud. Localnicii și turiștii, deopotrivă, sunt la capătul puterilor.

Ministerul italian al Sănătății a dispus înmulțirea ambulanțelor care patrulează orașele, în folosul celor mai vulnerabile categorii.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Andrea Piras, voluntar Crucea Roșie: „Oamenilor străzii li se înrăutățesc problemele de piele, se simt slăbiți, pentru ei totul e mai greu pe căldură.”

Settimio, om al străzii:
„În orele cele mai fierbinți, sar într-un autobuz cu aer condiționat ori în metrou și mă plimb înainte și-napoi.”

Umiditatea ridicată face situația insuportabilă.

Chloe Brimicombe, expert climă: „Umiditatea inhibă capacitatea noastră de a transpira, ceea ce înseamnă că nu ne „răcim” suficient de rapid, ne încălzim pe interior, iar organele nu mai funcționează corespunzător.”

Sofia Betizza, Roma: „Văpaia e nemiloasă, aerul e opresiv. Palermo și multe orașe italiene sunt sub alertă roșie.”

Justin Rowlatt, BBC Spania: „Sunt într-un sanctuar de animale de lângă Murcia, în Spania. Nu doar oamenii suferă. Temperaturile toride din sudul Europei le chinuiesc și pe animale.”

Sophie Long, BBC Las Vegas: „Sunt pe stradă în Las Vegas, e mult mai liniște decat de obicei. Mă aflu aici de vreo 10 minute și simt căldura ieșind din pământ și trecând prin pantofi. Telefoanele nu ne mai funcționează, din cauza căldurii. Singurul fel în care pot descrie situația este ca atunci cand deschizi cuptorul sa vezi ce face prajitura si te izbeste caldura.”

Industria turismului anticipează că, pe termen lung, înmulțirea și intensificarea valurilor de caniculă vor schimba tendințele turistice. Treptat, oamenii vor prefera alte destinații de vacanță, cel puțin pe timp de vară.

Deja numărul celor care plănuiau să călătorească în perioada iunie-noiembrie în regiunea Mării Mediterane a scăzut cu 10%, comparativ cu anul trecut. Beneficiare ale tendinței ar urma să fie destinații mai răcoroase, precum țările nordice, Irlanda, Bulgaria ori zona de coastă a Spaniei, precum Bilbao. În schimb, turiștii vor ocoli destinații precum Grecia, unde dogorește soarele de aproape 2 săptămâni.

Sunt peste 24 de ore de când sute de pompieri și voluntari, susținuți de avioane și elicoptere, luptă cu incendiile izbucnite la aproximativ 50 de km de Atena. Flăcările au distrus mai multe case de vacanță și au forțat mii de oameni să fugă spre zone mai sigure. Autoritățile elene au emis ordine de evacuare pentru cel puțin șase localități. Pompierii au ajutat mai mulți călugări să fugă dintr-o mănăstire amenințată de flăcări și au evacuat o tabără de vară pentru copii de lângă stațiunea Loutraki.

Pompierii greci sunt ajutați de 30 de colegi români, ajunși la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei misiuni europene.

Până și în răcoroasa Elveție s-a impus evacuarea câtorva sate de munte, după extinderea unui foc de pădure, în apropiere de granita cu Italia.

Ed Hawkins, climatolog: „În spatele meu e un grafic ce redă creșterea temperaturilor globale după 1850. Sunt luate în calcul miliarde de măsuratori individuale facute de zeci de mii de oameni. Sunt 172 de fâșii colorate, pentru fiecare an. După 1970, se observă o modificare frapantă a culorilor, spre portocaliu și rosul cel mai întunecat.”

Fenomenul încălzirii are cel mai mare impact în zona Arctica și, în general, emisfera nordică, mai repede pe pământ decât pe mare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.