Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti: "Romania trage un semnal de alarma. Crimeea este doar un episod"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, ca i-a promis acestuia ca va sustine ca in cel mai scurt timp Republica Moldova sa devina membra a Uniunii Europene.

Intalnirea dintre cei doi sefi de stat vine la scurt timp dupa ce presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei, Mihail Burla, a solicitat Moscovei sa ia in vedere posibilitatea alipirii legale a acestei regiuni la Rusia. Cererea lui Burla vine in contextul crizei din Ucraina, dar si al faptului ca parlamentarii rusi au propus recent o lege care ar face mult mai usoara anexarea de teritorii de catre Moscova.

Traian Basescu a declarat, la Iasi, unde s-a intalnit cu omologul sau moldovean, ca in urma discutiilor avute cu acesta s-a despins concluzia ca, dincolo de ingrijorare, trebuie luate si masuri care sa previna "evenimente precum cele petrecute intre Federatia Rusa si Ucraina si la adresa altor state, in mod deosebit asupre Republicii Moldova".

Urmareste aici situatia din Ucraina minut cu minut

Cititi in acest articol:

Citește și
Drapelul Rusiei in Crimeea
96,6% dintre locuitorii Crimeei au votat pentru alipirea la Rusia. "Noii" rusi au sarbatorit cu urale si artificii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

-► Traian Basescu, intampinat la Iasi cu lozinca "Basarabia, pamant romanesc"

-► Transnistria cere Dumei de Stat examinarea posibilitatii anexarii la Federatia Rusa.

-► Presedintele R.Moldova Nicolae Timofti a anuntat ca se va intalni miercuri cu Traian Basescu.

-► Vicepresedintele Parlamentului din Republica Moldova: Vom gestiona situatia din Transnistria prin dialog, inclusiv cu Kremlinul. 

Cronologia evenimentelor, miercuri, 19 martie 2014:

Traian Basescu: "Ca sef al statului roman am spus si o mai repet: este doar un episod, Crimeea. Nu o spun pentru a jigni Federatia Rusa, dar nici nu am dreptul sa nu o spun daca o gandesc, ca exista aceasta posibilitate. Lucrul pe care il voi lua in discutie la Consiliul European, voi pune problema daca suntem pregatiti pentru urmatorul pas pe care noi il anticipam. Nu cred ca nu va exista si un pas urmator. Nu stim cand."

ora 13.30 Sinteza declaratiilor presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti

- Am convenit cu domnul preedinte asupra necesitatii impulsionarii procesului de integrare a Republicii Moldova. Semnarea cat mai curand a acordului de asociere cu Uniunea Europeana. L-am rugat pe domnul presedinte Traian Basescu sa sustina la nivelul UE aceasta dorinta fireasca. Interesul ambelor parti, ca si a comunitatii internationale, este ca aceasta zona sa ramana calma.

- Guvernele tarilor noastre desfasoara proiecte ample, iar semnalul pe care dorim sa-l transmitem este ca acestea sa fie finalizate in termenele stabilite.

ora 13.15 Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- Nu exista o solutie mai buna pentru Rep. Moldova decat integrarea in UE. Eu, ca reprezentant al unui stat care se afla in UE, inteleg foarte bine neajunsul faptului ca Rep. Moldova a fost invitata sa semneze un acord de asociere, dar nu i s-a dat un orizont in care ar putea sa devina membru al UE. I-am promis domnului presedintele Timofte ca vom ajuta sa primeasca un astfel de orizont.

- Uniunea Europeana a fost ezitanta. Poate acum dupa evenimentele care s-au petrecut in regiune devenim mai pragmatici.

- Romania trage un semnal de alarma au privire la rsicurile de securitate in Republica Moldova, plecand de la situatia din Transnistria. Sunt puncte de instabilitate care pot fi utilizate impotriva stabilitatii Republicii Moldova.

- Dincolo de aceste lucruri, drumul catre UE, am discutat si relatia bilaterala. As mentiona doar faptul ca proiectul care vizeaza gazoductul Iasi-Ungheni isi continua drumul catre realizarea primei etape, undeva in luna iunie ar putea fi functional. Tronsonul romanesc este in probe tehnologice.

Traian Basescu, intampinat la Iasi cu lozinca "Basarabia, pamant romanesc"

ora 11.45 Presedintele Traian Basescu a ajuns la Iasi, unde se intalneste cu omologul din Republica Moldova, Nicolae Timofti, pentru convorbiri tête-à-tête. Seful statului a venit la Iasi cu un elicopter, care a aterizat pe aeroportul iesean in jurul orei 11.25.

Ulterior, Basescu a mers la un hotel din Iasi, unde are loc intalnirea cu omologul moldovean, Nicolae Timofti. In fata hotelului se afla aproximativ o suta de persoane, iar in momentul in care Basescu a coborat din masina cineva din multime a strigat "Basarabia, pamant romanesc!", iar seful statului a raspuns: "Si eu cred la fel."

Administratia Prezidentiala anunta, marti, ca seful statului urmeaza sa aiba miercuri, de la ora 12.00, la Hotelul Traian din Iasi, convorbiri tête-à-tête cu presedintele Republicii Moldova. Convorbirile vor fi urmate de o declaratie de presa comuna a celor doi presedinti, in jurul orei 12.45. Ulterior, de la ora 13.15, presedintele Traian Basescu va oferi un dejun de lucru in onoarea omologului moldovean.

Cronologia evenimentelor, marti, 18 martie 2014:

ora 19.00 La Bucuresti, liderul PNL Crin Antonescu a propus consultari intre liderii partidelor politice, presedinte si premier pe tema Crimeea.

"Incurajat de faptul ca Moscova a recunoscut independenta Crimeii si e gata s-o includa in Federatia Rusa, presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, i-a trimis o scriosare presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, in care solicita "examinarea posibilitatii anexarii Transnistriei".

Duma, parlamentul rus, urmeaza sa se pronunte vineri in legatura cu un proiect de lege care sa creeze cadrul legal pentru "includerea de noi teritorii in Federatia rusa".

Insa textul - asa cum e acum formulat - se refera doar la Crimeea, NU si la alte teritorii rusofone din fostul spatiu sovietic care fac parte in prezent din state independente. Adica inclusiv Transnistria.

Asa ca presedintele Sovietului suprem de la Tiraspol solicita ca noua lege rusa sa lase deschisa si calea includerii Transnistriei in Federatia rusa.

In replica, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat ca Sovietul Suprem de la Tiraspol NU a trimis, insa, un demers oficial in acest sens, lasand sa se inteleaga ca scrisoarea lui Burla este in nume personal.

Timofti urmeaza sa se intalneasca miercuri la Iasi cu presedintele Basescu pentru a discuta despre situatia din Transnistria" a relatat corespondentul nostru, de la ProTv Chisinau, Speranta State.

Teritoriul de peste Nistru al Republicii Moldova s-a autoproclamat ca atare in perioada conflictului armat, din 1990 si 1992. De atunci, rusii au "inghetat" criza transnistreana. Iar autoritatile de la Chisnau au cerut zadarnic, in repetate randuri, inlocuirea acestor forte militare cu o misiune de observatori civili sub mandat international.

Incurajat de proaspata anexare a Crimeii, seful sovietului suprem de la Tiraspol si-ar dori un scenariu asemantor si pentru Transnistria.

"Autoritatile moldovenesti nu pot fi numite, cu siguranta, ineficiente. Dar, Transnistria ar putea fi nevoita sa organizeze un referendum conform legislatiei moldovenesti, ori intr-o republica separatista exista o legislatie proprie. Autoritatile de la Chisnau nu au nicio influenta in Transnistria, care ar putea sa se adreseze Rusiei cu rugamintea de a fi anexata" - se afirma in solicitarea trimisa Moscovei de seful Sovietului suprem de la Tiraspol.

In aceeasi scrisoare, Miahi Burla sustine si ca la ultimul referendum care a avut loc dincolo de Nistru, in 2006, 97% dintre alegatori s-ar fi pronuntat deja pentru alipirea Transnistriei la Rusia.

Asanumita Republica separtista, cu aproximativ aproximativ 555.000 de locuitori este recunoscuta oficial DOAR de Moscova si de cativa aliati ai sai. Recent, insa, vicepremierul rus Rogozin - care este si emisar al Kremlinului pentru Transnistria - denunta asa zise incalcari ale drepturilor etnicilor rusi care traiesc dincolo de Nistru. Si sublinia ca Moscova trebuie sa fie garantul respectarii libertatii acestora.

ora 16.00 Guvernul rus va discuta, joi, intr-o reuniune, despre blocada impusa in prezent Transnistriei de Ucraina, a declarat, marti, vicepremierul Dmitri Rogozin, relateaza agentia Itar-Tass, in pagina electronica.

"In mod sigur, la 20 martie vom avea o intalnire serioasa cu toate ministerele si departamentele din Rusia, astfel incat conducerea transnistreana sa beneficieze de prezenta unui grup de consultanti si consilieri din partea Guvernului rus cu privire la problema supravieturii in perioada blocadei economice, care in prezent este inca o realitate", a afirmat vicepremierul rus.

El a adaugat ca "situatia se va complica si mai mult, in cazul in care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana".

"De fapt, Chisinaul nu se gandeste la Transnistria si arata prin toate actiunile intreprinse ca Transnistria nu este un teritoriu care ii apartine. Bazandu-ne pe aceasta realitate, vom trage propriile concluzii", a subliniat vicepremierul Dmitri Rogozin.

ora 12.50 Senatorul PSD Mircea Geoana, fost ministru de Externe, a declarat ca sansele ca scenariul din Crimeea sa se repete in cazul Transnistriei sunt mult mai reduse, el aratand ca are incredere ca scrisoarea Sovietului Suprem de la Tiraspol nu va primi un raspuns pozitiv de la Moscova. "Cu privire la situatia din Transnistria, sper ca tot ce inseamna enclave filoruse din spatiul ex-sovietic - ca e vorba de Transnistria, de Osetia sau Abhazia, in Georgia - sa nu se reproduca scenariul din Crimeea. Sunt sanse mult mai reduse ca ceea ce s-a intamplat in Crimeea sa se reproduca in Transnistria, din simplul fapt ca in Moldova exista un Guvern stabil, legitim si recunoscut de Federatia Rusa".

Geoana a mai argumentat, precizand ca, din punct de vedere al riscurilor de escaladare suplimentara cu Occidentul, ca si al continuarii acestui procedeu si in alte enclave filoruse, costurile pentru Federatia Rusa ar fi "exorbitante".

ora 12.30 Intalnire intre Timofti si Basescu

Presedintele R.Moldova, Nicolae Timofti, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca va veni miercuri in Romania, pentru a discuta cu omologul sau roman, Traian Basescu. Timofti a declarat ca a discutat despre aceasta intalnire la telefon, cu presedintele Traian Basescu. "Domnul premier a avut o intalnire cu premierul Ucrainei si au discutat mai multe subiecte. Eu voi pleca maine in Romania, la Iasi, pentru a discuta cu Traian Basescu. Cu vecinii trebuie sa traiesti bine. Leanca la Kiev, eu la Bucuresti", a declarat presedintele moldovean, adaugand: "A fost o solicitare a mea".

Timofti a declarat, de asemenea, ca Republica Moldova nu recunoaste rezultatele referendumului din Crimeea, considerand ca mizeaza pe rezolvarea problemelor prin dialog.
"Pozitia mea si a R.Moldova privind actiunile din Ucraina este ca nu recunoastem rezultatele referendumului din Crimeea. Consideram ca orice decizie aprobata in baza asa-zisului referendum nu este legala, constitutional si nu-l recunoastem. Este o incalcare. R.Moldova mizeaza si sustine reglementarea problemelor pe calea dialogului. In acest context, chemam toti factorii de decizie la calm si atitudine responsabila privind problema transnistreana. Republica Moldova pledeaza pentru reglementarea conflictelor pe cale pasnica", a adaugat Timofti. Presedintele moldovean a declarat, de asemenea, ca a luat cunostinta de declaratiile Sovietului Suprem al Transnistriei, calificand aceste actiuni drept "contraproductive".

 

ora 12.00 Vicepresedintele Parlamentului din Republica Moldova, Adrian Candu, a declarat, la Bucuresti, ca noua situatie din Transnistria, data de declaratia presedintelui "asa-zisului" Soviet Suprem, va fi gestionata doar prin dialog, inclusiv cu Kremlinul. "Vom gestiona situatia doar prin dialog, prin consultari atat cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova la nivelul UE si la nivel global si de ce nu chiar si prin dialog cu Kremlinul, prin dialog cu Rusia, deoarece exista si toate instrumentele necesare pentru asta, chiar si prin acel format al negocierilor 5+2, cu participarea OSCE si UE, SUA", a spus Candu.

"Exista un dialog la Chisinau cu Tiraspolul prin viceprim-ministrul Karpov, acum probabil ar trebui sa intensificam si mai mult dialogul", a adaugat vicepresedintele Parlamentului din Republica Moldova. El a subliniat ca nu este vorba despre o decizie a Transnistriei de alipire la Rusia, ci de faptul ca a fost facuta doar o declaratie de catre presedintele "asa-numitului Soviet Suprem din Transnistria". "Vom vedea. In orice caz, e ceva care ne da noua bataie de cap, politicului, pe langa multe, multe pe care le avem la Chisinau - an electoral, o agenda plina de evenimente de apropiere de UE - mai avem si o problema a Transnistriei care, din pacate, se misca uneori foarte imprevizibil", a spus Candu. Intrebat daca alipirea Transnistriei la Rusia ar putea declansa un conflict in zona, Candu a raspuns: "Nici nu as vrea sa ma gandesc inca la asa ceva si sper sa nu ajungem nici sa nu discutam cel putin acum despre vreo alipire. Noi speram intr-o reintegrare a tarii, fiindca avem nevoie de un element de stabilitate in regiune".

ora 10.30 Transnistria cere Dumei de Stat examinarea posibilitatii anexarii la Federatia Rusa

Mihai Burla, presedintele adunarii parlamentare a regiunii separatiste Transnistria si liderul celui mai mare partid transnistrean, i-a trimis o solicitare lui Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat a Rusiei. Potrivit ziarului Vedomosti, Burla cere ca Transnistria vrea sa fie inclusa intr-un proiect de lege care practic faciliteaza alipirea la Rusia a teritoriilor din republicile ex-sovietice care solicita acest lucru. Pana acum, potrivit legislatiei in vigoare, pentru ca o parte din teritoriul unui stat vecin cu Rusia sa treaca la aceasta era nevoie si de acordul statului respectiv. Noul proiect, initiat de partidul pro-guvernamental “Rusia Dreapta”, cere insa ca, in conditiile in care un stat se destrama sau e ineficient, Rusia sa poata anexa parti din el daca locuitorii o cer printr-un referendum si liderii politici ai regiunii respective fac apel la Moscova.

Presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol spune insa ca proiectul de lege nu face posibila si anexarea Transnistriei la Rusia, deoarece nu se intrunesc toate conditiile. Mihail Burla cere deci ca proiectul sa fie modificat astfel incat sa acopere si situatia din Transnistria unde, sustine el, autoritatile de la Tiraspol nu pot face un referendum pentru alipirea la Rusia in conditiile legii din Republica Moldova, deoarece nu recunosc legea din Republica Moldova. Or proiectul initiat de parlamentarii rusi cere ca referendumul sa se faca conform legii din statul respectiv.

In cererea sa, Burla invoca si faptul ca Transnistria a organizat deja un astfel de referendum in 2006. La acesta au participat peste 78% din locuitorii cu drept de vot ai regiunii separatiste care au votat in proportie de 97.2% pentru indepedenta si un acord de asociere cu Federatia Rusa si in proportie de aproape 95% impotriva renuntarii la independenta si integrarii in Republica Moldova.

tiraspol

Intre timp, insa, proiectul de lege care ar facilita anexarea de teritorii a fost retras, desi trebuia sa fie votat saptamana aceasta. Potrivit presei ruse, deputatii partidului “Rusia dreapta” au facut acest gest la cererea Kremlinului pentru a nu crea complicatii la anexarea Crimeei, urmand sa revina ulterior cu proiectul de lege intr-o forma imbunatatita.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului in Tranistria, a avertizat saptamana trecuta in legatura cu incalcarea drepturilor cetatenilor rusi din regiune: "Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativa de ingradire a comunicarii dintre regiunea transnistreana si restul lumii ar fi o amenintare directa la securitatea si libertatile constitutionale ale celor 200.000 de cetateni rusi cu domiciliul permanent in regiunea transnistreana. Rusia nu va uita niciodata ca este garantul drepturilor constitutionale ale cetatenilor sai", a afirmat Dmitri Rogozin, intr-o postare pe Twitter, potrivit Mediafax. 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Traian Basescu, pentru AP:
Traian Basescu, pentru AP: "Rusia vrea sa grabeasca realizarea visului lui Putin de-a reface Uniunea Sovietica"

Presedintele Romaniei a declarat intr-un interviu acordat agentiei AP ca Rusia a creat o salba de conflicte inghetate in jurul Marii Negre ca sa grabeasca realizarea visului lui Putin de a reface Uniunea Sovietica.

96,6% dintre locuitorii Crimeei au votat pentru alipirea la Rusia.
96,6% dintre locuitorii Crimeei au votat pentru alipirea la Rusia. "Noii" rusi au sarbatorit cu urale si artificii

Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobata de 96,6% dintre alegatori la referendumul organizat duminica, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineata de premierul prorus Serghii Aksionov.

Monica Macovei: Directorul liceului cu predare in limba romana din Tiraspol a fost arestat
Monica Macovei: Directorul liceului cu predare in limba romana din Tiraspol a fost arestat

Europarlamentarul Monica Macovei sustine ca a primit informatii potrivit carora directorul liceului roman din Tiraspol ar fi fost arestat de fortele de securitate din regiunea Transnistreana.

Basescu, suparat din cauza situatiei din Transnistria:
Basescu, suparat din cauza situatiei din Transnistria: "Stim ca butoanele nu sunt la Chisinau, dar putini avem curaj"

Presedintele Traian Basescu acuza lipsa de reactie la nivel european fata de riscurile in privinta independentei si suveranitatii Republicii Moldova.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.