Razboiul suprematiei. SUA au inceput sa se gandeasca serios: "Cand va ajunge China o SUPERPUTERE?"

Hu Jintao si Barrack Obama

China este acum echivalentul expresiei "superputere aflata in continua dezvoltare", scriu jurnalistii de la CNN. Ei analizeaza toate referintele care s-au facut in ultima perioada fata de aceasta tara, laudata pentru "bravura" economica si militara.

"Dar, intre timp, apar cateva intrebari despre ascensiunea Chinei, ca de exemplu, cand vom renunta la expresia "in dezvoltare" si sa spunem, simplu, 'superputere' - mai mult decat ceea ce inseamna SUA in momentul de fata?" se intreaba, retoric, cei de la CNN.

 In momentul de fata China este deja o putere in Asia - si doar India si Japonia mai ofera o competitie credibila. Analistii citati de CNN spun ca statul chinez isi dezvolta in continuu influenta globala prin politicile economice, in Africa, America Latina si Europa. pe de alta parte, insa, unii experti afirma ca, pentru a deveni cu adevarat o putere globala, o tara are nevoie atat de dominatie militara, cat si de o economie fara rival.

"Cand China va decide sa puna mana pe Taiwan, atunci, cu siguranta, va deveni o superputere. Si, fara indoiala, va veni si ziua aceasta." a declarat Lawrence Saez, profesor la Scoala de Studii Orientale si Africane din Londra.

De altfel, in prezent, China se uita la Taiwan ca la o parte a teritoriului sau. Ba chiar a avertizat ca va folosi forta impotriva acestei insule, daca va incerca vreodata sa-si caute independenta.

Citește și
China
Chinezii isi reduc ritmul "stelar" de crestere din cauza problemelor mondiale
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

 "Punctul culminant il reprezinta forta militara, capacitatea de a-i ameninta pe vecini prin actiuni armate, fara sa existe posibilitatea unui raspuns provocator. China stie ca acum ar pierde un razboi cu SUA" a mai spus profesorul Saez, care mai este de parere ca statul chinez va reusi sa-i depaseasca pe americani, din punct de vedere militar, in urmatorii 20 de ani.

Cu toate acestea, liderii militari chinezi neaga faptul ca tara lor ar incerca sa devina o superputere militara. In luna mai, generalul Chen Bingde a declarat ca fortele armate ale Americii sunt in continuare cu mult in fata Chinei, care nu are nicio intentie sa schimbe acest clasament.

"Pentru a vedea daca o tara ameninta pacea mondiala nu trebuie sa te uiti la cat de puternica este economia ei sau armata, ci la politicile pe care le promoveaza" a declarat in aceasta saptamana ministrul apararii chineze, generalul Liang Guanglie.

 Oricum, cert este faptul ca multi experti NU iau in considerare aceasta remarca, ci se uita cu atentie la alocarea tot mai mare a bugetului destinat armatei, precum si la proiectele indraznete ale apararii. Oficial, China a cheltuit aproximativ 80 de miliarde de dolari in domeniul apararii armate in 2010, insa, neoficial, cifra este mult mai mare.

Departamentul SUA al Apararii a estimat ca cifra reala se apropie de suma de 150 de miliarde de dolari, anual, si este in continua crestere. In schimb, americanii au cheltuit 729 miliarde de dolari in 2010, pe aparare.

In aceasta saptamana, seful chinez al Armatei pentru Eliberarea Poporului, citat de o publicatie din Hong Kong si preluat de CNN, a anuntat ca s-a inceput constructia primului transportor aerian chinez. Acest vehicul aerian va avea o lungime de 300 de metri, iar fotografiile suprinse cu Google Earth l-au aratat ancorat deja in portul Dalian din nord-estul Chinei.

De asemenea, in decembrie anul trecut au aparut pe Internet imagini foto si video cu cel mai nou aparat aerian de lupta al Chinei, J-20. Analistii sunt de parere ca acest avion de lupta, de tip "stealth" (invizibil pentru radare, n.r.) va fi la fel de bun ca si cele din seria a 5-a, produse de SUA, precum F-22 si F-35.

Avionul chinez de lupta va fi operational pana in 2017, desi unii experti sunt de parere ca militarii chinezi vor fi capabili sa lanseze aparatul in aer mult mai devreme, datorita unui nou motor care este acum in constructie.

 Dar componenta milirtara nu este singurul aspect care trebuie luat in considerare atunci cand se aplica eticheta de "superputere".

"In secolul 21, puterea militara nu va fi folosita la fel cum se facea in secolele 19 si 20. Cu toate acestea, va ramane o componenta cruciala a puterii, in politicile globale" - a declarat Joseph S. Nye, profesor la Harvard. Si, in timp ce isi dezvolta puterea militara, China s-a transformat deja in superputere economica, spun experti precum Lawrence Saez, profesor la Scoala de Studii Orientale si Africane din Londra.

Astfel, unele estimari arata ca economia Chinei va depasi SUA pana in anul 2021.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Moment economic critic. Ce tara a inchiriat Chinei o parte din teritoriu pentru a se redresa
Moment economic critic. Ce tara a inchiriat Chinei o parte din teritoriu pentru a se redresa

Coreea de Nord pare sa fi gasit solutia pentru a-si redresa economia. Oficialii coreeni au inchiriat 1200 de hectare de teren Chinei pentru urmatorii 50 de ani, dar si accesul nelimitat la un port.

Chinezii isi reduc ritmul
Chinezii isi reduc ritmul "stelar" de crestere din cauza problemelor mondiale

China a inregistrat in luna mai un excedent comercial de 13,1 miliarde de dolari, care a fost sub asteptari.

China isi construieste o flota de supernave de lupta
China isi construieste o flota de supernave de lupta

China este hotarata sa puna la incercare hegemonia maritima a occidentalilor. Acesta este primul portavion al Beijingului, aflat in constructie.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.