8.000 de musulmani, ucisi in 1995. Autorul celui mai mare masacru comis in Europa in ultimii 70 de ani si-a aflat sentinta

Ultimul update: Duminica 27 Martie 2016 07:03
Data publicarii: Joi 24 Martie 2016 16:46
Categorie: Internaţional
Radovan Karadzic

Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-a declarat joi, la Haga, pe fostul lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzic, vinovat de genocid la Srebrenica, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Radovan Karadzic a fost gasit vinovat de genocid pentru masacrarea a aproape 8.000 de barbati si baieti musulmani la Srebrenica in iulie 1995, cel mai sangeros masacru comis in Europa dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Radovan Karadzic, instanta va condamna la 40 de ani de detentie", a afirmat, citind verdictul la Haga, judecatorul O-Gon Kwon, afirmand ca "acuzatul a fost varful de lance al structurilor militare, politice si guvernamentale" ale sarbilor din Bosnia.

Judecatorii TPIY au decis totusi ca nu au avut suficiente probe pentru a afirma, dincolo de orice dubiu, ca a fost comis un genocid si in alte sapte municipalitati din Bosnia. Karadzic a fost astfel achitat pentru unul din cele doua capete de acuzare de genocid.

Radovan Karadzic, psihiatru de profesie, a fost "in prima linie in dezvoltarea si crearea ideologiei" sarbilor din Bosnia, in timpul razboiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morti si 2,2 milioane de persoane stramutate din calea luptelor intre 1992 si 1995.

Radovan Karadzic (70 de ani) a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, intre care genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, comise in timpul razboiului din Bosnia.

Numeroase victime, printre care fosti detinuti din tabere si mame de la Srebrenica, s-au deplasat la Haga, precum si diplomati si jurnalisti veniti din intreaga lume.


Cimitir cu victimele genocidului

Radovan Karadzic este cel mai inalt responsabil judecat de TPIY pentru crime comise in timpul razboiului, dupa moartea in 2006 a fostului presedinte sarb Slobodan Milosevic in cursul procesului sau.

El a fost presedintele entitatii sarbilor din Bosnia, Republika Srpska.

Radovan Karadzic a vrut, potrivit judecatorilor, sa divizeze Bosnia si "sa ii alunge pe musulmani si croati din teritoriile revendicate de catre sarbii din Bosnia".

 

Statele Unite acuza jihadistii Statului Islamic de “genocide” impotriva crestinilor si epurari etnice

Statele Unite acuza jihadistii Statului Islamic de “genocide” impotriva crestinilor si epurari etnice

FULLSCREEN
8.000 de musulmani, ucisi in 1995. Autorul celui mai mare masacru comis in Europa in ultimii 70 de ani si-a aflat sentinta
  • /

Sursa: Agerpres

italian

Un italian a murit în atacul de pe Rambla în fața soției și copiilor săi

Stare de urgenţă în Portugalia din cauza incendiilor masive

Momentul în care un suspect este ucis după al doilea atac terorist din Spania

julia monaco

Tânăra care a supraviețuit în 3 atacuri teroriste în 3 luni. Mărturia turistei

Cum a fost pus la cale atentatul din Barcelona. Mesajul adolescentului suspect

Atac în Finlanda. Doi morți și 6 răniți de un atacator care i-a înjunghiat pe stradă