Dictatorul Bashar al-Assad ii sfideaza pe americani. Trupe rusesti anti-teroriste au ajuns in Siria
O unitate militara speciala ruseasca a ajuns in Siria, conform ABC News, care citeaza mass-media din Rusia. De asemenea, o sursa din cadrul Consiliului de Securitate al ONU a declarat pentru ABC News ca aceasta "bomba" va avea repercusiuni serioase.
Rusia este unul dintre cei mai puternici aliati ai dictatorului sirian Bashar al-Assad, in ciuda opiniei internationale care a condamnat crimele din Siria comise de puterea guvernamentala. De asemenea, Rusia a blocat in mod repetat intentiile Consiliului de Securitate al ONU de sanctionare a violentelor regimului Bashar, acuzand SUA si aliatii sai ca vor sa declanseze un nou razboi.
Iata ca acum, un transportor rusesc din cadrul Flotei Marii Negre a ajuns in portul sirian Tartus din Marea Mediterana, plin cu forte militare speciale anti-teroriste, conform agentiei Interfax. Este vorba de detasamentul Iman, iar guvernul sirian insista asupra faptului ca aceste trupe vor lupta impotriva insurgentilor teroristi.
Iman a inlocuit o alta nava maritima ruseasca, "trimisa in Siria pentru a demonstra prezenta ruseasca intr-o regiune aflata in conflict si pentru o posibila evaluare a situatiei cetatenilor rusi", conform unui comunicat al Flotei Marii Negre rusesti, citata de Interfax si preluata de ABC News.
Tot cei de la ABC News mai noteaza faptul ca RIA Novosti, o publicatie ruseasca cu legaturi stranse la Kremlin, a "trambitat" stirea numai pe versiunea sa in limba araba. Ambasada ruseasca din SUA si din cadrul ONU nu a vrut sa comenteze, spunand doar ca nu dispune de "informatii deosebite" despre sosirea trupelor rusesti anti-teroriste in Siria.
Moscova are de mult timp o relatie "calda" cu regimul lui Assad, caruia ii vinde arme in valoare de miliarde de dolari. In schimb, Rusia si-a mentinut o baza militara navala in Tartus, care ofera acces catre Marea Mediterana.
Saptamana trecuta insa, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Rusia nu intentioneaza sa trimita trupe in Siria. "Cat despre faptul daca eu consider ca este necesar sa ne confruntam cu SUA in Siria si sa avem o prezenta militara acolo, ca sa participam la actiuni militare, nu. Cred ca asta ar fi impotriva intereselor nationale ale Rusiei." a spus Lavrov, citat de RIA Novosti si preluat de ABC News.
La randul sau, ministrul Apararii, Anatoli Serdiucov, a negat informatiile potrivit carora trupele speciale rusesti s-ar afla in Siria. El a mentionat, totusi, ca in aceasta tara se afla consilieri pe probleme de tehnica militara.
Purtatorul de cuvant al Departamentului de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat ca guvernul american nu are informatii despre sosirea trupelor rusesti in Siria si refuiza, deocamdata, sa comenteze.
In Siria, violentele nu dau semne de incetare
25 de persoane, dintre care noua civili, au murit luni in tara, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), care a anuntat ofensive in forta ale regimului in mai multe regiuni. La Damasc, luptele nocturne din cartierul Mazze sunt "cele mai importante si cele mai apropiate de centrele de securitate din Damasc de la inceputul revoltei", la 15 martie 2011, a afirmat presedintele acestei organizatii neguvernamentale, Rami Abdel Rahmane. Mazze adaposteste serviciile de informatii, cladirile guvernamentale si ambasadele Indiei si Greciei.Abdel Rahmane a precizat ca doi militari din cadrul armatei guvernamentale au fost ucisi si alti 16 raniti in confruntarile care au durat mai multe ore. Patru rebeli au murit si mai multi au fost raniti sau arestati. Televiziunea oficiala Al-Ikhbariya a anuntat, la randul sau, moartea a "trei teroristi" si a unui membru al fortelor de ordine. Regimul presedintelui Bashar al-Assad nu recunoaste miscarea de contestare si califica drept "bande teroriste" opozantii si dezertorii.
Potrivit lui Murtada Rashid, un militant de la fata locului, "aceste operatiuni de la Damasc urmaresc sa reduca presiunea asupra regiunilor" devastate de operatiuni ale armatei care reprina sangeros revolta. Armata, mobilizata in provincie, a fost chemata la Damasc la inceputul luptelor, a afirmat el. In cursul dupa-amiezii, noi lupte au izbucnit la Qabun si Barze, doua cartiere din capitala, potrivit OSDH. Aceste confruntari au loc dupa trei atentate sangeroase, sambata si duminica, la Damasc si Alep (nord, al doilea oras ca marime din tara), de care opozitia si regimul s-au acuzat reciproc.
La Deir Ezzor (est), alte lupte violente au avut loc intre dezertori si soldati, dupa ce, cu o zi inainte s-au inregistrat 30 de morti, dintre care 35 de dezertori, si zeci de raniti. In acelasi timp, Comitetul International al Crucii Rosii si Rusia "au cerut guvernului sirian si grupurilor armate sa accepte imediat un armistitiu umanitar zilnic pentru a permite CICR accesul la raniti si la civilii care trebuie evacuati".In aceasta declaratie publicata la incheierea unei intalniri intre ministrul de Externe rus Serghei Lavrov si seful CICR Jakob Kellenberger, Rusia a "subliniat necesitatea de a asigura accesul CICR la toate persoanele detinute in Siria ca urmare a acestor actiuni de protest".
Experti ai ONU si ai Ligii Arabe au ajuns in Damasc
In paralel, cei cinci experti mandatati de emisarul ONU si Ligii Arabe, Kofi Annan, au ajuns la Damasc pentru a negocia infiintarea unei misiuni de observare in scopul de a se inceta "crimele". Viitoarea "vizita a lui Annan in Siria va depinde in mare parte de progresele inregistrate" in cursul discutiilor cu expertii, a precizat purtatorul sau de cuvant. Annan a explicat ca misiunea "continua discutiile asupra propunerilor" pe care el i le-a facut lui Assad in cadrul vizitei din 10-11 martie, la Damasc, in vederea opririi varsarii de sange, a accesului in tara al unor organizatii umanitare si a unui dialog politic. El a calificat drept "dezamagitoare pana in prezent" raspunsurile date de Damasc.
Pentru acceptarea unui armistitiu, regimul sirian cere ca opozitia sa depuna armele, in schimbul unei amnistii, si ca tarile vecine sa blocheze orice transfer catre opozitie. Franta a propus Consiliului de Securitate al ONU sa adopte o declaratie de sustinere fata de misiunea lui Annan si spera ca acest lucru sa se faca marti, a declarat ambasadorul francez la ONU, in timp ce Rusia si China si-au exprimat de doua ori veto-ul asupra unei rezolutii privind Siria.O misiune de evaluare a ajutorului umanitar, formata de Organizatia pentru cooperare islamica (OCI) si ONU, lucreaza de duminica sub supravegherea regimului. Ea va merge in aproximativ zece provincii.
Aceasta misiune intervine in contextul in care presedintele Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) Jakob Kellenberger se afla la Moscova, unde afirma ca are intalniri pe tema situatiei umanitare din Siria. De la inceputul revoltei din Siria, pe 15 martie 2011, peste 9.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise in cursul violentelor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Sursa: ABC News, Mediafax
Etichete: Rusia, razboi, siria, ONU, soldati, militari, trupe, terorism, bashar al-assad, damasc,
Dată publicare:
20-03-2012 09:06