Filmul atentatelor de la metroul din Bruxelles, soldate cu 20 de morti. "S-au spart toate geamurile si s-au deschis usile"

×
Codul embed a fost copiat

Teroristii au lovit nu doar principalul aeroport al capitalei belgiene, ci si metroul din Bruxelles. O explozie a avut loc intr-o garnitura de metrou oprita in statia Maelbeek, aproape de cartierul institutiilor europene.

-► Vezi aici desfasurarea evenimentelor LIVE TEXT
-► Primarul din Bruxelles confirma cel putin 20 de morti in urma atacului de la statia de metrou din Maelbeek
-► Marturia unui jurnalist aflat in metrou: "Am simtit o rafala puternica de aer, apoi am crezut ca asurzesc"
-► Explozie la statiile de metrou din Bruxelles
 
Parchetul federal al Belgiei a confirmat ca toate cele trei explozii petrecute la Bruxelles, marti dimineata, sunt rezultatul unor atentate teroriste. De altfel, au inceput sa apara marturii despre posibili atacatori. Un localnic sustine ca i-ar fi vazut pe cei doi barbati care au pus bomba la statia de metrou Maelbeek, aflata la cateva sute de metri de sediul Comisiei Europene.

Responsabilii de la compania de transport au confirmat ca o explozie s-a produs la ora 9 si 11 minute chiar intr-o garnitura de metrou, oprita in statia Maelbeek, in directa Art Lois. La nici 300 de metri distanta se afla cartierul institutiilor europene. Cel putin 20 oameni au fost ucisi si 55 raniti in aceasta a treia deflagratie de la Bruxelles.

Politia, militarii si numeroase ambulante si-au facut imediat aparitia. A fost trimisa si o echipa de genisti. Ranitii au primit asistenta medicala pe trotuar, in exteriorul statiei Maelbeek, in timp ce dinauntru iesea fum si, spun martorii, se simtea un miros puternic de ars. Unii aveau fetele acoperite de sange, altii plangeau, in stare de soc.

Sumarul evenimentelor petrecute marti LIVE TEXT

Citește și
caricatura atac Bruxelles
Reactiile oamenilor, in desene, ca raspuns la atentatele din Bruxelles. Omagiul adus victimelor, in centrul orasului
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

UPDATE 19:00: Laura Titi, o romanca din Bruxelles, a fost martora la explozia din metrou. "S-au spart toate geamurile din metrou, s-au deschis usile, metroul se pregatea sa plece din statie".

Livia Tinca, martor: Nu era la statia la ceare eu eram, la doua statii distanta. E un lant de magazine pentru micul dejun, acolo a explodat bomba.

Statia de metrou a fost evacuata iar pasagerii au fost nevoiti sa coboare din vagoanele oprite in tuneluri. Panica este sporita de bezna.

Laura Ttita, romanca: "Medicii trateaza pe troutouar ranitii chiar in fata statiei de metrou. traim cu teama asta de cand s-a intamplat la Paris."

In tot acest timp din statie iesea fum si, spun martorii, se simtea un miros cumplit de ars.Zona s-a umplut de politisti militari numeroase ambulante dar si de genisti. Bomba a explodat intr-un vagon de la mijlocul ramei de metrou.
 

UPDATE 15:27 Primarul orasului Bruxelles a confirmat oficial ca numarul victimelor atacului de la metrou a crescut la 20 de morti, informeaza AP.

 

UPDATE 15:11 Jurnalistul Evan Lamos mergea cu metroul spre serviciu, cand trenul in care se afla el a fost evacuat. Aceasta le-a declarat jurnalistilor de la BBC ca a simtit ca sunetul exploziei aproape ca l-a asurzit.

"Am simtit o rafala de aer in spate, apoi mi-au asurzit urechile de la un zgomot puternic. Imediat, metroul in care ma aflam a fost oprit si a fost facut un anunt, prin care eram informati ca a aparut o problema pe linia de metrou si ca incearca sa o rezolve. Asta a durat cam 3-4 minute, timp in care pasagerii au inceput sa se ingrijoreze, mai ales ca toti citisem despre atacul de la aeroport. In cateva minute, cineva de la compania de transport a venit din spate in fata si a inceput sa evacueze pe toata lumea. Atunci, mi-am dat seama ca este vorba despre o alta bomba. In timp ce eram evacuati prin tunel, se vedea fum, era clar ca este vorba despre ceva serios".

Intrebat de jurnalistii de la BBC daca el crede ca fost pregatit acest atentat, Evan a raspuns ca "imi este greu sa spun pentru ca eu eram pe ruta spre serviciu, iar cand am iesit afara armata deja era pe strazi",  a spus acesta pentru BBC.
 
Acesta a postat pe contul sau de Twitter mai multe imagini, inclusiv una in care a surprins momentul evacuarii din metrou, dar si o poza cu mama si copilul ei, pe care i-a ajutat sa iasa din subteran.

 

UPDATE 12:41 Compania de metrou din Bruxelles confirma moartea a cel putin 15 oameni. Alte 10 persoane sunt in stare grave si inca 45 de oameni sunt raniti.

 

UPDATE 11:47 Postul public de televiziune VTM anunta cel putin 10 morti in urma atacurilor de la metrou, informatie neconfirmata oficial inca, informeaza Reuters.

Agentia de presa AFP sustine ca exista morti si in urma exploziilor ce au avut loc la statiile de metrou din Bruxelles, insa numarul victimelor nu a fost confirmat pana acum.

 

Statia de metrou Maelbeek, unde a avut loc unul dintre atacuri, este foarte aproape de institutiile Uniunii Europene. 

Sursa foto:The Guardian

UPDATE 11:30 Un jurnalist publicat pe Twitter imagini filmate in tunelul de la metrou, intre statiile Arts-Lois si Maelbeek.

Un corespondent AFP s-a aflat in tren in momentul exploziei de la metrou in Maalbeek. Un alt jurnalist AFP vorbeste de 15 raniti.

UPDATE 11:15 Dupa explozii, intreg sistemul public de transport din Bruxelles, a fost suspendat. Autobuzele, troleibuzele, tramvaiele si metroul nu mai circula marti.

UPDATE 11:00 Patru explozii s-au produs in statii de metrou diferite din Bruxelles, dupa cele doua de la aeroport. Patru deflagratii au avut loc in mai multe statii de metrou din Bruxelles, dintre care una in apropiere de institutiile UE, iar mai multe persoane au fost ranite, relateaza RTBF.

Alte surse vorbesc despre explozii la 3 statiile Maalbeek, Kunst-Wet si Schumann.

Statia de metrou Maelbeek se afla la doar cateva sute de metri de principalul sediu al Comisiei Europene, cladirea Berlaymont, si de sediul Consiliului European, aflate pe Rue de la Loi, principala artera care face legatura intre institutiile europene si centrul orasului. Potrivit Le Soir, la Maalbeck ar fi avut loc una sau mai multe explozii.

Operatorul metroului STIB a anuntat pe Twitter ca metroul a fost inchis in Bruxelles. Totodata, un angajat al STIB a declarat pentru EFE ca explozia de la Maelbeek a facut mai multi morti, dar nu se cunoaste cu exactitate numarul acestora.
 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul
Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul "MOST WANTED" al Europei

Europa a fost zguduita marti dimineata de exploziile produse in capitala belgiana Bruxelles. Atentatele teroriste au luat cel putin 31 de vieti si au lasat peste 250 de raniti. Tara este in alerta terorista maxima.

Reactiile oamenilor, in desene, ca raspuns la atentatele din Bruxelles. Omagiul adus victimelor, in centrul orasului
Reactiile oamenilor, in desene, ca raspuns la atentatele din Bruxelles. Omagiul adus victimelor, in centrul orasului

Imediat dupa atacurile teroriste din Belgia, oamenii si-au exprimat reactiile prin desene si caricaturi, pe internet.

"Era sange peste tot, ca si cum ar fi venit Apocalipsa". Marturiile facute de supravietuitorii exploziilor din Bruxelles

Bruxelles a devenit o capitala a terorii, dupa ce marti dimineata a fost lovita in plin de o serie de atacuri teroriste, ce au avut loc la aeroportul Zaventem din Bruxelles si statia de metrou Maelbeek, foarte aproape de insitutiile Uniunii Europene.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.