Erou al Ucrainei. Povestea uimitoare a spionului care a mers 600 de km pe jos, ca să distrugă bombardierele Rusiei

Oleg Babii, Ucraina
gur.gov.ua

Povestea uimitoare a unui militar ucrainean, colonelul Oleg Babii, considerat un erou, a fost publicată pe site-ul Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR).    

În ultima bătălie, unitatea sa a neutralizat trei avioane inamice Tu-22 care au bombardat Ucraina. Pentru a distruge bombardierele rusești, cercetașii ucraineni au parcurs pe jos peste 600 de kilometri de teritoriu inamic.

Ei au primit o sarcină extrem de importantă - să oprească numeroasele lovituri aeriene asupra orașelor pașnice din Ucraina. Sarcina a fost îndeplinită. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi ultima pentru Oleg Babii, comandantul care a acoperit plecarea celor de-ai săi.

”Eroul Ucrainei, colonelul Oleg Babii, a fost un cercetaș care, încă de la începutul războiului, a participat activ la distrugerea forțelor de ocupație rusești.” - se arată pe site-ul GUR.

Încă din primele zile ale invaziei pe scară largă, rușii au organizat și desfășurat operațiuni speciale în teritoriile ocupate temporar de Ucraina și pe teritoriul inamicului, care au schimbat de fapt cursul acestui război.

Citește și
ONU, Natiunile Unite
Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma doborârii avionului rusesc în Belgorod
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”În palmaresul său de luptător se numără nouă incursiuni de recunoaștere reușite în spatele inamicului, douăsprezece măsuri speciale pentru organizarea și susținerea mișcării de rezistență din Ucraina și în spatele inamicului.

De asemenea, el a reușit să detecteze până la 70 de obiecte strategice importante ale inamicului: posturi de comandă, echipamente militare, echipamente de geniu și fortificații etc.

Aceste informații au fost folosite de Forțele Armate ale Ucrainei pentru a planifica operațiuni de eliberare a teritoriilor ocupate și de provocare daune prin foc asupra obiectivelor inamice importante.

Datorită îndeplinirii cu succes a sarcinilor de către grupul colonelului Babi, a fost posibilă dezorganizarea logisticii ocupanților, distrugerea obiectelor lor importante și a elementelor de infrastructură critică. Divizii întregi ale forțelor de ocupație rusești au pierdut capacitatea de luptă, sistemul de comandă a trupelor și armelor, au suferit întreruperi de comunicare și, astfel, au suferit pierderi de eficiență în interacțiunea cu spatele lor.”

Ultima sarcină îndeplinită cu succes de grupul de informații al lui Oleg Babii - distrugerea și dezactivarea a trei bombardiere rusești TU-22M3 - a perturbat semnificativ planurile conducerii politico-militare rusești de a lansa atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei și a destabilizat complet funcționarea aerodromurilor și a bazelor de aviație cu rază lungă de acțiune.

”Acest lucru a cauzat pierderi economice semnificative țării agresoare și a provocat panică în rândul populației locale și al personalului militar rus, deoarece forțele și mijloacele serviciilor speciale ale Federației Ruse au fost dispersate. Și nu trebuie uitat încă un lucru - deteriorarea imaginii așa-numitei "invincibilități" a armatei ruse și a "eroismului" conducerii sale militare și politice.” - mai arată autoritățile ucrainene.

Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina mai spune că, în august 2023, ca parte a unui grup de recunoaștere, Oleg Babii a parcurs peste 600 km pe jos pe teritoriul inamicului pentru a îndeplini o misiune specială de luptă: oprirea bombardamentelor aeriene teroriste ale rușilor asupra orașelor ucrainene.

”După ce au reușit să pătrundă în adâncurile din spatele inamicului, cercetașii și-au îndeplinit misiunea - au distrus un bombardier rusesc Tu-22M3 și au dezactivat alte două, dar ei înșiși au suferit pierderi ireparabile. Întorcându-se pe teritoriul aflat sub controlul Ucrainei, grupul de recunoaștere al colonelului Oleg Babii a căzut într-o ambuscadă și s-a angajat într-o luptă inegală cu invadatorii ruși.

În această bătălie, la 30 august 2023, în timp ce acoperea plecarea camarazilor săi de arme, locotenent-colonelul ucrainean de recunoaștere Oleg Babii a fost rănit mortal și a murit.”

Pentru fapta sa eroică, Oleg Babii a fost distins cu titlul de Erou al Ucrainei, fiind decorat cu ordinul "Steaua de Aur", în mod postum.

Eroul avea o soție și doi copii mici. Fiica cea mică avea doar un an în momentul morții tatălui său.

"Tatăl tău este un erou, iar tu ești fiul unui erou"

"Tatăl tău este un erou, iar tu ești fiul unui erou"... Artemchyk, pe atunci în vârstă de șapte ani, nu va uita niciodată aceste cuvinte ale președintelui Ucrainei în timpul prezentării "Stelei de Aur" a tatălui său.

Numai ele, după cum spune mama sa, soția ofițerului de informații colonelul Oleg Babii, l-au ajutat pe copil să înțeleagă și să ușureze durerea pierderii celei mai apropiate persoane.

”Am aflat de moartea lui Oleg pe 31 august, iar pe 1 septembrie urma să-l duc pe fiul nostru cel mare în clasa întâi. Am înțeles că aceasta era o zi importantă în viața fiului nostru, așa că nu puteam să-l umbresc cu o astfel de veste. În același timp, gândul că nici el și nici fiica cea mică, care avea doar un an la acel moment, nu-și vor mai cunoaște tatăl vreodată - nu le-a dat pace”, spune Iulia Babii.

Ea încă nu poate înțelege de unde și-a luat puterea atunci, dar recunoaște că a trebuit să fie puternică, pentru că i-a promis soțului ei că va rezista de dragul copiilor.

Oleg îmi repeta mereu aceleași cuvinte: "trebuie să fii puternică de dragul copiilor noștri, pentru că știai cu cine te căsătorești", spune Iulia.

Era obișnuită să fie soția unui militar, știa că fiecare dintre sarcinile sale reprezenta un risc mortal, dar înțelegea că el făcea toate acestea de dragul copiilor lor, pentru ca ei să poată trăi liniștiți într-o țară pașnică și independentă.

Atunci când Rusia a lansat un război de amploare împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, Iulia și-a dat seama că soțul ei, fiu de militari, nu va sta cu mâinile în sân, ci va face tot posibilul pentru a opri această invazie, chiar cu prețul propriei vieți.

Pentru a ști că totul este în regulă cu soțul ei, ea a fost de acord să stabilească niște reguli speciale cu frații lui.

”Așa făceau tot timpul, dacă Oleg nu scria, atunci frații lui o făceau. Când m-au sunat în loc să-mi scrie pe 31 august 2023, am înțeles imediat că ceva nu este în regulă”, spune Iulia.

Soțul ei a călătorit cu unitatea sa mai mult de o jumătate de mie de kilometri în spatele liniilor inamice și a distrus trei bombardiere TU-22 inamice.

Acest lucru a destabilizat toate avioanele inamice cu rază lungă de acțiune și a oprit atacurile aeriene rusești asupra orașelor ucrainene pașnice și, de asemenea, le-a oferit copiilor săi un somn mai bun.

Poate din această cauză, rușii nu ne-au dat imediat corpul lui Oleg. Nu știu cât de mult efort i-a costat pe comandanții săi, dar mi-au îndeplinit principala mea solicitare, cel puțin de a-mi îngropa soțul, lucru pentru care sunt foarte recunoscătoare”, spune Iulia.

De asemenea, ea îi este recunoscătoare președintelui Ucrainei pentru cuvintele sincere adresate fiului lor, care l-au încurajat cel mai mult pe băiat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vladimir Putin se pregătește să simuleze explozii nucleare cu o nouă „tehnologie secretă”
Vladimir Putin se pregătește să simuleze explozii nucleare cu o nouă „tehnologie secretă”

Președintele rus Vladimir Putin urmează să-și folosească noua sa tehnologie secretă în exerciții militare uriașe pentru a simula exploziile nucleare, în timp ce războiul din Ucraina continuă, scrie Mirror.co.uk.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma doborârii avionului rusesc în Belgorod
Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma doborârii avionului rusesc în Belgorod

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă joi după-amiază, la cererea Moscovei, care a acuzat Ucraina că a doborât un avion militar rusesc de transport cu 74 de oameni.

Ucraina a cerut o anchetă în cazul avionului prăbușit în Belgorod. Zelenski: „Rușii se joacă cu viețile prizonierilor”
Ucraina a cerut o anchetă în cazul avionului prăbușit în Belgorod. Zelenski: „Rușii se joacă cu viețile prizonierilor”

Președintele Volodimir Zelenski a cerut o anchetă internațională care să clarifice accidentul aviatic din Rusia. Un avion militar de transport al rușilor s-a prăbușit la 45 de kilometri de granița cu Ucraina.

O țară din NATO a anunțat oficial că vrea să cumpere ”un batalion” de tancuri de tip Leopard 2. Se învecinează cu Belarus
O țară din NATO a anunțat oficial că vrea să cumpere ”un batalion” de tancuri de tip Leopard 2. Se învecinează cu Belarus

Lituania a anunţat că vrea să cumpere un batalion de tancuri germane de tip Leopard 2, în cadrul unei consolidări a capacităţilor sale militare, în contextul Războiului din Ucraina, relatează AFP, potrivit News.ro.

Casa Albă, anunț îngrijorător despre ce va urma pentru Ucraina în războiul cu Rusia
Casa Albă, anunț îngrijorător despre ce va urma pentru Ucraina în războiul cu Rusia

Casa Albă consideră că acțiunile de luptă în Ucraina în următoarele luni vor fi critice pentru apărarea sa, iar Congresul trebuie, prin urmare, să ia rapid o decizie privind sprijinul pentru Ucraina.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.