Cutremur în Italia: 2 morți și 40 de răniți. Trei frați, salvați de sub dărâmături

×
Codul embed a fost copiat

Cel puţin 2 persoane au murit şi în jur de 40 au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea 4, care a zguduit luni seara insula italiană Ischia, situată aproape de Napoli.

Echipele de salvare l-au eliberat şi scos de sub dărâmături pe cel mai mare dintre fraţii blocaţi după seismul de insula italiană Ischia, relatează BBC News, potrivit News.ro.

Pompierii au confirmat că l-au salvat pe băiatul de 11 ani, la ora locală 13.12 (14.12 ora României).

Fratele cel mai mic, un bebeluş de şapte luni, a fost salvat în jurul orei locale 4 (5 ora României), la câteva ore după seism.

Fratele său de opt ani a fost scos de sub dărâmături în cursul dimineţii.

Citește și
china
Seism de 6,5 in China. Sunt cel puțin 19 morţi şi 175 de răniţi
Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților Castelului Peleș: „Am mers cu un grup de amici străini să vizităm castelul și la casa de bilete, șoc”

O femeie în vârstă a murit la Casamicciola, în nordul insulei, ucisă de bucăţi de moloz ale unei biserici, potrivit Protecţiei Civile. Presa scrie că trupul altei femei a fost văzut între ruinele casei ei, care s-a surpat.

Pagubele se concentrează în principal în două mici comune de pe coasta de nord a insulei - Casamicciola şi Lacco Ameno, vecine. Mai multe imobile s-au surpat, iar multe clădiri aveau scăpături ameninţătoare.

Cutremurul a avut loc la ora locală 20.57 (21.57, ora României). Epicentrul a fost localizat la zece kilometri adâncime, la nord-vest de insulă. Seismul, evaluat iniţial la magnitudinea de 3,6 de institutul de geofizică, a fost revizuit la 4,0 luni seara.

Cutremurul a fost urmat de cel puţin 15 replici minore.

Şase clădiri şi o biserica s-au dărâmat, iar un spital a fost evacuat, de teamă să nu cadă peste pacienţi.

Deocamdată nu se ştie dacă printre cei afectaţi de seism sunt şi români. Numărul de urgenţă al Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României în Italia : +39 345 147 39 35

Doar plânsul unui copil în primele clipe de viaţă poate stârni atâta bucurie ca la scâncetele acestui băieţel de 7 luni, pe care salvatorii italieni au reuşit să-l readucă în braţele mamei sale. Femeia ieşise singură dintre ruine şi a dat alarma. După ce l-au scos pe mezinul familiei, echipele şi-au continuat eforturile că să ajungă şi la cei doi fraţi mai mari ai copilaşului: doi băieţi de 3 şi, respectiv, 5 ani.

Primul scos la suprafaţă fusese însă tatăl copiilor. Martorii au întîmpinat cu urale reuşita salvatorilor.

Cutremurul a zguduit insula Ischia în jurul orei locale 21, când majoritatea localnicilor luau cina. Restaurantele erau înţesate, iar numeroase magazine erau încă deschise. Seismologii italieni au anunţat iniţial o magnitudine de 3,6, pe care au revizuit-o apoi la 4 şi spun că epicentrul a fost în apele insulei, la o adâncime de 5 kilometri.

Cristina Florentina Gheorghe, româncă de 23 de ani: ”S-a luat curentul pe toată insula. Eu am fugit cu familia mea din casă, fiecare cum a putut, unii în pijamale. Ne-am pierdut unii de alţii în stradă, pentru că fugea lumea pe întuneric, toţi erau agitaţi, ne-am şi lovit. S-au prăbușit blocuri, case, sunt răniţi, o biserica a căzut la pământ, pacienţii din spital au fost evacuaţi, pentru că spitalul stă să cadă.”

Autorităţile din Salerno au confirmat că o femeie a pierit sub bucăţile de zidărie desprinse dintr-o biserică. Mai mulţi oamnei au fost scoşi de sub ruine în primele ore de după cutremur.

Emilia Popescu: ”Este o insulă foarte mică, dar suntem mulţi români aici, poate mai mulţi de cinci sute. Nu va puteţi închipui, ne-a luat prin surprindere, eram în casă, cu băieţelul în pat şi dintr-odată a început să bubuie şi să se mişte totul în casă. Am tras o frică mare, copiii s-au speriat.”

Insula este foarte populată în această perioada şi atât turiştii, cât şi localnicii au ieşit speriaţi pe străzi. Mulţi n-au vrut să reintre în case, de teamă, iar o parte dintre turişti şi-au încărcat valizele în maşini şi au aşteptat în port să se îmbarce pe feribot ca să ajungă cât mai repede la Napoli.

Seismul de luni seară s-a produs cu doar două zile înainte de împlinirea unui an de la cutremurul catastrofal de vara trecută, care a ucis aprope 300 de oameni în centrul Italiei. Printre victime au fost şi 11 romani.

SPITAL EVACUAT

Postul de informaţii Rai News 24 difuza imagini cu persoane aflate în concediu în apropiere de maşinile lor pline de valize. Altele stăteau pe bănci publice sau în grădinile caselor.

Potrivit presei italiene, multe maşini aşteptau, în portul de pe Ischia, să se îmbarce şi să ajungă la Napoli cât mai repede. Un feribot a plecat către ora locală 2.30 (3.30, ora României), iar altul două ore mai târziu.

Echipe de pompieri au fost mobilizate, din mai multe regiuni, pentru a fi operaţionale rapid, a precizat pentru presă prefectul Bruno Frattasi, în subordinea căruia se află pompierii. Între ele se aflau şi două unităţi specializate în căutări sub dărâmături.

Pe de altă parte, unicul spital pe Insulă, la Lacco Ameno, care a fost iniţial evacuat, a primit autorizaţia să se redeschidă. Mai mulţi pacienţi au fost trimişi către altă unitate cu elicopterul.

”O experienţă teribilă, totul se zgâlţâia, în beznă, casele se surpau, un coşmar”, a scris o femeie.

”Eram pe canapea şi mă uitam la televizor. S-a luat curentul, zgâlţâieli, ceva îmi cade în cap, urlu, plâng, mama mă prinde şi am fugit afară”, povesteşte alta.

Alimentarea cu electricitate s-a reluat după câteva minute, însă numeroase persoane au rămas pe stradă, ezitând să se întoarcă în clădiri.

Pe Insula Ischia au loc seisme frecvent. Cel mai grav a vut loc în iulie 1883. Cu o magnitudine de 5,8, el s-a soldat cu peste 2.000 de morţi, inclusiv familia filosofului Benedetto Croce, pe atunci în vârstă de 17 ani, scos în viaţă de sub dărâmături. 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea 4 în judeţul Galaţi
Cutremur cu magnitudinea 4 în judeţul Galaţi

Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs, miercuri, la ora 18:16, în judeţul Galaţi, anunţă Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Seism de 6,5 in China. Sunt cel puțin 19 morţi şi 175 de răniţi
Seism de 6,5 in China. Sunt cel puțin 19 morţi şi 175 de răniţi

Bilanţul seismului de marţi, din provincia Sichuan, aflată în sud-vestul Chinei, a crescut la 19 morţi, în timp ce 175 de oameni au fost răniţi, relatează BBC News. Autorităţile au avertizat că bilanţul ar putea creşte în continuare.

Cutremur cu magnitudinea 4,3, în Vrancea
Cutremur cu magnitudinea 4,3, în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 4,3 s-a produs, marți, la ora 11.34, în zona seismică Vrancea.

Sirenele antiaeriene, verificate la 4 luni de la primul exerciţiu
Sirenele antiaeriene, verificate la 4 luni de la primul exerciţiu

Au răsunat din nou sirenele antiaeriene în toată ţară. Alarmă care anunţă un dezastru, cum ar fi o inundaţie, un atac aerian sau un cutremur major, ar fi trebuit să se facă auzită în toate oraşele.

Recomandări
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat, joi, că a luat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România.

Bătălia pentru Kursk: Cele două probleme care îi duc pe soldații lui Putin în ghearele morții, deși au un avantaj major
Bătălia pentru Kursk: Cele două probleme care îi duc pe soldații lui Putin în ghearele morții, deși au un avantaj major

Contraofensiva lansată de forțele lui Putin în regiunea rusă Kursk, care se află sub controlul armatei ucarinene, nu dă rezultatele așteptate de Moscova.

Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei
Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei

Un record al migrației în țările europene dezvoltate s-a înregistrat în 2023, 6,5 milioane de persoane în țările OCDE.