Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 7 aprilie. Numărul deceselor din Franța a depășit 10.000

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 7 aprilie. Spania este ţara europeană cu cele mai multe cazuri înregistrate de Covid-19, de la începutul pandemiei. Starea de urgenţă a fost prelungită aici până pe 26 aprilie.

Noul coronavirus a provocat cel puţin 50.000 de decese în Europa de la apariţia sa în luna decembrie în China, a anunţat marţi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Premierul britanic Boris Johnson rămâne internat la terapie intensivă, dar starea lui este stabilă, potrivit unor oficiali de la Londra. În ultimele ore i s-a administrat oxigen și omologii săi din toată lumea l-au încurajat.

Vestea rea este că în ultimele 24 de ore, în Regat au murit 758 de oameni.

Franța rămâne pe o curbă ascendentă de îmbolnăviri, iar autoritățile au adoptat noi restricții. În Spania, după mai multe zile cu scădere continuă, numărul morților a crescut din nou, până la 743 de decese în ultimele 24 de ore.

Citește și
Ce categorie de americani sunt mai predispuși să moară din cauza Covid-19
Ce categorie de americani este mai predispusă să moară din cauza Covid-19
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 7 aprilie:

 

UPDATE 22:30 - Bilanțul deceselor provocate de coronavirus în Franța a depășit 10.000

 

Autoritățile franceze au anunțat că numărul persoanelor care au murit în urma infectării cu coronavirus a depășit 10.000, conform BBC.

Începând din data de 1 martie, când a fost confirmat primul deces, 10.238 de persoane infectate cu coronavirus și-au pierdut viața.

Dintre acestea, 607 au murit doar în ultimele 24 de ore în spitale. Pe lângă aceștia au mai fost raportați 820 de morți în cămine de bătrâni, dar acesta nu este un bilanț zilnic.

Franța a impus restricțiile de circulație și alte măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în data de 15 mai.

UPDATE 21:55 - Autoritățile din Paris au interzis activitățile sportive în timpul zilei

 

Cetățenii din Paris nu vor mai putea practica activități sportive în aer liber între orele 10:00 și 19:00, pentru a reduce răspândirea coronavirusului, conform BBC.

Decizia a fost luată din cauza faptului că, în ciuda restricțiilor de circulație impuse de autorități, numărul persoanelor de pe străzi care practicau exerciții fizice era în continuare ridicat.

Activitățile fizice în aer liber rămân permise în intervalul orar 19:00 – 10:00.

UPDATE 21:20 - Numărul de decese în Turcia a ajuns la 725. 3.892 de noi cazuri confirmate în 24 de ore

 

Numărul de cazuri de infectare cu coronavirus confirmate în Turcia a crescut cu 3.892 în ultimele 24 de ore şi 76 de oameni au murit, numărul deceselor ajungând la 725, a anunţat ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, relatează Reuters.

Numărul total cazuri de vindecare a fost de 256 şi cel de teste efectuate în ultimele 24 de ore a fost de 20.023, a declarat Fahrettin Koca în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE 20:30 - Statul New York a înregistrat 731 de morţi în 24 de ore, un nou record

 

Statul New York a înregistrat 731 de decese cauzate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, un nou record de la începutul epidemiei în acest stat american, a declarat marţi guvernatorul Andrew Cuomo, remarcând în acelaşi timp o posibilă stabilizare a spitalizărilor, informează AFP.

Recordul anterior data de sâmbătă, cu 630 de morţi în 24 de ore.

Statul New York, epicentrul epidemiei din Statele Unite, a înregistrat 5.489 de decese de la începutul epidemiei, potrivit lui Cuomo.

UPDATE 20:20 - Elveţia mobilizează armata

 

În Elveţia are loc cea mai mare mobilizare a armatei de după Al Doilea Război Mondial, transmite Reuters marţi. Mii de militari au fost trimişi în sprijinul personalului sanitar angajat în combaterea coronavirusului.

Au apărut şi probleme; sute de soldaţi şi ofiţeri au fost consemnaţi în cazărmi după ce au fost expuşi la pericolul de infectare. Dintre cei chemaţi sub arme pe 16 martie, peste 200 nu s-au prezentat şi ar putea fi inculpaţi în tribunale militare, a declarat generalul de brigadă Raymond Droz.

În total, 5000 de militari, inclusiv membri ai batalioanelor medicale, au fost trimişi în misiuni de asistenţă pentru personalul civil. Armata a fost deosebit de activă în cantonul Ticino, de la frontiera cu Italia. Acolo s-au înregistrat şi cele mai multe cazuri de infectare din cele 22.000 confirmate în Elveţia şi 641 de decese.

Este în curs mobilizarea unor efective de până la 8000 de membri, nu doar pentru servicii medicale, ci şi pentru închiderea frontierelor, asistenţă logistică şi de securitate pe perioada crizei.

UPDATE 19:50 - Italia a înregistrat 604 decese în 24 de ore, dar numărul cazurilor noi e cel mai scăzut în 25 de zile

 

Numărul de morţi de COVID-19 a crescut marţi în Italia cu 604, dar cel al cazurilor noi a înregistrat cea mai redusă creştere din 13 martie, informează Reuters.

Bilanţul total al morţilor în ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19 a crescut la 17.127 de la 21 februarie, data izbucnirii epidemiei, a anunţat Agenţia de protecţie civilă.

Numărul total al cazurilor confirmate a crescut cu 3.039 marţi, până la 135.586, al doilea declin succesiv zilnic, ceea ce face ca autorităţile să fie tot mai încrezătoare că pandemia este pe o pantă descendentă în Italia mulţumită măsurilor de izolare la nivel naţional introduse pe 9 martie.

Din cei infectaţi cu noul coronavirus, 24.392 au fost declaraţi vindecaţi marţi, faţă de 22.837, luni. De asemenea, marţi se aflau la terapie intensivă 3.792 de pacienţi, faţă de 3.898 luni, număr în scădere pentru a patra zi consecutivă.

UPDATE 19:45 - 786 de noi decese în Marea Britanie în ultimele 24 de ore, un record de la începutul epidemiei

 

Autoritățile britanice au anunțat 786 de noi decese provocate de coronavirus în ultimele 24 de ore, un nou record care duce bilanțul total la peste 6.000 de morți, conform Reuters.

În total, 6.159 de pacienţi au murit în spitale după ce au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, a anunțat Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, 213.181 de persoane au fost testate pentru COVID-19 şi 55.242 au fost depistate cu noul coronavirus.

Numărul persoanelor confirmate cu COVID-19 în Marea Britanie era luni de 51.608, potrivit Ministerului Sănătăţii.

UPDATE 19:40 - Franța, statul cu cel mai ridicat număr zilnic de cazuri noi și decese

 

Franţa rămâne statul european cu cel mai mare număr de decese şi de cazuri noi de la o zi la alta.

7.000 de pacienți sunt în stare critică, iar zeci de pacienți în stare gravă sunt mutați din zona Parisului în spitale din provincie, mai puțin aglomerate.

Într-o nouă încercare de a reduce contactele dintre oameni, autoritățile din Paris au interzis și joggingul pe timp de zi.

UPDATE 19:30 - Experții îndeamnă la precauție când vine vorba de ridicarea restricțiilor

 

Cât despre oportunitatea ridicării restricțiilor, experții îndeamnă la precauție.

Prof. Alexander Kekulé, virolog și epidemiologist: „Când cineva se infectează e nevoie de aproximativ cinci zile pentru ca simptomele să apară, plus alte câteva zile până când diagnosticul este confirmat de un medic și apoi, desigur, aceste cazuri trebuie raportate central. Asta înseamnă că, în general, în statistici arătăm întotdeauna că 1-2 săptămâni în urmă, atunci când monitorizăm situația actuală a cazurilor. Din aceste motive, carantina trebuie menținută până când suntem siguri de efectul dorit.”

UPDATE 19:20 - Ministrul Sănătății din Noua Zeelandă și-a dus familia la plajă

 

Uneori, nici măcar miniștrii de resort nu dau dovadă de disciplină.

În Nouă Zeelandă, ministrul Sănătății, David Clark, a spus despre sine că este un "idiot" după ce și-a dus familia la plajă, cu mașină, la o distanță de 20 de kilometri de domiciliu.

Și-a oferit demisia, dar își va păstra postul pentru că țara este în plină criză a pandemiei de coronavirus.

Tot din Nouă zeelandă vine însă și o veste bună. Șefa guvernului a dat asigurări că Iepurașul de Paște nu este vizat de restricțiile de circulație.

Jacinda Ardern, New Zealand Prime Minister: „Veți fi încântați să aflați că Iepurașul și Zână Măseluță sunt considerați angajați într-un domeniu esențial și continuă să lucreze.”

UPDATE 18:40 - China nu a mai raportat niciun deces

 

Pentru prima oară de la începutul anului, China nu a mai raportat nici un deces provocat de COVID-19.

De miercuri se ridică și restricțiile de călătorie din Wuhan, punctul de plecare al pandemiei.

UPDATE 18:30 - Peste 100 de morţi în ultimele 24 de ore în Suedia, mult peste media din alte ţări nordice

 

Mai mult de 100 de persoane contaminate cu noul tip de coronavirus au murit în ultimele 24 de ore în Suedia, potrivit celui mai recent bilanţ publicat marţi, la orele locale 14:00 (12:00 GMT), de Agenţia de Sănătate Publică a acestei ţări, informează AFP.

Suedia, care are o populaţie de circa 10,3 milioane şi care a adoptat până acum măsuri mai puţin aspre pentru a combate propagarea coronavirusului, numără în prezent 7.693 de cazuri de contaminare şi 591 de decese în total, mortalitate mult mai crescută decât în ţările nordice cu care se învecinează.

Cu toate acestea, precizează agenţia, dintre cele 114 de noi decese recenzate marţi, o parte provin din cifre revizuite pentru ultimele două zile.

În regatul scandinav izolarea populaţiei nu este de actualitate, aşa cum se întâmplă în numeroase ţări europene pentru a limita propagarea epidemiei COVID-19. Printre măsurile cele mai stricte adoptate de executivul de la Stockholm figurează interzicerea adunărilor de peste 50 de persoane.

Guvernul suedez, criticat pentru modul în care a gestionat până acum criza cauzată de noul coronavirus, a prezentat luni un proiect de lege vizând consolidarea temporară a puterilor sale pentru a lupta împotriva pandemiei, ceea ce a atras criticile opoziţiei.

UPDATE 17:50 - Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu peste 50.000 de decese în Europa 

 

Noul coronavirus a provocat cel puţin 50.000 de decese în Europa de la apariţia sa în luna decembrie în China, a anunţat marţi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), agenţie a Uniunii Europene, relatează dpa.

Până marţi, un număr de 51.059 de decese în legătură cu COVID-19 au fost înregistrate în Spaţiul Economic European (SEE), care reuneşte statele membre UE, Marea Britanie, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, a afirmat agenţia.

Cea mai afectată ţară de pe continentul european a fost Italia, cu 16.525 de decese, urmată de Spania, cu 13.055 de decese, şi Franţa, cu 8.911 de decese. A patra cea mai afectată ţară din Europa este Marea Britanie, cu 5.373 de decese.

Elveţia, care a înregistrat 584 de decese provocate de coronavirus, şi alte ţări europene, precum Ucraina, nu au fost incluse în lista ECDC.

Primele infecţii cu coronavirus din Europa au fost înregistrate în Franţa şi Germania la sfârşitul lunii ianuarie. Regiunea, incluzând Marea Britanie, are acum peste 600.000 de cazuri confirmate.

UPDATE 13:45 Sediul Parlamentului European va fi transformat în centru de testare şi tratare a Covid-19

 
David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a anunţat marţi că sediul din Strasbourg al PE va fi transformat în centru de testare şi tratare a Covid-19.

David Sassoli a anunţat marţi pe Twitter: „În cooperare cu autorităţile franceze, am pus la dispoziţie sediul Parlamentului European din Strasbourg pentru a fi transformat în centru de testare şi tratare a Covid-19. Vrem să fim cu oraşul gazdă şi cu cetăţenii săi în aceste vremuri dificile”, potrivit News.ro.

Sediul din Strasbourg al PE are cinci clădiri, localizate în Cartierul European. Principala este „Louise Weiss”, inaugurată în 1999.

De la izbucnirea pandemiei, în Europa au fost înregistrate peste 50.000 de decese.

La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului în China, la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 1,3 milioane de cazuri de îmbolnăvire şi mai mult de 75.000 de decese. Din totalul infectărilor, peste 287.000 de oameni au fost vindecaţi.

 

 

UPDATE 13:30 Epidemia, ”sub control” în Norvegia, unde noul coronavirus a ucis 59 de oameni şi a contaminat 5.755

 

Norvegia - care a adoptat un regim de semi-izolare - a reuşit să treacă ”sub control” răspândirea noului coronavirus pe teritoriul său, a anunţat Guvernul, însă fără să relaxeze măsurile în acest stadiu, relatează AFP.

Nivelul reproducerii bolii - adică numărul de persoane contaminate la fiecare bolnav - a scăzut sub pragul de 1 - la 0,7, de la 2,5 înainte de adoptarea, la jumătatea lui martie, a unor măsuri constrângătoare în lupta împotriva maladiei.

”Asta înseamnă că am făcut epidemia coronavirusului să treacă sub control”, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul norvegian al Sănătăţii Bent Høie.

În vederea opririi răspândirii virusului, această ţară nordică a impus restricţii deplasărilor, a închis anumite locuri publice, precum barurile, sălile de sport şi saloanele de coafură şi a interzis evenimentele sportive şi cultiurale.

Însă plimbările în aer liber şi joggingul, de exemplu, sunt autorizate, iar majoritatea magazinelor sunt în continuare deschise.

UPDATE 13:20 Grecia, cu 76 de morţi şi 1.735 de cazuri de covid-19, speră să se întoarcă ”la normalitate” în mai


Grecia - mai puţin afectată de pandemia covid-19 decât partenerii săi europeni - speră să revină ”la normalitate” în mai, cu condiţia ca cetăţenii să continue să respecte scrupulos izolarea, relatează AFP.

”Rămânând acasă în aprilie, vom putea să ne bucurăm mai bine de primele rezultate ale comportamentului nostru responsabil”, a apreciat luni un purtător de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas.

El şi-a exprimat speranţa unei ”întoarceri la normalitate” cu condiţia ”să nu se comită erori care ar putea compromite ceea ce am construit de la începutul acestei pandemii”.

Prin măsuri adoptate devreme de Guvern şi prin eforturile cetăţenilor de a le respecta, ”am oprit răspândirea virsului”, a anunţat el în această conferinţă de presă.

UPDATE 12:55 Covid-19 în Spania: Numărul deceselor înregistrate în 24 de ore a crescut din nou, depăşind 740

 


Numărul deceselor provocate de Covid-19 în Spania în decurs de 24 de ore a crescut din nou, depăşind 740, după patru zile consecutive de diminuare.

Datele anunţate marţi de autorităţile sanitare spaniole sunt: 140.510 cazuri de infectare,13.798 de decese.

Mai mult de 43.200 de oameni s-au vindecat. Peste 7.000 de bolnavi se află internaţi la terapie intensivă.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 743 de decese şi aproximativ 5.500 de noi cazuri, cu câteva sute mai multe decât în intervalul anterior.

Creşterea numărului, raportată de regulă marţea, se explică prin faptul că în zilele de luni sunt adunate informaţiile privind decesele din timpul weekend-ului, care nu fuseseră transmise la finalul săptămânii, explică presa spaniolă.

UPDATE 12:30 Bilanţul covid-19 în Rusia creşte cu 11 morţi


Rusia a înregistrat încă 1.154 de contaminări cu noul coronavirus de luni şi până marţi şi a depăşit astfel pragul de 1.000 de îmbolnăviri zilnice pentru prima oară , au anunţat autorităţilesanitare, relatează Reuters.

În total, Rusia a înregistrat oficial 7.497 de contaminări şi 58 de decese - cu 11 mai multe decât luni.

UPDATE 12:00 Bilanţul covid-19 în Germania creşte cu 173 de morţi şi 3.834 de contaminări la 1.607 de decese şi 99.225 de cazuri

 

Germania a înregistrat o uşoară creştere a numărului de noi contaminări cu noul coronavirus în 24 de ore - după o scădere timp de patru zile -, a anunţat marţi Institutul de boliinfecţioase Robert Koch, însărcinat cu lupta împotriva covid-19, relatează Reuters.

În total, Germania înregistrează 99.225 de contaminări - cu 3.834 mai multe decât în bilanţul precedent. Luni, autorităţile au anunţat 3.677 de cazuri.

Potrivit Institutului Robert Koch, covid-19 a ucis 173 de oameni de luni până marţi. Bilanţul deceselor din cauza noului coronavirus a crescut la 1.607.

UPDATE ora 10:40. 1.150 de decese într-o singură zi, în SUA

 

SUA au înregistrat 1.150 de decese într-o singură zi, conform bilanțului prezentat de Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP.

SUA au înregistrat, până acum, peste 366.000 de infectări. Într-o singură zi au fost înregistrate aproape 30.000 de noi îmbolnăviri și 10.783 de decese în total.

Marea Britanie

 

Premierul Boris Johnson a fost spitalizat duminică, la zece zile după ce a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

Potrivit informaţiilor venite până acum din partea oficialilor britanici, Boris Johnson nu suferă de alte probleme medicale sau comorbidităţi.

Încă de duminică seară, premierul s-a aflat în grija medicilor de la spitalul „St. Thomas” din Londra, după ce a fost internat cu simptome persistente de coronavirus. În cursul acestei după-amiezi, starea premierului s-a înrăutăţit şi, la sfatul echipei sale medicale, a fost mutat într-un salon de Terapie Intensivă.

Cu doar câteva ore înainte ca starea să i se agraveze, Boris Johnson a postat pe Twitter un mesaj în care spunea că a fost dus la spital pentru verificări de rutină şi că e într-o dispoziţie bună. Mesajul a fost reluat la scurt timp de ministrul britanic de externe Dominic Raab.

Dominic Raab, ministrul de Externe britanic: „Pot să vă spun că premierul a avut o noapte liniştită în spital şi are o dispoziţie bună. E încă în spital, sub observaţie. A primit informaţii la zi despre situaţie şi continuă să conducă guvernul.

Situaţia s-a schimbat la 180 de grade odată cu internarea lui Boris Johnson la Terapie Intensivă, iar Dominic Raab a preluat o parte dintre atribuţiile premierului. Vineri, într-un mesaj adresat britanicilor, Boris Johnson a recunoscut că unele simptome nu dădeau înapoi.

Boris Johnson: „Deși mă simt mai bine și mi-am terminat cele 7 zile de izolare, unle simptome persistă, încă am febră”.

În Regat, situaţia rămâne în continuare critică. Numărul cazurilor şi al deceselor noi a scăzut ieri faţă de ultima raportare, dar epidemia e încă pe o scară ascendentă. Autorităţile britanice se aşteaptă să apară multe decese în afara spitalelor şi au creat echipe speciale de poliţişti, legişti şi pompieri care vor prelua morţii de la domiciliu.

Wayne Matthews, Serviciul Metropolitan de Poliție: „Informaţia pe care o avem în acest moment: ne aşteptăm ca aproape 30% din mortalitatea din Londra să fie formată din decese în mijlocul comunităţii”.

Spania

 

În Spania continuă tendinţa descendentă, cu mai puţine cazuri noi înregistrate la ultimul bilanţ. Medicii spanioli sunt, însă, cu nervii întinşi la maximum.

Luis Diaz Izquierdo, medic la urgențe în cadrul spitalului Severo Ochoa: „Vedeam cum moare un om sub ochii noştri şi nu puteam să-l ajutăm, iar omul acela ştia că moare, pentru că respiraţia i se îngreuna, ne priveau... Starea li se înrăutăţea până când pur şi simplu cedau”.

Stresul la care sunt supuşi zilnic va fi greu de uitat şi mulţi dintre ei apelează la psihologi sau chiar la medicamente ca să treacă de la o zi la alta.

Diego Alonso, asistent medical la Spitalul de la Princesa: „Iau sedative ca să pot dormi noaptea, un alt coleg mi s-a confesat că face la fel, altul a vorbit cu medicul lui, care i-a prescris sedative”.

Julio Mayol, medic la Spitalul Clinico: „Vor rămâne multe cicatrici. Cadrele medicale, angajaţii din spitale vor avea de suferit, nu doar acum, după aceste încercări, ci şi pe termen lung”.

Pe de altă parte, despărțirea definitivă de cei dragi este pur și simplu sfâșietoare în tot mai multe colțuri ale lumii. La fiecare sfert de ora, mașinile mortuare tot opresc în fața crematoriului de la cimitirul La Almudena din Madrid. Binecuvântarea și rugăciunile abia dacă durează cinci minute. Sicriele sigilate sunt stropite cu apă sfințită și... înghițite rapid de focul crematoriului.

Felix Poveda a luat virusul la o reuniune de familie, în urmă cu câteva săptămâni. Și fratele și mama lui s-au îmbolnăvit, iar femeia, de 77 de ani, internată la terapie intensivă, nu a supraviețuit.

Felix Poveda, bolnav de coronavirus: „Sunt singur aici. Fratele și sora mea n-au putut veni, nici soția... Nepoți, nepoate... Doar eu”.

Italia

 

Şi Italia pare să fi depăşit vârful epidemiei. Pentru oamenii simpli, însă, restricţiile sunt greu de suportat. Într-un orăşel din regiunea Bari, localnicii merg la magazine în ordine... alfabetică.

În orice caz, sunt destui nemulţumiţi, spune primarul orăşelului.

Davide Carlucci, primar: „Din păcate, nu toată lumea apreciază aceste reglementări, pentru că sunt forţaţi să se organizeze. Dar asta e, e vremea să se organizeze, altfel riscăm să ne relaxăm prea mult”.

Franța

 

Franţa rămâne statul european cu cel mai mare număr de decese şi de cazuri noi de la o zi la alta, în ciuda măsurilor luate de autorităţi. Sute de pacienţi au fost transportaţi din regiunile cele mai afectate în spitale din alte oraşe, pentru a ridica presiunea de pe cadrele medicale. În spitalele franceze sunt peste 7.000 de bolnavi de Covid-19 în stare critică, cel mai mare număr la ninvel mondial, după Statele Unite.

Grecia

 

 

Situaţia pare să se agraveze şi în Grecia, unde sunt aproape 2.000 de cazuri şi sub 100 de decese. Medicii au identificat, însă, primul pacient infectat într-o tabără de refugiaţi din Atena, unde sunt, în total, peste 2.500 de oameni.

SUA

 

Bilanţul global al deceselor provocate de coronavirus a depăşit 74.000. Doar în Statele Unite, însă, s-au înregistrat peste 1.200 de morți, în ultimele 24 de ore, iar numărul total al celor care și-au pierdut viața a depăşit 10.000.

Sunt peste 367.000 de îmbolnăviri, în condițiile în care vârful epidemiei nu a fost atins încă.

La New York, oficialii iau în calcul îngroparea provizorie a victimelor într-un parc, până va trece pandemia.

„Cod 99!” Acesta este semnul, în limbaj medical, că încă un pacient are nevoie de resuscitare sau respiraţie artificială în camera de gardă a spitalului de la Universitatea de Medicină din New York. Fiecare minut aici e o luptă pe viaţă şi pe moarte cu boala. Coridoarele sunt pline de paturi în care bolnavii încearcă să supravieţuiască. Alți pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt internaţi aici în fiecare zi, mulţi dintre ei în stare critică.

Dr Robert Fornonjy, șeful departamentului de medicină de îngrijire pulmonară și critică: „Este al cincilea sau al şaselea Cod 99. Este, de obicei, o urgenţă rară. Avem, cred, zece coduri 99 la fiecare 12 ore, cel puţin. Suntem aici de 30 sau de 40 de minute şi ăsta este al cincilea sau al şaselea. Ceea ce înseamnă că o echipă este chemată să conecteze o persoană, un pacient, la un ventilator”.

Sunt pacienţi care luptă pentru fiecare gură de oxigen, în timp ce virusul le atacă plămânii şi îi lasă fără aer.

Dr. Lorenzo Paladino: „În cazul COVID, pneumonia nu apare într-un singur plămân, ci în amândoi. Şi (virusul, n.r.) e împrăştiat peste tot în cei doi plămâni, unde provoacă o reacţie inflamatorie teribilă. Asta distruge plămânul”.

În multe cazuri, pacienţii ajung să fie conectaţi la ventilatoare care preiau sarcina respiraţiei, dar pierd lupta, în ciuda eforturilor depuse de medici.

Dr. Cynthia Benson, medic urgentist: „Astăzi a fost destul de intens. Am avut câţiva oameni care au murit într-un interval scurt de timp şi noi suntem pregătiţi pentru asta, dar când se întâmplă de multe ori într-o singură gardă... E greu de tolerat”.

Reporterii de la CNN au petrecut trei ore lungi în camera de gardă a spitalului. În acest interval de timp, şase pacienţi au încetat din viaţă doar în secţia de urgenţe.

Dr. Cynthia Benson, medic urgentist: „Cred că este dificil, din punct de vedere emoţional, să ne pregătim pentru atâtea îmbolnăviri, decese, mortalitate într-un timp atât de scurt. Nu cred că e cineva pregătit pentru asta”.

Între timp, preşedintele SUA, Donald Trump, susţine că situaţia generală e pe cale să se îmbunătăţească.

Donald Trump, preşedintele SUA: „Începem să vedem lumina de la capătul tunelului. Şi sperăm că într-un viitor nu prea îndepărtat vom fi mândri de ce am făcut”.

Dar optimismul preşedintelui nu este susţinut de realitatea dură.

Cheryl Rolston, directorul spitalului de urgență: „Mă tem că nu vom mai avea suficiente provizii ca să îngrijim pacienţii. Asta e cea mai mare frică a mea. Putem mobiliza personalul, îl putem tripla, dublă... Dar echipamentele de suport necesare, cum ar fi ventilatoarele, paturile... Astea sunt temerile mele”.

Epidemiologul Anthony Fauci, principalul sfătuitor de la Casă Albă pentru această criză, insistă că răspândirea virusului trebuie ținută sub control la nivel global, altfel va reveni și la toamnă. Dar optimismul liderului de la Casă Albă pare de neclintit.

Donald Trump, preşedintele SUA: „Nu putem fi bucuroşi când mor atâţia oameni, dar vom fi foarte mândri de munca pe care am depus-o pentru a ţine la minimum nivelul mortalităţii”.

Preşedintele american şi alţi membri ai administraţiei federale americane fac lobby în continuare pentru un medicament anti-malarie despre care susţin că ar fi eficient în combaterea Covid-19. Mii de pacienţi infectaţi, majoritatea cadre medicale, s-au înscris la primele teste.

Robert Riney, Henry Ford Health System: „Vom face un test pe 3.000 de oameni. Cei mai mulţi vor fi angajaţi şi membri ai echipelor de salvare, jumătate dintre ei vor primi medicamentul şi jumătate vor primi un placebo. Suntem nerăbdători să vedem ce rezultate obţinem şi ce vor arăta testele iniţiale”.

Japonia

 

Pe de altă parte, după îndelungi ezitări, premierul Japoniei a decretat, în sfârșit, stare de urgență pentru o lună în arhipelag. Asta după ce au apărut tot mai mulți experți care avertizează că, în lipsa unor măsuri drastice, Japonia riscă să devină nouă Italie ori noul New York.

Kentaro Iwata, specialist în cadrul Universității Kove de COntrol al Infecțiilor: „Autoritățile japoneze trebuie să aibă curajul să se răzgândească, să schimbe strategia, atunci când înțeleg că suntem pe drumul greșit”.

India

 

În India, unde numărul infectărilor s-a dublat brusc în ultima săptămână, autoritățile au blocat trenurile pe șine și le-au transformat în spații de triere și unități medicale. Această ţară asiatică, a două cea mai populată după China, cu populație majoritar săracă și sistem sanitar deficitar, riscă să între în colaps, dacă epidemia scapă de sub control.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
New York nu mai face față. ”O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”
New York nu mai face față. ”O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”

Autoritățile din New York apelează la măsuri urgente pentru a face față numărului mare de morți înregistrat pe fondul pandemiei de COVID-19.

Ce categorie de americani este mai predispusă să moară din cauza Covid-19
Ce categorie de americani este mai predispusă să moară din cauza Covid-19

Datele preliminare arată că afro-americanii sunt mai predispuși la deces în urma infectării cu noul coronavirus, evidențiind astfel disparitățile de lungă durată în materie de sănătate și acces la îngrijiri medicale ale acestei categorii.

Romeo și Julieta, în vremea COVID-19. Poveste de dragoste la balcon în Verona
Romeo și Julieta, în vremea COVID-19. Poveste de dragoste la balcon în Verona

O avocată și un bancher s-au îndrăgostit în timpul izolării impuse de pandemia de COVID-19, scrie Repubblica.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.