Cine sunt ostaticii care vor scăpa de infernul din Gaza după ce s-a ajuns la un armistiţiu. Un bebeluș de 10 luni, printre ei

×
Codul embed a fost copiat

După dezbateri îndelungate, guvernul Israelului a ajuns, în noaptea de marți spre miercuri, la un consens.

În final, a votat cu o majoritate importantă pentru acordul de încetare a focului în Gaza vreme de câteva zile și de eliberare a unora dintre ostaticii răpiți de Hamas. Ar fi voba de 30 de copii și 20 de femei.

În schimb, pe lângă o oprire temporară a atacurilor, Israelul va trebuie să elibereze mai mulți deținuți palestinieni, în principiu doar femei și minori.

Premierul Benjamin Netanyahu a ținut să sublinieze că acest armistițiu nu înseamnă încheierea războiului.

Discuțiile miniștrilor din guvernul de la Tel Aviv au durat până târziu în noapte. Iar într-un final, se pare că până și cei mai înverșunați dintre demnitari, reprezentanți ai partidelor de extremă dreapta, au acceptat un armitstițiu între Israel și Hamas.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Însă, înainte de a intra la discuții cu cei din Cabinetului de Război, premierul Benjamin Netanyahu a ținut să sublinieze un aspect important.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Se poartă discuții inutile în afară, de parcă după acest armistițiul de salvare a celor răpiți vom încheia războiul. Așa că, aș dori să precizez: suntem în război și vom continua războiul. Vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor și găsirea tuturor persoanelor dispărute și să ne asigurăm că nu va mai exista niciun element în Gaza care să amenințe Israelul".

Hamas va elibera 12 ostatici în fiecare zi

În cadrul unui armistițiu de patru zile, ar urma să fie fie eliberati cei mai vulnerabili ostatici, adică femei și copii, aproximativ 12 în fiecare zi. Ei vor fi preluați de reprezentanți ai Crucii Roșii și predați armatei israeline.

De exemplu, Shiri Bibas și băietii ei, unul care a împlinit 10 luni in captivitate, celălalt în vârstă de patru ani. Pe 7 octombrie, cei din Hamas i-au filmat în grădina casei lor din kibuțul Nir Oz. Înspăimântată, mama își ținea copiii la piept, în timp ce teroriștii urlau în jurul lor.

Și Thomas Hand își pune toate speranțele în acest schimb de prizonieri, pentru a-și strânge din nou în brațe fetița de 9 ani. Emily a fost răpită din casa prietenei ei, unde rămăsese peste noapte, în kibuțul Beeri.

Potrivit unor surse din Guvern, acordul mai prevede o zi în plus de pauză a atacurilor Israelului pentru fiecare grup de alți 10 ostatici eliberați de Hamas.

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: "Implementarea și punerea în practică a unui acord necesită cooperarea Hamas, o organizație teroristă. De aceea, ezităm mereu să spunem prea multe despre ceea ce se va întâmpla înainte să se întâmple".

Hamas nu vrea drone deasupra Fâșiei Gaza

Hamas a pus condiția ca, pe durata armistițiului, israelienii să nu aibă drone deasupra Fâșiei Gaza timp de șase ore zilnic, ca să nu fie depistate ascunzătorile în care țin ostaticii. Dar trupele israeliene au anunțat că nu se vor retrage din nordul Fâșiei Gaza.

În schimbul prizonierilor, ar urma să fie eliberați din închisori israeliene între 150 și 300 de palestinieni, cu precădere femei și minori. Oficialii au dat asigurări încă de la început că nu se pune problema ca vreunul dintre palestinienii ucigași capturați să se numere printre ei.

Dar femeile și copiii sunt doar o parte dintre cei 236 de israeliani răpiți de teroriști. Aseară, în timp ce membrii cabinetului de război dezbăteau detaliile acordului, apropiații ostaticilor își strigau disperarea în stradă.

Iar teroarea în care trăiesc aceste famillii de când cei dragi au fost luați de Hamas a dus la răbufniri în discuțiile cu autoritățile. Printre cei prezenți la întâlnirea cu membri ai guvernului s-a numarat și vărul ostaticului Tal Haimi. Bărbatul de 41 de ani, tatăl a trei copii, are și cetățenie română.

Udi Goren, vărul ostaticului Tal Haimi: "Ce ni s-a spus este ca distrugerea Hamas si eliberarea ostaticilor au importanta egala. In ceea ce ma priveste, acest lucru este extraordinar de dezamagitor. Anihilarea Hamas va dura luni de zile ori chiar ani, in timp ce pentru ostatici conteaza fiecare ora, timpul reprezinta un factor-cheie. Oamenii mor acolo".

De asemenea, una dintre întâlnirile organizate în Knesset a dus la un schimb de replici răstite între rude ale captivilor și parlamentari care tocmai au propus reinstituirea pedepsei cu moartea pentru teroristi. „E cel mai nepotrivit moment pentru asta!”, a argumentat un barbat, ale carui soție și fiică se numără printre cei răpiți de Hamas.

Almog Cohen, membru al Knesset-ului: "Nu aveți monopolul pe suferință. Și noi ne-am îngropat 50 de prieteni. Și nu ne acuzați pe noi ca vrem să omorâm arabi. Ei i-au omorat pe-ai noștri pe 7 octombrie, nu invers".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.