China a publicat planul în 12 puncte pentru „soluţionarea politică a crizei ucrainene”

Xi Jinping, Romania
Agerpres

Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului, informează AFP.

"Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil" în vederea unei "soluţii paşnice", a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

"Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control", se arată în document, potrivit Reuters.

Intitulat "Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene", documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.

China încearcă de câteva săptămâni să joace rolul de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile că îşi va publica poziţia în vederea identificării unei soluţii politice, potrivit Agerpres.

Citește și
„Am ucis 200 de oameni, dar sunt mai rău decât eram”. Mercenarul Wagner care s-a întors în Rusia și a devenit youtuber critic al regimului

Ce prevede documentul publicat de China

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare."Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare", se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor."Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile".

Cele 12 puncte ale "Poziţiei Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene":

1. Respectați suveranitatea tuturor țărilor.
2. Abandonați mentalitatea din timpul Războiului Rece.
3. Opriți focul și încetați lupta.
4. Începeți discuțiile de pace.
5. Rezolvați criza umanitară.
6. Protecția civililor și a prizonierilor de război.
7. Menținerea securității centralelor nucleare.
8. Reduceți riscurile strategice.
9. Garantarea exportului de cereale.
10. Opriți sancțiunile unilaterale.
11. Asigurarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare.
12. Promovarea reconstrucției postbelice.

Acest război este o problemă delicată pentru Beijing, din cauza legăturilor sale diplomatice şi economice puternice cu Moscova, consolidate de interesul comun de a contrabalansa Statele Unite.

China s-a declarat marţi "foarte îngrijorată" de conflictul care "se intensifică şi chiar scapă de sub control". Oficial neutră, China face apel la respectarea suveranităţii statelor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând în acelaşi timp comunitatea internaţională să ţină cont de preocupările de securitate ale Moscovei. Însă presiunea occidentală creşte asupra Beijingului, care nu a susţinut, dar nici nu a criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, exprimându-şi în acelaşi timp în mod repetat sprijinul pentru Rusia în faţa sancţiunilor occidentale.

În ultimele zile, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei, acuzaţii negate cu fermitate de Beijing.

Miercuri, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt şi directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al PCC, Wang Yi, s-a deplasat la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi cu preşedintele Putin. La finalul vizitei, Moscova a spus că Wang a prezentat abordarea Chinei în vederea unei "soluţii politice" pentru conflict.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că doreşte să discute cu Beijingul acest document care prezintă poziţia Chinei, apreciind drept pozitivă implicarea acestui partener apropiat al Moscovei."Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi", a spus Zelenski."Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv", a estimat liderul ucrainean, subliniind însă că nu cunoaşte conţinutul documentului chinez şi că, prin urmare, este "prea devreme pentru a-l evalua".

Articol recomandat de sport.ro
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Citește și...
Reacție fermă a SUA după ce Viktor Orban l-a vizitat pe Xi Jinping în China. Americanii au avut un singur lucru de spus
Reacție fermă a SUA după ce Viktor Orban l-a vizitat pe Xi Jinping în China. Americanii au avut un singur lucru de spus

Statele Unite sunt "preocupate" de vizita premierului ungar Viktor Orban în China şi consideră că este "nu constructivă" pentru eforturile de a realiza o "pace justă" în Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, notează AFP.

Toate statele NATO au reacționat la fel când au văzut că Joe Biden vrea să rămână președintele SUA pentru încă un mandat
Toate statele NATO au reacționat la fel când au văzut că Joe Biden vrea să rămână președintele SUA pentru încă un mandat

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a dat asigurări luni că nu "sesizează niciun semn" de îngrijorare din partea membrilor NATO cu privire la starea preşedintelui Joe Biden, relatează AFP.

China a trimis trupe în Europa, la granița unui stat NATO. Anunțul făcut de Beijing
China a trimis trupe în Europa, la granița unui stat NATO. Anunțul făcut de Beijing

China și Belarus au anunțat că organizează exerciții militare comune la doar câțiva kilometri de granița Poloniei - un stat membru al NATO și al Uniunii Europene.

Recomandări
Cum au ajuns piloții de la TAROM
Cum au ajuns piloții de la TAROM "inapți de zbor". Colegii de la o companie low-cost câștigă de peste două ori mai mulți bani

În plin sezon al concediilor, mii de oamenii, unii cu copii mici, și-au văzut, luni, planurile date peste cap și au stat ore în șir în aeroporturi.

Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat
Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat

Discuţiile de la Ministerul Finanţelor au fost total diferite faţă de ceea ce s-a întâmplat la Guvern, în condiţiile în care, în prima oră, nici măcar nu ni s-a permis să vorbim, a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Câți absolvenți au luat 10
Cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Câți absolvenți au luat 10

Avem cel mai mare procent de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Mai exact, 76,4% dintre tinerii care au susținut acest examen au luat note peste 6.