Ce scrie presa straina despre cele mai mari proteste din Romania de dupa Revolutie. "Tara cere: fara gratiere"

proteste Bucuresti

Zeci de mii de romani au protestat duminica la Bucuresti si in alte orase ale tarii impotriva planurilor guvernului de a gratia si dezincrimina unele pedepse prin ordonante de urgenta, transmit Reuters, EFE si AFP.

In ciuda temperaturii scazute, circa 33.000 de persoane s-au adunat, dupa o saptamana, la un nou mars prin centrul Bucurestiului, pornind din Piata Universitatii, unde au avut loc protestele care au marcat sfarsitul regimului comunist in 1989, pana in Piata Victoriei, unde se afla sediul guvernului, a scris EFE.

Reuters, care a citat surse din cadrul politiei, a afirmat ca la mitingul din Bucuresti au participat 50.000 de persoane, cea mai mare demonstratie din valul recent de proteste.

In acelasi timp, aproape 10.000 de persoane au protestat la Cluj-Napoca, al doilea oras ca marime din tara, si mai multe mii la Timisoara, Brasov, Sibiu si Iasi, potrivit EFE.

Citește și
proteste in tara
Imagini de la protestele din tara: 8.000 de oameni, in Piata Unirii din Cluj. "Legea gratierii e rusinea tarii"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Guvernul social-democrat si-a anuntat intentia de a adopta prin ordonanta dezincriminarea unor infractiuni de abuz de putere si de coruptie in cazul in care prejudiciul adus statului este mai mic de 200.000 lei (44.000 de euro), noteaza agentia spaniola de presa.

De asemenea, executivul are in vedere amnistia a 2.700 de condamnati pentru infractiuni minore si reducerea la jumatate a pedepsei pentru persoanele in varsta de peste 60 de ani, indiferent de delictul comis.

Abuzul in serviciu face obiectul a o treime dintre investigatiile anticoruptie din Romania, noteaza Reuters. Liderul partidului de guvernamant din Romania, social-democratul Liviu Dragnea, care are deja o condamnare cu suspendare, este judecat in prezent pentru aceasta acuzatie.

"Nu cerem demisia guvernului, cerem sa fie respectate promisiunile pentru care au fost alesi, nu sa propuna legi aberante in folosul catorva", s-a afirmat in manifestul platformei civice care a lansat apelul la manifestatie, publicat pe Facebook, scrie EFE.

In timpul mitingului, manifestantii au purtat pancarte pe care se putea citi: "Respectarea statului de drept", "Tara cere: fara gratiere" sau "In democratie, hotii stau la puscarie".

Numeroase familii tinere, insotite de copiii lor, au scandat: "Romania, trezeste-te!" si "Jos cu hotii!", a scris AFP.

La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a afirmat duminica seara, citat de EFE, ca protestele au o motivatie politica si a fost "distorsionat" obiectivul guvernului cu aceasta reforma din justitie.

Manifestantii au denuntat ceea ce considera a fi manipularea informativa de la diferite posturi de televiziune a caror linie editoriala sustine reforma propusa de guvern si au cerut demisia ministrului justitiei, Florin Iordache, care insista pentru adoptarea ordonantelor, motivand, potrivit AFP, necesitatea descongestionarii inchisorilor.

Potrivit Reuters, planul guvernului social-democrat a fost criticat de presedintele Klaus Iohannis, procurorul general al Romaniei, Curtea Suprema, procurorul-sef anticoruptie, de numerosi diplomati acreditati la Bucuresti, precum si de societatea civila.

Presedintele Klaus Iohannis, care se opune ordonantelor, a anuntat marti ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national pe tema luptei impotriva coruptiei, a mai scris EFE
 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Proteste in tara fata de Legea gratierii. Un fost jurnalist BBC in strada, alaturi de romani:
Proteste in tara fata de Legea gratierii. Un fost jurnalist BBC in strada, alaturi de romani: "E ingrijorator ce se intampla"

Si in tara, in marile orase, zeci de mii de oameni au facut front comun cu cei care au manifestat in Capitala.

Imagini de la protestele din tara: 8.000 de oameni, in Piata Unirii din Cluj.
Imagini de la protestele din tara: 8.000 de oameni, in Piata Unirii din Cluj. "Legea gratierii e rusinea tarii"

Societatea civila a reactionat duminica, dupa ce ministrul Justitiei Florin Iordache a anuntat ca sustine in continuare cele doua ordonante de urgenta privind gratierea, dezincriminarea mascata a abuzului in serviciu, dar si a conflictului de interese.

45.000 de oameni au protestat in Capitala fata de Gratiere. Au
45.000 de oameni au protestat in Capitala fata de Gratiere. Au "vizitat" CNA, Ministerul Justitiei si s-au oprit la Guvern

Pentru a doua duminica la rand, zeci de mii de romani au iesit in strada si au protestat fata de Legea gratierii pregatita de ministrul Justitiei.

"Mii de romani au cerut Guvernului sa renunte la gratieri." Ce scrie presa straina despre manifestatiile din Romania

Protestele din Romania, in atentia presei internationale, care scrie ca mii de romani au cerut in strada Guvernului sa renunte la planurile de amnistie

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.