Cameron si Tusk negociaza ramanerea Marii Britanii in UE. Cele 4 conditii puse de Londra

Ultimul update: Miercuri 03 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 31 Ianuarie 2016 09:45
Categorie: Internaţional
Brexit

Premierul britanic si presedintele Consiliului European discuta duminica despre temutul „Brexit” – iesirea din UE a Regatului Unit.

Prim-ministrul britanic David Cameron se intalneste duminica la Londra cu presedintele Consiliului European Donald Tusk, care va prezenta la inceputul saptamanii viitoare propunerea europeana pentru a mentine Regatul Unit in Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Tusk ar putea publica de luni propunerile sale asupra celor patru puncte cerute de Cameron inaintea referendumului prin care britanicii vor trebui sa se pronunte asupra mentinerii sau nu in UE pana la sfarsitul anului 2017.

Londra a formulat in total patru cerinte pentru a mentine Marea Britanie in blocul celor 28: sa nu se faca discriminare fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, sa se puna accent pe competitivitate, restabilirea suveranitatii tarilor (de exemplu, prin acordarea de drept de veto parlamentelor nationale), precum si limitarea imigratiei europene.

Cameron vrea un moratoriu de patru ani inainte de orice plata de ajutoare sociale imigrantilor din UE care vin sa lucreze in Marea Britanie, dar aceasta cerinta, considerata "discriminatorie", incalca libera circulatie a bunurilor si persoanelor, un principiu fondator al Uniunii, noteaza France Presse.

Londra spera ca un acord final poate fi obtinut la un summit la Bruxelles care va avea loc pe 18 si 19 februarie, permitand organizarea referendumului cat mai curand in luna iunie.

Aceste discutii le completeaza pe cele avute de Cameron vineri la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si presedintele Parlamentului European Martin Schulz.

"Am facut progrese astazi, nu este suficient, va fi dificil", a declarat prim-ministrul britanic la canalul Sky News, dupa un dejun de lucru la Bruxelles cu Juncker. "Daca acordul este bun, il voi primi, daca nu este, nu-l voi lua", a avertizat el vineri.
 

Brexit Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Dacian Ciolos, primele declaratii de la Consiliul European.

Dacian Ciolos, primele declaratii de la Consiliul European. "Romania e solidara, dar in anumite conditii"

taiwan

Atac cu o sabie de samurai în Taiwan. Un polițist a fost rănit

România cumpără de la SUA rachete de artilerie în valoare de peste 1 mld. euro

Strategul-şef al lui Donald Trump, Steve Bannon, a plecat de la Casă Albă

barcelona

Atentat în Barcelona. Trei dintre cei 5 suspecți uciși au fost identificați. Planul inițial al teroriștilor

Stare de urgenţă în Portugalia din cauza incendiilor masive

Momentul în care un suspect este ucis după al doilea atac terorist din Spania