Biden și Xi, întâlnire istorică în SUA: „Să ne întoarcem unul împotriva celuilalt nu este o opțiune”

joe biden, xi jinping
AFP

Şeful Casei Albe, Joe Biden, şi preşedintele chinez Xi Jingping au sosit miercuri la o proprietate istorică aflată la sud de San Francisco, în California, unde are loc întâlnirea lor bilaterală.

Cei doi lideri mondiali şi-au dat mâna pe un covor roşu, preşedintele Joe Biden i-a urat bun venit omologului său chinez, apoi au intrat rapid în interiorul clădirii, un conac în stil georgian.

Detaliile summitului au fost atent negociate între cele două părţi, iar primirea oficială la proprietatea din San Francisco a fost extrem de atent coregrafiată. În calitate de gazdă a întâlnirii, Biden a ieşit primul din clădire pentru a-i ura bun venit lui Xi. Fusese întins un covor roşu, marcat de gărzi ale puşcaşilor marini şi steaguri ale ambelor ţări.

Sedanul negru al lui Xi a tras şi s-a oprit la capătul covorului. Liderul chinez a ieşit cu un zâmbet şi cei doi lideri şi-au strâns mâinile, fiecare apucând încheietura mâinii celuilalt, informează News.ro.

Preşedinţii au intrat înăuntru şi au ajuns într-o sală de şedinţe, unde au fost întâmpinaţi de mai multe personalităţi din administraţia Biden, printre care secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi secretarul de stat Antony Blinken. Liderii au dat mâna atât cu oficialii americani, cât şi cu cei chinezi, apoi cele două delegaţii s-au aşezat la o masă, faţă în faţă.

Citește și
China
Xi Jinping şi-a început vizita în Statele Unite, prima după şase ani. De ce este importantă întâlnirea cu Joe Biden
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cei doi preşedinţi au făcut scurte declaraţii în faţa presei, dar nu au răspuns la nicio întrebare.

Primul care a vorbit a fost gazda, Joe Biden, care a spus că este o onoare şi o plăcere să-l primească în SUA pe omologul chinez şi a menţionat că ultima dată când s-au întâlnit a fost în urmă cu un an, la summitul G20 din Bali, Indonezia, subliniind importanţa întâlnirilor "faţă în faţă".

"Ne cunoaştem de mult timp", a spus Biden. "Nu am fost întotdeauna de acord, dar am considerat întotdeauna discuţiile noastre ca fiind directe şi sincere", a mărturisit şeful Casei Albe. "Cred că este extrem de important ca noi doi să ne înţelegem clar, de la lider la lider", a adăugat el.

"Trebuie să ne asigurăm că această competiţie nu virează spre conflict", a subliniat Biden.

La rândul său, preşedintele Chinei a început prin a vorbi despre ultima întâlnire faţă în faţă avută cu Joe Biden, care s-a întâmplat exact în urmă cu un an şi o zi. "S-au întâmplat multe de atunci", a remarcat el. "Lumea a ieşit din pandemia de Covid-19, dar încă se află sub impactul enorm al acesteia", a menţionat Xi Jinping, punctând şi alte probleme cu care se confruntă economia globală, inclusiv legate de lanţurile de aprovizionare şi protecţionism.

Relaţia dintre China şi SUA, a punctat el, "este cea mai importantă relaţie bilaterală din lume".

"Ar trebui să se dezvolte într-un mod care să aducă beneficii celor două popoare ale noastre şi să ne îndeplinim responsabilitatea pentru progresul uman", a adăugat el.

Xi a recunoscut, la rândul său, că relaţiile dintre SUA şi China nu au fost întotdeauna "uşoare" , dar, spune el, pentru cele două ţări, "a se întoarce una împotriva celeilalte nu este o opţiune".

"Confruntarea are consecinţe insuportabile pentru ambele părţi", a arătat el.

Liderul chinez a încheiat spunând că este convins că cele două părţi sunt capabile să treacă peste diferenţele dintre ele şi să creeze un viitor promiţător. "Aştept cu nerăbdare să avem un schimb de opinii aprofundat şi să ajungem la noi înţelegeri", a transmis Xi Jinping.

Unde s-au întâlnit Biden și Xi 

Biden şi Xi s-au întâlniy la Filoli, în Woodside, California, la aproximativ 40 km sud de San Francisco.

Proprietatea istorică din Bay Area este înconjurată de 16 acri de grădini renascentiste englezeşti, o zonă plină de peluze verzi luxuriante, copaci tunşi şi flori colorate, scrie BBC. Este un contrast puternic faţă de peisajul de beton şi sticlă din San Francisco, metropola aflată în apropiere.

Construit iniţial ca reşedinţă privată în 1917, conacul Filoli a devenit accesibil publicului în 1975. În acel an, a intrat în proprietatea unei organizaţii non-profit şi a site-ului National Trust for Historic Preservation.

Organizaţia non-profit îşi propune să păstreze şi să atragă atenţia asupra terenului, despre care spune că a fost cândva casa unui trib indigen originar din zonă.

Locul întâlnirii dintre Biden şi Xi nu a fost anunţat oficial până când cei doi lideri nu au sosit pentru summitul bilateral şi nu a fost dezvăluit din timp de Casa Albă.

Oficialii Casei Albe au cercetat mai multe locaţii, au declarat surse pentru CNN, luând în considerare aspecte de securitate şi cât de încăpător este spaţiul. Dar au fost şi factori mai superficiali în joc - cum ar fi aspectul şi atmosfera locului, a declarat o sursă.

Concurența dintre SUA și China nu este soluția

Mai mult, Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden, că, pentru țările lor "a întoarce spatele unul altuia nu este o opțiune".

Relația bilaterală, cea mai importantă "din lume", nu a fost niciodată liniștită în ultimele cinci decenii sau mai mult, dar a continuat să meargă înainte, i-a spus Xi lui Biden în California, înainte de prima lor întâlnire de miercuri, notează Baha.

Concurența nu este soluția la problemele celor două țări, iar "succesul unei țări este o oportunitate pentru cealaltă", a subliniat liderul chinez. Xi a remarcat că "problemele grave" pentru lume sunt faptul că redresarea economiei globale este "lentă" și că "protecționismul este în creștere"

Biden a subliniat că este primordial ca cei doi "să se înțeleagă clar" și să se asigure că "competiția nu virează spre conflict".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Experții au dat verdictul. Care sunt adevăratele mize ale întâlnirii dintre Joe Biden și Xi Jinping. Ce vor SUA și China
Experții au dat verdictul. Care sunt adevăratele mize ale întâlnirii dintre Joe Biden și Xi Jinping. Ce vor SUA și China

Liderii celor mai puternice două state ale lumii se întâlnesc, miercuri seară, la San Francisco, iar Washingtonul speră ca discuțiile să reducă tensiunile în ceea ce mulţi consideră a fi cea mai periculoasă rivalitate de pe Glob.

Xi Jinping şi-a început vizita în Statele Unite, prima după şase ani. De ce este importantă întâlnirea cu Joe Biden
Xi Jinping şi-a început vizita în Statele Unite, prima după şase ani. De ce este importantă întâlnirea cu Joe Biden

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a început, marţi, prima vizită în Statele Unite după şase ani, după ce preşedintele Joe Biden a declarat că urmăreşte să restabilească o comunicare normală cu Beijingul, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Hamas îl consideră pe Biden
Hamas îl consideră pe Biden "în întregime responsabil" pentru operaţiunea israeliană de la spitalul Al-Shifa

Mişcarea palestiniană Hamas l-a acuzat miercuri pe preşedintele american Joe Biden că este "în întregime responsabil" pentru operaţiunea israeliană în desfăşurare la spitalul Al-Shifa din Gaza, transmite AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.