Mii de atacuri informatice de proportii in toata lumea. Mesajele aparute pe zeci de mii de computere afectate

atac informatic

Spitale de pe tot teritoriul Angliei au fost afectate de un atac informatic de proportii, astfel ca angajatii nu au mai avut acces la date si au fost nevoiti sa ceara transferul pacientilor, unii in stare grava, la alte centre medicale.

Cel putin 74 de tari afectate

Seria atacurilor informatice de tip „ransomware” care a provocat haos in sistemul medical din Marea Britanie, dar si in randul companiilor din Spania, a afectat computere din cel putin 74 de tari, inclusiv SUA, China, Rusia, Italia si Taiwan, iar multi experti in securitate IT spun ca sunt corelate, relateaza BBC News.

Computere din mii de locuri se pare ca au fost blocate de un program care cere plata a 300 de dolari americani in bitcoin.

Serviciul National de Asistenta Medicala din Marea Britanie, NHS, a confirmat ca a fost afectat de un atac informatic de proportii, care a paralizat numeroase unitati medicale din Anglia. Premierul Theresa May a confirmat ca acest atac vine in cadrul unui international, de mare amploare.

Citește și
jannifer lawrence
Hacker-ul care a postat pe internet poze nud cu zeci de vedete, printre care si Jennifer Lawrence, condamnat la inchisoare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Mai multe companii spaniole par sa fie, de asemenea, printre victime. Gigantul telecomunicatiilor Telefonica a anuntat intr-un comunicat ca este la curent cu un „incident de securitate informatica”, dar clientii si serviciile sale nu au fost afectate.

Compania de electricitate Iberdrola si cea de utilitati Gas Natural ar fi suferit pe urma atacului. Angajatii celor doua societati ar fi primit ordine sa isi inchida computerele. In plus, online au aparut fotografii cu computer care afisau mesajul de cerere de rascumparare in spaniola.

In Italia, un utilizator a publicat imagini cu ceea ce pare sa fie un computer dintr-un laborator universitar blocat de acelasi program.

O alta companie care a confirmat ca a cazut victima atacului este FedEx, dar nu a precizat in ce teritorii a fost afectata.

“Asemeni multor altor companii, FedEx se confrunta cu interferenta cu unele dintre sistemele noastre bazate pe Windows, provocata de virusi”, se arata intr-un comunicat. „Implementam pasi pentru remediere cat mai rapid posibil”, a adaugat FedEx.

Telecom Portugalia a fost, de asemenea, afectata, insa serviciile sale nu au avut de suferit.

In Suedia, primarul unui oras aflat la 400 de kilometri nord de Stockholm a anuntat ca sistemele din Primarie sunt blocate de virus. "Avem aproximativ 70 de computere pe care a fost instalat codul periculos", a spus edilul, citat de Reuters.

„Este enorm”, a spus Jakub Kroustek at Avast.

Un expert de la compania de securitate IT Kaspersky a subliniat ca numarul tarilor in care au avut loc atacuri este inca in crestere.

Mai multi experti care monitorizeaza situatia a legat atacurile de vulnerabilitati publicate de o grupare cunoscuta ca The Shadow Brokers, ce a revendicat recent un furt de instrumente pentru hacking furate de la Agentia Nationala pentru Securitate a SUA, NSA.

Un upgrade pentru a corecta vulnerabilitatea la acest tip de instrumente a fost lansat in martie de Microsoft, dar este posibil ca multe sisteme sa nu il fi instalat inca.

Unii analisti spun ca infectiile par sa se raspandeasca prin intermediul unui program de tip „worm”, care se raspandeste singur intre computere.

“Este un atac informatic major, care afecteaza organizatii din toata Europa, pe scara pe care nu am vazut-o niciodata pana acum”, a spus arhitectul de securitate IT Kevin Beaumont.

Conturi de Bitcoin aparent associate cu virusul ar inceput sa primeasca sume mari de bani, scrie BBC News.

Probleme in sistemul de sanatate britanic

Sistemele IT ale NHS (National Health System, sistemul national de asistenta medicala din Marea Britanie) din intreaga tara par sa fi fost atacate simultan. Computerele infectate au afisat mesaje prin care se cereau bani in schimbul accesului la date (atac de tip ransomware).

NHS Anglia a dat asigurari ca este la curent cu problema si ca expertii sai se ocupa de rezolvarea acesteia.

Potrivit presei, au fost afectate, printre altele, spitale din Londra, Essex sau Hertfordshire.

"In jurul orei 12.30 pm (14.30 ora Romaniei), ne-am confruntat cu o problema cu serverele noastre de e-mail, care au cazut. Dupa aceea, o mare parte dintre sistemele noastre critice si sistemele noastre pentru pacienti au cazut”, a povestiti un angajat din departamentul IT al NHS.

Dupa aceea, pe ecranele calculatoarelor au aparut mesaje prin care utilizatorilor li se cereau 300 de dolari pentru a putea sa foloseasca din nou sistemele.

“Este cea mai mare problema de aceasta natura pe care o vad de sase ani, de cand lucrez la NHS”, a spus angajatul.

Si in Spania s-a inregistrat vineri un atac similar, care a vizat companii importante.

"A existat o alerta legata de un atac de tip ransomware de proportii vizand diferite organizatii, care le afecteaza sistemele de operare Windows”, a anuntat Centrul National spaniol pentru Criptologie.

Un purtator de cuvant al gigantului de telecomunicatii spaniol Telefonica a explicat ca este o problema cu sistemele IT ale companiei, insa a dat asigurari ca acestea afecteaza numai reteaua interna si nu au de suferit clientii grupului.

"Informatiile (despre acest atac – n.r.) au fost exagerate, iar colegii nostri se ocupa de acest lucru in prezent”, a spus seful departamentului IT al Telefonica, Chema Alonso, un expert in probleme de securitate informatica.

Vodafone Spania, gigantul energetic Iberdrola si compania de utilitati Gas Natural le-au recomandat angajatilor sa isi inchida computerele, ca masura preventiva.

“Deocamdata nu am fost afectati, dar luam masuri de precautie, precum suspendarea accesului la internet pentru angajati”, a declarat un purtator de cuvant al Vodafone.

Nu este clar cate organizatii spaniole au fost afectate de atac, daca au fost intrerupre servicii critice sau daca victimele au platit rascumpararea ceruta pentru deblocarea retelelor.

Conform unor informatii obtinute de BBC, atacuri informatice au fost si in Statele Unite, China, Rusia, Italia, Vietnam, Taiwan si alte tari. Peste 50.000 de calculatoare au fost afectate de atacuri.

Telecom Portugalia a fost vizata de un atac informatic, similar celor din Spania si Marea Britanie

Telecom Portugalia a fost vizata vineri de un atac informatic, dar serviciile sale nu au fost afectate, a declarat o purtatoare de cuvant a companiei citata de Reuters. 

„Am fost tinta unui atac, asemanator celor care au loc in toata Europa, un atac de proportii, dar niciunul dintre serviciile noastre nu a fost afectat”, a explicat reprezentanta Telecom Portugalia.

Compania a dat asigurari ca ia toate masurile necesare, impreuna cu autoritatile nationale, pentru a rezolva situatia.

Compania Energias din Portugalia, cea mai mare din tara, a suspendat accesul la internet pe reteaua sa, ca masura de precautie.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Un consilier al lui Trump recunoaste ca a discutat cu Guccifer 2.0, care ar fi spart conturile democratilor:
Un consilier al lui Trump recunoaste ca a discutat cu Guccifer 2.0, care ar fi spart conturile democratilor: "A fost banala"

Unul dintre apropiatii ai presedintelui american Donald Trump, fost consilier al acestuia, a recunoscut ca a avut contacte cu Guccifer 2.0, un hacker care a revendicat atacurile asupra conturilor de e-mail ale Partidului Democrat.

Hacker-ul care a postat pe internet poze nud cu zeci de vedete, printre care si Jennifer Lawrence, condamnat la inchisoare
Hacker-ul care a postat pe internet poze nud cu zeci de vedete, printre care si Jennifer Lawrence, condamnat la inchisoare

Hacker-ul care a "spart" conturile a 30 de vedete pentru a sustrage informatii private, inclusiv poze in care victimele au pozat nud, a fost condamnat la 9 luni de inchisoare.

Studiu: Unele date ale cardurilor de tip Visa, necesare platilor online, pot fi aflate de hackeri in doar 6 secunde
Studiu: Unele date ale cardurilor de tip Visa, necesare platilor online, pot fi aflate de hackeri in doar 6 secunde

Un studiu recent a aratat ca sunt suficiente 6 secunde pentru a afla unele din datele prin care pot fi realizate plati online cu ajutorul cardurilor Visa.

Cum ajunge un hacker sa iti sparga contul folosindu-se de televizor sau cafetiera. Aparatura vulnerabila din casele noastre
Cum ajunge un hacker sa iti sparga contul folosindu-se de televizor sau cafetiera. Aparatura vulnerabila din casele noastre

1.000 de experti din domeniu IT din peste 10 tari, alaturi de pasionati, iau parte in aceste zile la cea mai mare conferinta dedicata securitatii cibernetice din Europa.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.