Alegeri în SUA, cu miză uriașă pentru Donald Trump. Ce arată sondajele și mesajul lui Hillary Clinton

×
Codul embed a fost copiat

Americanii sunt chemați marți la urne pentru alegeri în care sunt în joc toate locurile din Camera Reprezentanţilor și o treime dintre mandatele de la Senat. De asemenea, votează pentru două treimi dintre guvernatorii statelor federale.

Este prima ocazie pentru electoratul american să sancționeze sau, după caz, să recompenseze politica lui Donald Trump, la doi ani după ce a devenit președinte. "Dacă votați cu democrații, vom avea socialism în America și ne vor invada hoardele de imigranți periculoși și clandestini" - a fost argumentul acestuia.

Chiar dacă numele lui nu figurează pe niciun buletin de vot, Trump este în mintea tuturor, fie a partizanilor entuziaşti, fie a detractorilor săi feroce. Septuagenarul magnat, devenit preşedinte, a făcut campanie până în ultima clipă.

Sunt în joc cele 435 de mandate de doi ani în Camera Reprezentanţilor şi 35 din cele 100 de mandate din Senat. Miza e însă mare şi pentru Casa Albă, căci un Congres ostil ar bloca proiectele în a doua jumătate a mandatului.

Danny Hayes, analist: "Când vor merge la urne, cei mai mulţi alegători vor vota avându-l pe Trump în minte. Dinamica locală va conta mult mai puţin decât convingerea lor că Trump face sau nu treabă bună."

Citește și
Aegeri SUA
Alegeri în SUA. Trump riscă să înregistreze prima înfrângere politică
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Iar Trump nu s-a dezminţit în campanie, acreditând ideea că doar republicanii pot apăra America de o invazie a imigranţilor "clandestini şi periculoşi".

"Ei vor ca America să fie un sanctuar gigant pentru dealeri de droguri, agresori şi ucigaşi însetaţi de sânge", spune președintele Trump.

Fostul preşedinte Barack Obama a făcut campanie pentru candidaţii democraţi din state cheie, precum Indiana.

Barack Obama, fost preşedinte SUA: "America e la răscruce. Îngrijirea medicală a milioane de oameni e pe buletinul de vot. Şansele familiilor muncitoare sunt pe buletinul de vot. Poate cel mai important, caracterul ţării noastre e pe buletinul de vot."

Ca un indiciu al marelui interes trezit de acest scrutin, 34 de milioane de buletine de vot - cu aproape 7 milioane mai multe decât în 2014 - au fost depuse în urne, până luni, în statele care permit votul anticipat sau prin procură.

Danny Hayes: "Toate sondajele disponibile sugerează un mare entuziasm de partea democraţilor. Dacă întrebi alegătorii dacă au participat la mitinguri, au fost voluntari ori s-au implicat în campanie, toţi aceşti indicatori sugerează entuziasm şi par să ofere un avantaj democraţilor de această dată."

Democraţii sunt daţi favoriţi pentru obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor. Totuşi, este de aşteptat ca republicanii să-şi păstreze controlul în Senat.

Donald Trump a anunțat marți că rămâne la Casa Albă şi că va avea aici reuniuni cu echipa sa politică pentru a urmări desfăşurarea alegerilor de la jumătate de mandat.

Hillary Clinton i-a îndemnat marţi pe americani să spună ''Destul !'' şi să voteze împotriva ''radicalismului, intoleranţei şi corupţiei'' care, în opinia ei, au caracterizat primii doi ani ai preşedinţiei republicanului care a învins-o în scrutinul desfăşurat cu doi ani în urmă.

''În ultimii doi ani am văzut cum acest guvern a atacat şi subminat valorile noastre şi instituţiile democratice. Astăzi, să spunem ''destul!'''', a scris Hillary Clinton într-o serie de mesaje pe Twitter.

''Nu este vorba doar despre un vot împotriva radicalismului, intoleranţei şi corupţiei'', insistă ea într-unul dintre aceste mesaje în care mai afirmă că ''vom vota în toată ţara pentru candidaţi fantastici - inclusiv un număr istoric de femei - care doresc să crească salariile, să lupte pentru justiţie şi să ajute mai mulţi oameni să aibă acces la serviciile de sănătate''.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Alegerile de marți din SUA, primul test politic al lui Donald Trump
Alegerile de marți din SUA, primul test politic al lui Donald Trump

Americanii sunt aşteptaţi marți să-şi aleagă Camera Reprezentanţilor, o treime din Senat şi aproape două treimi dintre guvernatori. Pe coasta de est a Statelor Unite s-au deschis deja primele secţii de votare.

Alegeri în SUA. Trump riscă să înregistreze prima înfrângere politică
Alegeri în SUA. Trump riscă să înregistreze prima înfrângere politică

Americanii dau marți primul verdict privind preşedinţia lui Donald Trump. În Statele Unite au loc alegerile de la mijlocul mandatului pentru Congres, care vor stabili tonul pentru următorii doi ani de mandat pentru Trump.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.