Alegeri in Grecia. Rezultate dezastruoase pentru partidele proausteritate si proeuropene

Alegeri Grecia

Cele doua partide proausteritate si proeuropene din Grecia, Pasok (socialist) si Noua Democratie (dreapta), care guverneaza impreuna de la sfarsitul lui 2011, au inregistrat rezultate dezastruoase duminica, obtinand 32,4 la suta din voturi la legislative.

UPDATE LUNI, 6:57

Aceste cifre, prezentate de Ministerul de Interne dupa numararea a 95 la suta din voturi, confirma esecul celor doua partide care reuneau 77,4 la suta din voturi la alegerile legislative din 2009, si care obtin acum doar 150 de mandate in Parlament, sub numarul de 151 de mandate necesar pentru a detine majoritatea absoluta.

Acest rezultat face foarte dificila formarea unui Guvern de coalitie de catre cele doua partide, pentru a continua politica de rigoare dictata de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Incertitudinea privind posibilitatea de a forma un Guvern era perceptibila pe pietele asiatice inca de la deschiderea acestora luni dimineata, bursa din Hong Kong incepand sedinta in scadere cu 2,08 procente. La Tokyo, bursa a deschis de asemenea in scadere cu 2,63 la suta, din cauza incertitudinilor privind mentinerea austeritatii.

Citește și
Grecia
Avertisment al UBS inainte de alegerile de duminica din Grecia. Griji mari pentru viitorul Uniunii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La Tokyo, euro a scazut la cel mai redus nivel dupa trei ani, investitorii fiind ingrijorati de incetarea politicilor de austeritate din Europa, dupa alegerea socialistului Francois Hollande la presedintia Frantei si dezastrul suferit de partidele proausteritate din Grecia.

UPDATE 22:25  Cele doua partide grecesti pro-austeritate Pasok (socialist) si Noua Democratie (de dreapta) au pierdut alegerile legislative de duminica, obtinand impreuna intre 31 si 37 la suta dintre voturi, punand la indoiala capacitatea Greciei de a isi onora angajamentele din cadrul zonei euro, relateaza AFP.

Daca aceste rezultate se confirma, dezastrul anuntat de un exit-poll difuzat de posturile de televiziune ar face practic imposibila formarea unui guvern de coalitie de catre aceste doua partide pentru a continua politica de austeritate dictata de UE si FMI.

Pentru a obtine o majoritate absoluta in Parlament, adica 151 de locuri, ei ar avea nevoie de cel putin 37 la suta din voturi.

Un mandat pentru formarea guvernului ar trebui totusi sa revina liderului primului partid Noua Democratie care a obtinut intre 17 la suta si 20 la suta din voturi fata de 33,5 la suta in 2009 si care a revendicat primul loc.

Scrutinul a fost dominat de contestarea politicii de austeritate aplicata sub presiunile internationale, acordand unui mic partid de stanga radicala Syriza intre 15,5 la suta si 18,5 la suta din voturi, conform aceluiasi sondaj difuzat de televiziuni la ora 19:00, ora Romaniei.

Conform acestui sondaj, partidul socialist Pasok a inregistrat o scadere istorica cu un scor intre 14 si 17 la suta fata de 43,9 la suta in 2009. El pierde astfel locul doi, ocupat acum de Syriza care a obtinut doar 4,6 la suta din voturi acum trei ani.

UPDATE 19:17 Formatiunea neonazista Chryssi Avghi va avea pentru prima oara membri in Parlamentul grec, dupa ce a obtinut intre sase si opt la suta din voturi in scrutinul parlamentar, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, informeaza AFP.

in scrutinul din 2009, grupul extremist obtinuse doar 0,29% din voturi.

Scrutinul din Grecia tinde sa avantajeze partidele radicale, pe fondul protestelor violente fata de masurile de austeritate impuse de FMI si UE.

UPDATE 19:15 Cele doua partide proausteritate din Grecia - Pasok (socialisti) si Noua Democratie (dreapta) - au suferit un regres in scrutinul din Grecia, obtinand intre 31 si 37 la suta din voturi, fata de 77,4 la suta in 2009, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, relateaza AFP.

Daca rezultatele oficiale vor confirma acest rezultat, cele doua partide nu vor mai putea forma un guvern de coalitie care sa continue politicile de austeritate impuse de UE si FMI.

Scrutinul a fost dominat de contestarea masurilor de austeritate, astfel ca partidul Syriza (stanga radicala) a obtinut intre 15,5 si 18,5% din voturi.

"Hotilor, politicile voastre ne-au transformat in muncitori imigranti in Germania", a strigat o persoana spre Venizelos. Aproximativ zece persoane l-au huiduit in timp ce intra in sectia de votare.

"Aceasta este cea mai cruciala zi din istoria Greciei din 1974 pana acum", a declarat Venizelos, care in campanie a avertizat ca tara risca sa iasa din zona euro daca nu vor fi continuate politicile de austeritate.

Alegatorii greci sunt chemati, duminica, la urne, in scrutinul legislativ organizat intr-o perioada cruciala pentru relansarea economica a Greciei.

Liderul conservator grec Antonis Samaras, care a fost marginalizat de tabara sa in anii '90, aflat la conducerea unui partid umilit la ultimele alegeri legislative, este in prezent favoritul scrutinului, intr-un peisaj de ruina economica si politica. Cu cateva zile inainte de a implini 61 de ani, la 23 mai, el ar putea deveni noul lider politic al Greciei, daca scrutinul confirma primul loc detinut in sondaje de formatiunea sa, Noua Democratie (ND).

Antonis Samaras ar putea insa pierde postul de premier in favoarea unei personalitati mai consensuale, in functie de raportul de forte cu socialistii in cadrul unei probabile coalitii. De la inceputul campaniei, liderul dreptei refuza insa sa ia in considerare reconfirmarea Guvernului socialist-conservator, pe care este nevoit sa-l sustina din noiembrie 2011.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
CNN:
CNN: "Alegerile din Grecia sunt mai importante pentru UE decat cele din Franta. Un SOS democratic"

Toata lumea va vorbi despre alegerile din Franta, dar cele din Grecia, marginale, obscure si greu de descifrat asa cum vor fi, sunt in final mai importante pentru viitorul UE si al euro scrie un jurnalist grec pentru CNN. 

Avertisment al UBS inainte de alegerile de duminica din Grecia. Griji mari pentru viitorul Uniunii
Avertisment al UBS inainte de alegerile de duminica din Grecia. Griji mari pentru viitorul Uniunii

UBS, cea mai mare banca elvetiana, avertizeaza ca alegerile de duminica din Grecia ar trebui sa reprezinte un motiv serios de ingrijorare pentru toata Europa scrie Business Insider.

Grecia a aprobat recapitalizarea cu 18 miliarde de euro a patru banci prezente si in Romania
Grecia a aprobat recapitalizarea cu 18 miliarde de euro a patru banci prezente si in Romania

Guvernul de la Atena a aprobat cadrul legal pentru transferul de obligatiuni de la Facilitatea Elena pentru Stabilitate Financiara la bancile comerciale, parte a procesului de recapitalizare a institutiilor de credit cu 18 miliarde de euro.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.