AFP: La televiziunea rusa, al Treilea Razboi Mondial a inceput. Discutii despre adaposturi antinucleare si avioane doborate
Al Treilea Razboi Mondial nu va avea probabil loc, dar pentru oricine isi deschide televizorul in Rusia, el a inceput deja, relateaza joi France Presse.
Pe primul post de televiziune de stat, prezentatorul celei mai vizionate emisiuni politice de duminica seara a anuntat ca baterii antiaeriene rusesti in Siria vor "dobori" avioane americane.
Pe canalul de stiri Rossia-24, intr-un reportaj se relateaza despre pregatirea adaposturilor antinucleare la Moscova.
La Sankt-Petersburg, site-ul de informatii Fontanka.ru informeaza ca guvernul vrea sa rationalizeze painea pentru un viitor razboi in pofida explicatiilor autoritatilor care sustin ca vor pur si simplu sa stabilizeze pretul fainii.
Iar la radio se discuta despre exercitii de "aparare civila" care au mobilizat, potrivit Ministerului Situatiilor de Urgenta, 40 de milioane de rusi timp de o saptamana. in program: Evacuari de imobile si exercitii de stingere a incendiilor.
Pentru cineva care si-a inchis televizorul pentru a se plimba pe strazile Moscovei este posibil sa nimereasca peste unul din imensele graffiti "patriotice" ale artistilor pro-Putin din organizatia "Set" ce orneaza de acum imobilele din capitala rusa, precum ursul - simbol al Rusiei - distribuind veste antiglont porumbeilor pacii.
In opinia AFP, cauza unei astfel de febre, a acestei ambalari privind un al "Treilea Razboi Mondial", ar fi intreruperea la 3 octombrie a negocierilor intre Washington si Moscova asupra conflictului sirian dupa esecul unei incetari a focului pe care cele doua puteri o negociasera dur la Geneva in septembrie.
In acest context, bombele rusesti si siriene au transformat Alep in "iadul pe pamant", potrivit ONU si suscita critici din partea Occidentului.
Pe teren, armata rusa a continuat in cursul saptamanii sa-si desfasoare la baza sa navala, in portul sirian Tartus, baterii antiaeriene S-300 capabile sa distruga avioane de vanatoare, dar si trimitandu-si corvete echipate cu rachete care pot - teoretic - sa scufunde nave de razboi. Altfel spus, o demonstratie de forta vizand nu jihadisti sau rebeli sirieni, ci Marina si avioanele americane.
La Moscova, unde jurnalistii rusi si occidentali se trezesc si se culca primind comunicatele Ministerului Apararii rus, climatul de confruntare se face simtit, amplificat de media. Purtatorul de cuvant al armatei ruse, generalul Igor Konasenkov, adreseaza avertismente Casei Albe, Pentagonului, Departamentului de Stat.
"Amintesc 'strategilor' americani ca rachetele antiaeriene S-300 si S-400, care asigura acoperirea aeriana a bazelor rusesti de la Hmeimim si Tartus, au raze de actiune care ar putea surprinde oricare aeronava neindentificata", a declarat el la 6 octombrie intr-o amenintare cu greu mascata la adresa SUA.
La emisiunea postului de stat Rossia-1, prezentatorul Dmitri Kisiliov, seful agentiei de presa RIA Novosti, rezuma gandirea generalului Konasenkov pentru "oamenii simpli ca dumneavoastra si ca mine": "Vom dobori" avioanele americane. Apoi el dezvaluie "Planul B" al SUA in Siria. "Planul B este in mare ca SUA vor sa recurga direct la forta impotriva trupelor siriene ale presedintelui Bashar al-Assad si impotriva aviatiei ruse", spune el.
"Trebuie sa ne temem de provocari? Asa au inceput SUA razboiul in Vietnam", conchide Kisiliov inainte de a-i avertiza pe occidentali: Rachetele desfasurate la Kaliningrad, enclava rusa din apropierea Poloniei, ar putea transporta focoase nucleare.
"Rusia actuala este mai mult decat pregatita, dar inainte de toate psihologic, pentru o noua spirala a confruntarii cu Occidentul", rezuma Gheorghi Bovt, intr-un editorial difuzat pe site-ul de informatii Gazeta.ru.
Politologul avanseaza doua scenarii, tinand seama de altfel de dificultatile economice ale Rusiei. Primul, optimist, unde cele doua puteri "se vor pune de acord asupra noilor conditii de coexistenta, in mare, o Ialta-2", referindu-se la impartirea sferelor de influenta intre SUA si Uniunea Sovietica la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Iar scenariul catastrofal arata ca Rusia va reactiona potrivit unei legi a strazii binecunoscute: "Daca bataia nu poate fi evitata, loveste primul!"
Intr-un interviu acordat RIA Novosti, ultimul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov si initiatorul in urma cu 30 de ani la Reykjavik, impreuna cu presedintele american Ronald Reagan, a inceputului sfarsitului Razboiului Rece avertiza recent: Lumea flirteaza "periculos cu zona rosie".
Miercuri, primul semn de destindere dupa zile in sir de invective, Moscova anunta o reuniune internationala asupra Siriei, sambata, la Lausanne, care capata deja pentru secretarul de stat american John Kerry si pentru ministrul de externe rus Serghei Lavrov caracteristicile unei intalniri a ultimei sanse.