AFP: La televiziunea rusa, al Treilea Razboi Mondial a inceput. Discutii despre adaposturi antinucleare si avioane doborate

Barack Obama, Vladimir Putin - cover GETTY

 Al Treilea Razboi Mondial nu va avea probabil loc, dar pentru oricine isi deschide televizorul in Rusia, el a inceput deja, relateaza joi France Presse.

 Pe primul post de televiziune de stat, prezentatorul celei mai vizionate emisiuni politice de duminica seara a anuntat ca baterii antiaeriene rusesti in Siria vor "dobori" avioane americane.

Pe canalul de stiri Rossia-24, intr-un reportaj se relateaza despre pregatirea adaposturilor antinucleare la Moscova.

La Sankt-Petersburg, site-ul de informatii Fontanka.ru informeaza ca guvernul vrea sa rationalizeze painea pentru un viitor razboi in pofida explicatiilor autoritatilor care sustin ca vor pur si simplu sa stabilizeze pretul fainii.

Iar la radio se discuta despre exercitii de "aparare civila" care au mobilizat, potrivit Ministerului Situatiilor de Urgenta, 40 de milioane de rusi timp de o saptamana. in program: Evacuari de imobile si exercitii de stingere a incendiilor.

Citește și
Boris Johnson, ministru de externe britanic, si Vladimir Putin
Scandal diplomatic intre Kremlin si Londra. Boris Johnson ii acuza pe rusi de crime de razboi, in replica e facut "isteric"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pentru cineva care si-a inchis televizorul pentru a se plimba pe strazile Moscovei este posibil sa nimereasca peste unul din imensele graffiti "patriotice" ale artistilor pro-Putin din organizatia "Set" ce orneaza de acum imobilele din capitala rusa, precum ursul - simbol al Rusiei - distribuind veste antiglont porumbeilor pacii.

In opinia AFP, cauza unei astfel de febre, a acestei ambalari privind un al "Treilea Razboi Mondial", ar fi intreruperea la 3 octombrie a negocierilor intre Washington si Moscova asupra conflictului sirian dupa esecul unei incetari a focului pe care cele doua puteri o negociasera dur la Geneva in septembrie.

In acest context, bombele rusesti si siriene au transformat Alep in "iadul pe pamant", potrivit ONU si suscita critici din partea Occidentului.

Pe teren, armata rusa a continuat in cursul saptamanii sa-si desfasoare la baza sa navala, in portul sirian Tartus, baterii antiaeriene S-300 capabile sa distruga avioane de vanatoare, dar si trimitandu-si corvete echipate cu rachete care pot - teoretic - sa scufunde nave de razboi. Altfel spus, o demonstratie de forta vizand nu jihadisti sau rebeli sirieni, ci Marina si avioanele americane.

La Moscova, unde jurnalistii rusi si occidentali se trezesc si se culca primind comunicatele Ministerului Apararii rus, climatul de confruntare se face simtit, amplificat de media. Purtatorul de cuvant al armatei ruse, generalul Igor Konasenkov, adreseaza avertismente Casei Albe, Pentagonului, Departamentului de Stat.

"Amintesc 'strategilor' americani ca rachetele antiaeriene S-300 si S-400, care asigura acoperirea aeriana a bazelor rusesti de la Hmeimim si Tartus, au raze de actiune care ar putea surprinde oricare aeronava neindentificata", a declarat el la 6 octombrie intr-o amenintare cu greu mascata la adresa SUA.

La emisiunea postului de stat Rossia-1, prezentatorul Dmitri Kisiliov, seful agentiei de presa RIA Novosti, rezuma gandirea generalului Konasenkov pentru "oamenii simpli ca dumneavoastra si ca mine": "Vom dobori" avioanele americane. Apoi el dezvaluie "Planul B" al SUA in Siria. "Planul B este in mare ca SUA vor sa recurga direct la forta impotriva trupelor siriene ale presedintelui Bashar al-Assad si impotriva aviatiei ruse", spune el.

"Trebuie sa ne temem de provocari? Asa au inceput SUA razboiul in Vietnam", conchide Kisiliov inainte de a-i avertiza pe occidentali: Rachetele desfasurate la Kaliningrad, enclava rusa din apropierea Poloniei, ar putea transporta focoase nucleare.

"Rusia actuala este mai mult decat pregatita, dar inainte de toate psihologic, pentru o noua spirala a confruntarii cu Occidentul", rezuma Gheorghi Bovt, intr-un editorial difuzat pe site-ul de informatii Gazeta.ru.

Politologul avanseaza doua scenarii, tinand seama de altfel de dificultatile economice ale Rusiei. Primul, optimist, unde cele doua puteri "se vor pune de acord asupra noilor conditii de coexistenta, in mare, o Ialta-2", referindu-se la impartirea sferelor de influenta intre SUA si Uniunea Sovietica la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Iar scenariul catastrofal arata ca Rusia va reactiona potrivit unei legi a strazii binecunoscute: "Daca bataia nu poate fi evitata, loveste primul!"

Intr-un interviu acordat RIA Novosti, ultimul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov si initiatorul in urma cu 30 de ani la Reykjavik, impreuna cu presedintele american Ronald Reagan, a inceputului sfarsitului Razboiului Rece avertiza recent: Lumea flirteaza "periculos cu zona rosie".

Miercuri, primul semn de destindere dupa zile in sir de invective, Moscova anunta o reuniune internationala asupra Siriei, sambata, la Lausanne, care capata deja pentru secretarul de stat american John Kerry si pentru ministrul de externe rus Serghei Lavrov caracteristicile unei intalniri a ultimei sanse.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ministrul de externe rus a folosit aceeasi expresie obscena ca Trump intr-un interviu la CNN.
Ministrul de externe rus a folosit aceeasi expresie obscena ca Trump intr-un interviu la CNN. "Engleza nu e prima mea limba"

Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, a comentat pentru CNN rolul pe care este acuzata tara sa ca l-ar juca in campania electorala din SUA – si a socat folosind aceeasi expresie obscena ca Donald Trump.

Scandal diplomatic intre Kremlin si Londra. Boris Johnson ii acuza pe rusi de crime de razboi, in replica e facut
Scandal diplomatic intre Kremlin si Londra. Boris Johnson ii acuza pe rusi de crime de razboi, in replica e facut "isteric"

Acuzatii dure intre oficialii britanici si cei rusi, dupa atacul asupra unui convoi umanitar din Siria, atac atribuit de Occident aviatiei rusesti.

Vladimir Putin si-a anulat vizita in Franta dupa ce Francois Hollande a acuzat Rusia de crime de razboi in Siria
Vladimir Putin si-a anulat vizita in Franta dupa ce Francois Hollande a acuzat Rusia de crime de razboi in Siria

Presedintele rus Vladimir Putin nu va efectua o vizita la Paris saptamana viitoare si nici nu se va intalni cu omologii francez si german pentru discutii separate pe tema crizei din Siria, a anuntat marti Kremlinul.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.