Academia Americana de Film a cedat presiunilor. Masurile pe care le va lua dupa ce a fost acuzata de rasism

Ultimul update: Marti 26 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Sambata 23 Ianuarie 2016 15:52
Categorie: Internaţional
oscar, agerpres

Academia americana de Film, institutia care decerneaz Oscarurile, a fost criticata intens pentru lipsa diversitatii membrilor sai si a anuntat vineri o serie de masuri de urgenta pentru a se deschide mai mult catre femei si minoritatile etnice.

"Academia a adoptat niste masuri istorice pentru a-si spori diversitatea" in special prin "dublarea pana in anul 2020 a numarului femeilor si a reprezentantilor minoritatilor etnice din randul membrilor sai", conform comunicatului.

Academia americana de Film, ai carei membri sunt in marea lor majoritate barbati albi intre doua varste, a declansat noi polemici dupa ce a nominalizat doar actori albi pentru editia din anul acesta a premiilor Oscar. Mai multe personalitati ale lumii cinematografice au decis sa boicoteze din acest motiv ceremonia ce va avea loc la 28 februarie. Astfel regizorul Spike Lee, care a primit anul trecut un Oscar pentru intreaga cariera, dar si actorul Will Smith si sotia sa, Jada Pinkett-Smith, nu vor participa la ceremonia din acest an.

Nominalizata in 2016 la categoria "Cea mai buna actrita in rol principal", Charlotte Ramplig a catalogat drept "rasism fata de albi" decizia cineastului american de culoare Spike Lee de a boicota gala Oscarurilor, din 28 februarie, in semn de protest impotriva lipsei candidatilor de culoare pentru al doilea an consecutiv. "Acesta este rasism in sens invers, rasism impotriva celor albi. Nu se poate sti niciodata daca asa este, dar este posibil ca actorii negri sa nu fi meritat sa ajunga pe lista scurta", a sustinut ea, intr-o interventie la postul francez de radio Europe 1.

Charlotte Rampling se opune categoric si ideii avansate de Spike Lee de a se institui cote astfel incat minoritatile sa poata ajunge mai usor la Oscaruri. "De ce trebuie sa facem categorii? Oricand va putea veni cineva care sa spuna #Esti prea nu stiu cum, prea negru, prea alb sau mai putin frumos...Si atunci ce facem, catalogam ca sa facem tot felul de noi minoritati?", a mai spus vedeta de 69 de ani, recompensata cu numeroase premii de-a lungul carierei sale de actrita, cantareata si fotomodel.

Mai multi actori de culoare boicoteaza Oscarurile de anul acesta. Reactia presedintei Academiei: "Sunt dezamagita"

"Exista multi actori negri. Pana la urma, nu poti vota in favoarea unui actor pe motiv ca este negru. Nu poti sa spui #il voi vota, nu e bun, dar e negru#", a explicat, la randul lui, veteranul interpret Michael Caine, de 82 de ani, in cursul unui interviu pentru BBC Radio 4.

Detinator a doua premii Oscar, Michael Caine a recomandat artistilor de culoare sa "aiba rabdare", amintind ca si el a facut acelasi lucru timp de "multi ani" pentru a ajunge printre laureatii prestigioaselor premii acordate anual de Academia Americana de Film.

In 2015, lipsa persoanelor de culoare de pe lista nominalizarilor a provocat nemultumiri, concretizate pe retelele sociale prin mesaje purtand eticheta #OscarsSoWhite (Oscaruri atat de albe), iar dupa anuntarea nominalizarilor din 2016, joia trecuta, discutiile legate de acest subiect s-au reaprins, cu o forta sporita, cu hashtag-ul actualizat, #OscarsStillSoWhite.
 

oscar, agerpres Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Revolta la Hollywood impotriva lipsei de diversitate etnica. Inca un actor celebru anunta ca va boicota Oscarurile

Revolta la Hollywood impotriva lipsei de diversitate etnica. Inca un actor celebru anunta ca va boicota Oscarurile

Mai multi actori de culoare boicoteaza Oscarurile de anul acesta. Reactia presedintei Academiei:

Mai multi actori de culoare boicoteaza Oscarurile de anul acesta. Reactia presedintei Academiei: "Sunt dezamagita"

"Natura ne-a vorbit cat am facut acest film". Cum evita Leonardo di Caprio sa comenteze pe marginea previziunilor de la Oscar

scena

Momentul în care o scenă uriașă se prăbușește din cauza furtunii, la un festival. Un DJ a murit

Român extrădat în Marea Britanie pentru o crimă comisă în 2015. Cum a reușit să se ascundă 2 ani

Rodrigo Duterte, criticat pentru încălcarea drepturilor omului, face promisiuni comunității LGBT: „Vă voi proteja!”

ISIS a revendicat un atac efectuat în apropierea unui centru de spionaj din Kabul

10 persoane, condamnate la moarte pe un stadion din China, sub privirile a mii de cetățeni

În ce țări se trăiește cel mai bine. Topul orașelor cu cea mai bună calitate a vieții, dominat de Europa

Atentat Berlin

Un an de la atentatul din Berlin. Angela Merkel se va întâlni, pentru prima dată, cu supraviețuitorii

„Manualele” care îi învață pe teroriști să facă bombe acasă ușor de găsit pe Internet

Cel mai mare aeroport din SUA a rămas în beznă, timp de mai multe ore

Rămăşiţele pământeşti ale Regelui Victor Emanuel al III-lea, aduse în Italia

Șeful diplomației britanice: Rusia n-a mai arătat atâta ostilitate Marii Britanii de la sfârșitul Războiului Rece

Animalele de la grădinile zoologice din California, evacuate din calea incendiilor