100 de zile de război. Cum arată acum situația din Ucraina după invazia Rusiei din februarie

×
Codul embed a fost copiat

După 100 de zile de război, Rusia controlează aproximativ 20 la sută din teritoriul Ucrainei a spus preşedintele Zelenski. Regiunea Donbas este aproape în întregime distrusă.

Armata rusă vrea cu îndârjire să cucerească estul, în special orașul Severodonețk, unde 800 de oameni se ascund în adăposturile unei fabrici chimice. Ţările occidentale trebuie să se pregătească de "un război de uzură" pe "termen lung" în Ucraina, a avertizat şeful NATO.

În ultimele ore, trupele Kremlinului au intensificat atacurile asupra orașului Severodonețk, din estul regiunii Donbas. Armata rusă încearcă să distrugă apărarea Ucrainei în regiunea estică din toate direcțiile.

Cucerirea Severodonețkului ar însemna că Rusia va controla aproape tot Luhanskul, parte a planului Moscovei de a cuceri Donbasul.

„Situația din Donbas nu s-a schimbat faţă de ziua precedentă. Avem unele succese în bătălia pentru Severodonețk, dar este prea devreme pentru a ne pronunța. Situația de acolo este foarte dură, ca și în orașele și comunitățile din apropiere: Lisihansk, Bakhmut și altele. Sunt foarte multe locuri unde are loc un asalt rusesc puternic”, a spus președintele Zelenski.

Citește și
stoltenberg
Șeful NATO: Occidentul trebuie să se pregătească de un război pe "termen lung" în Ucraina
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De la începutul invaziei, trupele ruse au preluat controlul unor regiuni din sudul Ucrainei, cea mai mare parte din Herson, o parte din Zaporojie precum şi întreg oraşul Mariupol care le-a deschis frontul spre Donbas. Dar, Rusia nu a atins niciun obiectiv strategic în 100 de zile de război, a spus Ministerul britanic al Apărării. Iar ucrainenii rezistă, deşi Moscova a trimis în aşa-numita "operațiune militară specială" de 10 ori mai multe avioane de luptă şi de cinci ori mai multe vehicule blindate.

Bombardamentele continuă și în regiunile din spatele frontului. Într-un sat din regiunea Harkov, eliberată recent de sub ocupație rusă, cad zilnic proiectile rusești.

„Ce s-a întâmplat ieri, nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria regiunii Zolochiv. Cu câtă intensitate ne-au bombardat, a fost pur și simplu imposibil. Au început la ora 9 dimineața și până la ora 15”, a povestit un fermier din Zolochiv.

Războiul din Ucraina se poate încheia doar la masa negocierilor, a spus secretarul general al NATO după ce s-a întâlnit la Casa Alba cu preşedintele american, Joe Biden.

„Războaiele sunt, prin natura lor, imprevizibile și, prin urmare, trebuie să fim pregătiți pe termen lung. Pentru că ceea ce vedem este că acest război a devenit acum un război de uzură, în care ucrainenii plătesc un preț ridicat pentru că își apără propria țară pe câmpul de luptă, dar vedem, de asemenea, că victime sunt şi în rândul ruşilor. Responsabilitatea noastră este de a oferi sprijin Ucrainei”, a transmis secretarul general al NATO.

Ucrainenii speră să primească urgent ajutoarele și echipamentele militare promise de americani, pentru a echilibra situația pe front. Lansatoarele multiple de rachete care ar trebui să vină din Statele Unite au provocat reacții vehemente la Moscova. Un parlamentar rus chiar a comentat că Rusia ar trebui să bombardeze bazele militare americane din Europa.

„E vremea să luăm măsuri și să-i avertizăm (pe americani). Am făcut-o în războiul din Coreea. Am doborât 1270 de avioane americane. Lumea nu s-a sfârșit. Le-am doborât, da. Și lumea nu s-a sfârșit. E vremea să atacăm baze americane, pentru moment cele din Europa”, a declarat un parlamentar rus.

„Nu cred că (rușii) văd sau știu altceva în afară de Canalul Unu (televiziunea de stat a Rusiei) și de clovnul ăla de Soloviov (realizator tv). Habar nu au”, a spus un profesor de literatură.

Și alte state au promis că vor trimite noi echipamente militare Ucrainei, printre ele Danemarca și Suedia. Iar compania turcă Baykar Tech a anunțat că va trimite gratis Ucrainei drona pentru care Lituania a strans 5 milioane de euro din donații publice. Banii vor ajunge tot la Kiev, ca ajutor umanitar.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 100. Un soldat voluntar francez a fost ucis în luptă, au anunțat autoritățile din Hexagon
Război în Ucraina, ziua 100. Un soldat voluntar francez a fost ucis în luptă, au anunțat autoritățile din Hexagon

Știrile PRO TV.ro v-au prezentat, vineri, în format LIVE TEXT, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.

Șeful NATO: Occidentul trebuie să se pregătească de un război pe
Șeful NATO: Occidentul trebuie să se pregătească de un război pe "termen lung" în Ucraina

Ţările occidentale trebuie să se pregătească de "un război de uzură" pe "termen lung" în Ucraina, a avertizat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la Washington, după o întrevedere cu preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.