Sirul de capcane pe care le are de infruntat un turist in Bucuresti. Ce se intampla daca vorbesti in engleza in Gara de Nord

×
Codul embed a fost copiat

Pentru ca nu are grija de turisti, Bucurestiul ramane in urma capitalelor europene.

Avem istorie, cultura, arhitectura si o viata de noapte faimoasa, dar nu si o strategie pentru promovarea acestor atuuri. Inspectorul Vacanta a privit pentru o zi orasul prin ochii unui turist, iar concluzia a fost amara: romani sau straini, vizitatorii se descurca foarte greu prin Bucuresti. Daca sunteti in concediu, pozati, filmati si postati pe www.stirleprotv.ro neregulile de care va loviti.

Desi este poarta de intrare in Bucuresti, Gara de Nord ii sperie pe vizitatori. Nu exista puncte de informare turistica, iar angajatii, care nu stiu limbi straine par deranjati de orice intrebare. In plus, taximetristii ii pacalesc pe turisti, iar cazarea la un hotel de 3 stele poate veni la pachet cu cearsafuri patate, toalete mizere si pereti decorati, cu panze de paianjen. Urmariti un reportaj realizat cu o camera ascunsa.

Filmare cu camera ascunsa:
- Informatii for tren.
- Si pentru turisti nu aveti?
- No ther is. (Nu sunt!)
- Daca vreau sa vizitez Bucurestiul puteti sa imi spuneti unde sa merg?
- You go office relatii cu publicul.
- Unde?
- Office relatii cu publicul, la stanga. Harta cu oras.
- Si o persoana care sa ma ghideze? Nu aveti una?
-Nu.

Odata ajunsi in capitala - straini ori romani - descarcati-va o aplicatie, daca vreti sa descoperiti Bucurestiul. Altfel, nu aveti nicio sansa. Metropola are un singur punct de informare turistica. Nu va chinuiti sa-l gasiti, pentru ca nu exista vreun indicator catre acest loc.

Citește și
Saturn - inspectorul vacanta
"Teapa" luata de o familie la un hotel de 3 stele de pe litoralul romanesc. Ce au mai gasit in camera, pe langa gandaci
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Ascuns in Pasajul Universitatii, aici e singurul punct de informare turistica din Bucuresti. A mai fost unul, la Gara de Nord, prin 2009. In teorie, el trebuia sa ofere, 12 ore pe zi, informatii prompte pentru turisti. Si nu oricum, in 2 limbi straine, una fiind obligatoriu engleza. Dar, pentru ca angajatii apareau la munca destul de rar, postul a fost desfiintat.

La biroul de relatii cu publicul, cele doua angajate erau deja supra-solicitate. O turista a venit sa ia trenul de ora "doua" spre Viena si a descoperit ca plecase deja de 90 de minute.

Turista nemultumita: Mi-au zis ca nu mai avem ce bilet sa iti dam, ca trenul a plecat la 12:30 dar eu am zis uite pe panou scrie ca pleaca la ora 14"si ei mi-au zis ca nu e treaba lor sa schimbe, te doare capul.

Pentru ca a indraznit sa reclame nedreptatea, a fost trimisa la plimbare cu avionul.

Filmare cu camera ascunsa:
Turista nemultumita: - La avion e 500 de euro. Credeti ca ma dau banii afara din casa?
-Eu va inteleg.
- Mi-am facut rezervare, deci doamne nu am crezut ca poate sa fie posibil asa ceva, chiar nu am crezut. Bun, si eu unde trebuie sa fac cererea ca eu totusi solicit...
- Pai da dar daca nu aveti rezervare, nu aveti bilete, nimic ce sa faceti? Cum demonstrati?
- Pai demonstrez..
- Nu se poate fara rezervare.
-La hotel!
- Pai mie trebuie sa imi aratati biletele de tren sa le puneti la cerere. Ca am avut bilete de tren la 14 si trenul a plecat la 12: 35.

In cazul de fata nici limba romana nu a fost suficienta, pentru ca angajatele garii sa lamureasca aceasta situatie. In fond, nu mai era nimic de lamurit. Totul e clar: nepasarea angajatelor si sistemul defect al cailor ferate romane duc la astfel de cazuri in care turistii ramin cu ochii in soare. Doamna a pierdut o cazare - platita scump la un hotel din Viena - si o programare la medic.

Continuam experimentul si cerem, in engleza, angajatelor de la biroul de relatii cu publicul ceea ce ar cere orice strain care ar nimeri in Gara de Nord.

Filmare cu camera ascunsa la Informatii
- Nu exista informatii pentru turisti?
- Nu nu! In gara nu exista birou de informatii turistice! M-ati inteles? Avem birou...
- Ce?
- Domnisoara eu vorbesc romaneste! M-ati inteles? Pai nu inteleg ce spuneti. V-am spus in statie nu exista informatii pentru turisti!
- Map city Bucharest putem sa va oferim, dar in gara nu exista informatii pentru turisti asta spuneam!

Desi vorbeam in engleza, am primit o harta in romana.

Pusa fata in fata cu aceste probleme, nici conducerea garii nu a fost prea vorbareata. Cei de la CFR Calatori ne-au trimis un comunicat prin care ni se multumeste pentru observatiile facute si in care sunt recunoscute deficientele, in relatiile cu clientii. "Ne pare rau pentru neplacerile intampinate de pasagerii nostri, dar va asiguram ca facem eforturi pentru remedierea disfunctionalitatilor existente, astfel incat sa putem oferi un serviciu decent de transport."

Toate la un loc, ar fi motive suficiente pentru ca un strain sa regrete ca a intrat in Bucuresti. Din pacate, sirul dezamagirilor continua ... Atentie si la taximetrie! Zona Garii de Nord a ramas un loc unde piratii de pe taxi isi asteapta victimele fara ca cineva sa-i intrebe de sanatate.

Filmare cu camera ascunsa
- Cat costa pana in parcul herastrau?
- 40 de lei

40 de lei pentru o cursa de 15 lei. Aproape de trei ori mai mult.

Turist: Foarte putini stiu limba engleza. Nu exista informatii turistice iar noaptea pretul la taxi sare si de 4 lei pe km.

Intr-un final, mergem sa alegem si un hotel. Un turist epuizat, care va dori sa se cazeze linga Gara de Nord, va avea surprize de neuitat, daca nu deschide ochii mari. Si nu ne referim la acelea pe care sa le povesteasca apoi cu placere. De exemplu, intr-unul dintre hoteluri, receptionera ne-a facut o oferta, ne-a trantit pur si simplu o cheie in mana si ne-a poftit sa vedem singuri camera.

Filmare cu camera ascunsa:
- Niste panze de paianjeni.
- Astea par folosite.
- Sunt foarte vechi (prosoapele)
- Si pernele cum arata? Ia si domi pe ele. Nu cred.
- Stii ca asta ar trebui sa fie lipita?
- Si nu e?
- E pusa aoclo si nu e noua. E pusa la misto. Trebuie sa fie pus in sigiliu. Uite cum arata nu vrei sa tragi apa aici.

Filmare cu camera ascunsa:
-Camera pare foarte murdara. Toaleta nu e curatata sunt panze de paianjeni peste tot si lenjeria pare patata.
-Doamna Corni?
-Si lenjeria pare patata.
- Mergi sa vezi.
- Lenjeria mai ramane patata de la spalatorie.
- Pai da dar toaleta e plina de chestii negre hartia igienica e inceputa..
- Nu stiu ce sa va zic.
- V-am dat sa vedeti camera...cui ii place bine cui nu....
- Sa plece in alta parte?
- Este alegerea fiecaruia nu am ce sa fac.

 
Lista de nereguli - suficient de mare ca sa atraga controale si sanctiuni asupra hotelului - pare sa nu-i fie straina directoarei. Conform ordonantei de guvern 21 - privind respectarea drepturilor consumatorilor - amenzile pot ajunge pina la 30.000 mii de lei.

Managerul si-a cerut scuze pentru conditiile mizere si ne-a multumit ca i le-am semnalat. "Am fost informata de aceasta problema de catre doamna de la receptie, va rog sa mai faceti verificari de genul acesta si sa ma anuntati. Va multuesc pentru intelegere si promptitudine

Veti spune probabil ca sunt multe lucruri care merg prost in tara asta. Turismul e unul dintre ele. Iar cand vine vorba despre Gara de Nord comentariile sunt fara echivoc: un loc dezolant si mizer.

 Anca Nedea, presedinte ANT: "Trebuie sa intelegem ca o autoritate centrala nu o sa poata sub nicio forma sa aloce personal, 24 de ore din 24, cum ar trebui intr-o zona de trafic care asigura incoming circulatiei turistice. Un singur efort nu poate acoperi nici uman, nici financiar, aceasta problema. Partea de turism ar trebui asigurata de industria ospitality"

Ne lipsesc asadar investitiile in infrastructura, in hoteluri, in restaurante dar si dorinta de a face schimbari. Chiar si asa, Bucurestiul atrage aproximativ 1,5 milioane de vizitatori pe an.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Filmari cu camera ascunsa in Rezervatia Bucegi. Cum a ajuns celebrul parc natural un monument de gunoaie si nepasare: VIDEO
Filmari cu camera ascunsa in Rezervatia Bucegi. Cum a ajuns celebrul parc natural un monument de gunoaie si nepasare: VIDEO

Avem o Romanie frumoasa si locuri splendide, de care nu ezitam sa ne batem joc, pentru ca ne gandim doar la incasarile de sezon. Rezervatia Bucegi, de pilda, este un diamant neslefuit pentru turismul romanesc.

"Teapa" luata de o familie la un hotel de 3 stele de pe litoralul romanesc. Ce au mai gasit in camera, pe langa gandaci

Suntem in plin sezon de concedii, iar cei care au platit un sejur vor ca agentii de turism sa le respecte drepturile si sa le ofere conditii adecvate pentru banii dati.

CAMERA ASCUNSA. Asa arata un hotel de pe litoral in pozele de prezentare. Surpriza pe care o gasesc insa turistii
CAMERA ASCUNSA. Asa arata un hotel de pe litoral in pozele de prezentare. Surpriza pe care o gasesc insa turistii

Vara e aproape, iar valurile ne imbie la o baie de vis. Dar ca toate acestea sa devina amintiri placute, mare grija la ofertele, mult prea atragatoare, de pe litoralul romanesc.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.