Banicioiu, pe 1 noiembrie: "Nu avem nevoie de nimic". 6 zile mai tarziu: "Nu am spus niciodata ca nu avem nevoie de ajutor"

×
Codul embed a fost copiat

Nicolae Banicioiu a declarat sambata ca are sa isi reproseze "foarte multe, la fel ca toti cei care trebuiau sa faca foarte multe lucruri pentru sistemul de sanatate romanesc" si a precizat ca el nu a spus "niciun moment" ca nu este nevoie de ajutor.

Tipic, inclusiv intr-o situatie grava ca aceasta, autoritatile de la Bucuresti se pierd intr-un lung sir de contradictii. Romania a apelat la mecanismul european de ajutor pentru catastrofe abia la 6 zile de la nenorocire.

Culmea este ca nimeni de la nivel inalt nu stie cine a avut totusi ideea. Daca ar fi fost activat din vreme, mecanismul ar fi pus la dispozitie locuri in spitalele din toata Europa. Desi a declarat inca din primele zile de criza ca Romania se descurca si a refuzat cateva oferte de ajutor de la vecini, ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu sustine ca i-au fost rastalmacite vorbele.

"Nu a fost singurul care si-a oferit sprijinul, ci toata lumea. Chiar mai devreme ma suna doamna ministru din Moldova, insa i-am comunicat ca chiar nu avem nevoie de nimic in acest moment. Medicii nostri pot gestiona situatia. Franta si din Germania - deci am primit din foarte multe parti astfel de solicitari, incercam... momentan noi ne descurcam foarte bine, ne descurcam foarte bine, iar medicii nostri pot face fata cu brio oricarei situatii. Nu este nicio diferenta intre medicii care au venit si medicii de aici.”

Sambata, la o saptamana dupa tragedie, acelasi ministru a sustinut ca nu a refuzat niciodata sprijinul.

Citește și
transport pacienti raniti in incendiul din Colectiv
STAREA RANITILOR. 46 de persoane, in continuare in stare grava si critica. Urmatoarele zile sunt decisive pentru pacienti
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"- Ce v-a facut sa declarati in primele zile ca avem de toate si ne putem descurca si ii puteti trata pe toti acesti oameni?
- Nu am spus in niciun moment ca nu avem nevoie de ajutor. Am spus tot timpul ca noi asiguram tot ce este necesar pentru tratament. Am spus, da, avem medicatie, aducem medicatia de nivel european, doamna, nu am spus niciodata si nu-mi rastalmaciti cuvintele cum am vazut ca s-au intamplat zilele trecute ca am spus ca e in Romania mai bine ca in Germania. Am spus ca acceptat orice ajutor si i-am informat chiar din noaptea respectiva tot ce am facut pentru lucrurile acestea.”

Si totusi potrivit Hotnews, desi avea posibilitatea, abia la 6 zile de la tragedie Romania a activat mecanismul special european care presupune gasirea imediata a unor locuri pentru pacienti in toate spitalele din Uniune. Miscare ar fi trebuit facuta inca din momentul in care era deja evident ca sunt foarte multe victime. Culmea este alta. Oficialii nostri nici macar nu stiu cine a declansat acest mecanism.

Sorin Campeanu, premier interimar: "Romania NU a solicitat declansarea mecanismului de ajutor. Nu a facut acest lucru pentru ca nu se inscrie in definitia formala a dezasatrelor aceasta tragedie."

Raed Arafat, secretar de stat: "De unde este situatia ca s-a declansat mecanismul protectiei civile abia joi acest lucru investigam, cred ca este o problema de comunicare care sper sa fie corectata.”

Coincidenta sau nu, brusc au inceput sa decoleze avioane care transfera ranitii la clinicile straine. Unii dintre specialistii romani sunt insa nemultumiti.

Surse medicale sustin ca la fisa de transfer pentru decontarea cheltuielilor in tarile Europene, trebuie completat si formularul E112 prin care ai nostri sunt obligati sa isi asume ca nu-i pot trata pe pacientii in tara, lucru pe care medicii il considera inacceptabil, atata vreme cat ei sunt cei care i-au salvat de la inceput. Asa ca i-au cerut ministrului sa modifice regulile.

Reporter: “Aveti ceva sa va reprosati domnule ministru?
Nicolae Banicioiu: Am sa-mi reprosez foarte multe, la fel ca cei care puteau sa faca foarte multe lucruri pentru sistemul sanitar romanesc, foarte multi oameni puteau sa faca foarte multe lucruri."

Autoritatile de la noi subliniaza faptul ca nicio tara din Europa nu ar fi facut fata. Din pacate, 10% dintre paturile speciale pentru asemenea probleme au fost folosite de medici abia la o saptamana dupa tragedie, timp in care cea mai performanta si moderna sectie pentru arsuri din tara, cea de la Floreasca, a stat inchisa de la inaugurarea facuta cu fast in luna aprilie si pana acum. Oficial, nu mergea instalatia de aer conditionat, desi toata sectia a costat 4,5 milioane de euro - bani de la Banca Mondiala.

Surse Ministerul Sanatatii: Primele contacte intre reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si cei ai ambasadelor au avut loc pe 31octombrie

Primele contacte intre reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si cei ai ambasadelor Frantei si Israelului au avut loc in data de 31 octombrie, in noaptea imediat dupa accidentul din Club Colectiv, au precizat sambata, pentru AGERPRES, surse din Ministerul Sanatatii.

"In 1 si 2 noiembrie, discutiile au avansat si au fost purtate corespondente cu Israel, Republica Moldova, Belgia, Elvetia, Slovacia, Franta", au sustinut aceleasi surse.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
STENOGRAME. Cum ar fi incercat conducerea firmei de artificii sa distruga probe.
STENOGRAME. Cum ar fi incercat conducerea firmei de artificii sa distruga probe. "Poti sa stergi un document, te rog?"

Directorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita, dar si alte persoane angajate la aceasta societate care a asigurat efectele pirotehnice in clubul Colectiv au fost interceptati in timp ce discutau despre distrugerea unor probe.

STAREA RANITILOR. 46 de persoane, in continuare in stare grava si critica. Urmatoarele zile sunt decisive pentru pacienti
STAREA RANITILOR. 46 de persoane, in continuare in stare grava si critica. Urmatoarele zile sunt decisive pentru pacienti

Intram in saptamana cea mai grea, pentru pacientii in cazul carora medicii fac eforturi titanice si nu-i lasa sa plece dintre noi. Este un adevar care doare, spus insa franc, de chirurgi.

Cristian Popescu Piedone si doua functionare din primarie, arestati preventiv. Detalii revoltatoare din dosarul
Cristian Popescu Piedone si doua functionare din primarie, arestati preventiv. Detalii revoltatoare din dosarul "Colectiv"

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu - Piedone, a fost arestat preventiv sambata, pentru 30 de zile, de magistratii Tribunalul Bucuresti, care au admis cererea procurorilor DNA.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.