Succesul freelancerilor romani: Nu au sefi, muncesc de acasa si castiga pana la 4000 euro pe luna
Cum poti sa lucrezi de acasa pentru mari companii din toata lumea? Aproape 20 de mii de romani stiu raspunsul, pentru ca muncesc in regim de freelancer si castiga peste 2000 de dolari pe luna.
Isi fac singuri programul pentru ca nu au sefi, doar termene de predare la proiectele in care sunt implicati.
2 mii de dolari, chiar si 4 mii de dolari pe luna, acestea sunt salariile unor freelanceri care de cativa ani nu stiu ce inseamna sa te trezesti dimineata ca sa mergi la munca. Roxana este studenta la psihologie, dar si promoter de produse pe internet.
Alegeri 2024
07:29
HARTĂ. Informații în timp real despre alegerile prezidențiale tur 1 - prezență, rezultate
07:24
Poliţia Română, noi precizări în cazul acuzaţiilor USR şi al sancţiunilor date pentru „continuarea propagandei electorale”
07:18
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
07:16
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
"Am o clienta care vrea pe beauty, e din UK face machiaj semipermanent.", spune Roxana Nasoi.
Asa ca analizeaza bloguri, site-uri, scrie articole de promovare. Din "biroul sau", o canapea de acasa, munceste pentru cateva zeci de companii din toata lumea. Astazi a primit cateva oferte noi de angajare.
"Le refuz pentru ca sunt prea multe. Nu vreau doar de dragul banilor sa ma obosesc.", mai spune aceasta.
Majoritatea freelancerilor isi inregistreaza profilele pe site-uri de specialitate, un fel de bursa a muncii online. Aici gasesc companii care cauta oameni pentru proiecte IT, contabilitate sau editare video.
"Am adaugat niste texte pe ecran si am fost platit si foarte bine", spune Daniel Simion, freelancer.
La terminarea proiectului, freelancerul primeste banii, dar si note de la 1 la 5. Cei cu multe proiecte la activ si cu o medie mare a notelor sunt cei mai cautati. Daniel Anton este designer pentru jocurile de pe telefoanele mobile, iar biroul sau este acolo unde are un calculator cu internet.
"In Tailanda am lucrat anul trecut o luna de zile. Biroul este fix langa patul meu, fac un dus, mananc, mai stau cateva ore la calculator.", spune un alt freelancer, Daniel Anton.
Romania este pe locul 7 la nivel mondial dupa suma totala castigata de freelanceri. Anul trecut au incasat 5 milioane de dolari.
"Trei romani care lucreaza pentru noi, in serviciu clienti, design si cercetare de piata. Ne ofera servicii de calitate.", a declarat Kjetil Olsen, angajator.
Mai bine de 20 de mii de liber profesionisti din Romania sunt cautati de companii din Statele Unite, Australia, China sau tari din vestul Europei.