Romanii care au inceput sa lucreze doar 4 zile pe saptamana, pe acelasi salariu. Director: "Nu cred in 8 ore de lucru"
Ca sa incurajeze productivitatea angajatilor, patronii din Romania au inceput sa renunte la programul clasic de 8 ore.
Asa au aparut: saptamana scurta de 4 zile, vinerea cu program flexibil sau lunea libera. Deocamdata, norocosii sunt putini, dar este o metoda de urmarit.
Luni, intr-o companie din centrul Bucurestiului, weekend-ul inca nu s-a terminat. Angajatii nu au venit la munca. Si asta pentru ca saptamana de lucru incepe in aceasta companie de marti.
Ionut Munteanu, patronul companiei de marketing online, a luat aceasta decizie acum o luna. Si-a dat seama ca angajatii vin obositi dupa zilele libere si spera sa elimine timpii morti.
Ionut Munteanu, directorul unei companii de marketing: "Fortam disciplina si productivitatea in activitate. Simtim un nivel de satisfactie un pic mai mare, o relaxare, oamenii sunt mai relaxati cand vin martea la birou, in plus, activitatea nu a suferit."
Aceasta firma merge pe alta filosofie. Angajatii au program de tipul vii cand poti. Singura conditie a angajatorului este ca oamenii sa-si termine munca la timp.
Reporter: "Angajatii pot sa plece inainte de program?"
Raluca Zamfir, directorul unei companii de PR: "Da, nu avem program. Nu cred in 8 ore de lucru. Cred si in programul de 4 ore si de 2 ore si de 12 ore, depinde ce ai de lucru. Cred si in cel de o ora. Toti vaslim, impingem tragem si la final ne bucuram impreuna."
Claudia Miller, angajat: "Este foarte organizat. Pentru ca stiu ce am de facut in fiecare zi. Imi convine pentru ca sunt o persoana activa, sunt o agitata."
Anca Marcu, angajat: "Treaba o faci, dar conteaza foarte mult sa ai programul flexibil, sa nu te simti ca intr-o inchisoare la birou."
Exista si companii care au decis ca vinerea sa fie zi scurta. Deocamdata, aceste solutii de program sunt la mana patronilor. Exista si o propunere legislativa care ar obliga firmele sa lase vineri zi scurta.
Nicoleta Dumitru, manager servicii de consultanta HR: "Am observat o crestere a ponderii companiilor care ofera astfel de facilitati.Ajuta angajatii sa aiba un echilibru mai bun intre viata personala si viata profesionala."
Potrivit unui studiu, care a luat in calcul peste 40 de companii, 23% din firme au program flexibil, 13% incurajeaza munca de acasa si doar 8% au program scurt, potrivit PWC.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, companii, angajati, weekend, patroni,
Dată publicare:
19-09-2016 18:44