Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Romania, locul 4 in topul celor mai mari cresteri economice din tarile UE. Asteptarile analistilor

Embed:

Romania isi revine incet, dar sigur. Tara noastra ocupa locul 4 in topul celor mai mari cresteri economice din tarile UE. Iar perspectivele sunt bune, dupa ce zona euro a iesit din cea mai lunga si mai severa recesiune de la crearea sa.

Este adevarat, ca nu toate tarile au reusit aceasta performanta, dar zona a fost trasa in sus de performanta buna a Frantei si mai ales a Germaniei, locomotiva Europei.

Cresterea economica a Romaniei din trimestrul al doilea, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, a fost depasita doar de cea din tarile baltice si din Marea Britanie. Germania are o crestere de numai 0,5%, dar euroscepticii nemti spun ca si aceasta cifra este artificiala, pentru a o ajuta pe Angela Merkel sa castige alegerile.

In cazul Romaniei se constata o crestere buna, chiar daca a incetinit fata de trimestrul precedent.

"Surpriza negativa vine din sfera investitiilor in economia reala, practic investitiile au continuat sa se contracte si in trimestrul al doilea. Pentru a avea o dinamica sustenabila a economiei este strict necesara sau este imperativ necesara relansarea investitiilor in economia reala", sustine Andrei Radulescu, analist financiar.

Din toamna s-ar putea sa vedem inclusiv o crestere a consumului.

"Ma astept ca principala componenta a PIB-ului, respectiv consumul privat sa inceapa sa creasca inca din trimestrul al treilea si sa accelereze gradual in trimestrele urmatoare", declara Andrei Radulescu.

Va fi ajutat si de salarii si pensii mai mari. Pentru a creste si salariile din sectorul privat este nevoie de mai mult: "Salariile vor creste cand secorul privat isi va da seama ca economia a intrat pe un trend de crestere mai sustinut", sustine Cristian Hostiuc.

Cu alte cuvinte e nevoie de mai multa incredere.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 14 August 2013
Citeste mai multe despre: economie, PIB, Uniunea Europeana,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed