Concluziile Consiliului European. Cu cine a discutat Klaus Iohannis si ce a spus despre adoptarea monedei unice in Romania
Klaus Iohannis a participat pentru prima data, in calitate de presedinte, la intrunirea Consiliului European. Iohannis s-a discutat cu liderii europeni vorbitori de limba germana care, totodata, detin si cele mai importante functii in UE.
Presedintele Romaniei a discutat cu Angela Merkel, presedintele CE Jean-Claude Juncker si Martin Schulz, presedintele Parlamentului European. Iohannis a bifat si o intalnire de o jumatate de ora si cu presedintele Ucrainei, Porosenko, si peste cateva zile va pleca la Kiev.
Iohannis a facut cunostinta cu toti sefii de stat si de guvern din UE, reuniune in cadrul careia au fost abordate trei probleme serioase: conflictul din Ucraina, criza din Grecia si lupta antiterosita.
Alegeri 2024
12:59
Vîlceanu: Trebuie să îşi asume răspunderea toată echipa. Demisia acum, toţi!
12:44
Analistul Cristian Pîrvulescu, despre surpriza rezultatelor din turul I: PSD a căzut în groapa pe care a săpat-o altora
12:12
Călin Georgescu, creația unei misterioase grupări organizate cu sediul pe TikTok. S-a activat în ultimele 2 luni | DOCUMENT
12:06
Crin Antonescu, după eșecul PNL la prezidențiale: Este absolut necesar ca astăzi conducerea PNL să demisioneze imediat
Reuniunea Consiliului European a fost programata in ziua in care, la Minsk, presedintele Frantei, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si liderul rus Vladimir Putin au semnat un „acord general” de incetare a focului in Ucraina.
Astfel, sefii de stat si de guvern din UE au amanat inceperea lucrarilor cu doua ore, pentru a ajunge si Angela Merkel, Francois Hollande si Petro Porosenko.
Concluziile presedintelui Klaus Iohannis:
- Acest prim Consiliu European la care am avut onoarea si placerea sa particip s-a desfasurat intr-un context geopolitic extrem de complicat. Am salutat decizia celor doi lideri europeni- Angela Merkel si Francois Hollande- ca au fost alaturi de presedintele Porosenko. Singura solutie pentru criza din Ucraina este cea politica, bazata pe dialog, care urmareste oprirea varsarii de sange.
- Am sperante ca respectarea suveranitatii Ucrainei va deveni o prioritate pentru toti cei prezenti la negocieri, ceea ce nu a fost pana acum pentru Federatia Rusa. Sunt tensiuni si puncte sensibile pe care nu le putem rezolva fara sa fim uniti. Nu ne putem permite sa ne iluzionam ca acum totul s-a rezolvat. Romania intelege pericolul sporit din vecinatatea nostra si se implica in rezolvarea lui.
A doua tema importanta a fost lupta impotriva terorismului
- Sustinem cooperearea cu partenerii din afara UE pentru contracararea acestei amenintari. Am insistat ca masurile pe care le vom aplica sa nu creeze noi diviziuni in interiorul UE.
Despre situatia Greciei, presedintele Iohannis a anuntat: "Ne bucura faptul ca s-a ajuns la un acord intre premierul Greciei si presedintele eurogrupului pentru a incepe consultari tehnice. S-a mai discutat si despre uniunea monetara".
Romania isi doreste sa adopte moneda unica europeana
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, dupa Consiliului European de la Bruxelles, ca a subliniat in cadrul reuniunii ca Romania isi doreste sa adopte moneda unica europeana si va urmari cu toata atentie acest proces de consolidare.
Klaus Iohannis a precizat ca ultima tema de pe agenda Consiliului s-a referit la consolidarea uniunii economice si monetare si a adaugat ca au fost discutate masurile pentru stimularea investitiilor, politica monetara si dimensiunea bugetara.
"Am subliniat faptul ca Romania isi doreste sa adopte moneda unica europeana si vom urmari cu toata atemtia acest proces de consolidare a uniunii economice si monetare", a declarat seful statului.