Pomenile electorale votate de alesi ar putea arunca in aer deficitul bugetar in 2017. Avertismentul analistilor financiari
Intentia Parlamentului de a acorda cresteri suplimentare de salarii in educatie si sanatate risca sa arunce in aer deficitul bugetar de anul viitor, spun analistii financiari.
Urmatorul Guvern va avea de ales intre taierea altor cheltuieli cum ar fi constructia de autostrazi, ori sa faca noi imprumuturi, dar la costuri mult mai mari. In ambele variante, nota de plata ajunge tot la cetatean. Cresterile de salarii propuse de parlamentari numai in ultimele zile inseamna cinci miliarde de lei in plus de la buget.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Este greu de spus ca poti sa fii de acord cu majorari votate asa, nici pe ultima suta de metri, pe ultimii doi metri inainte de alegeri. Mie mi se pare ca Parlamentul a ajuns intr-o zona populist-electoralista unde nu ar trebui sa ajunga."
Specialistii spun ca toate masurile adoptate de Parlament vor duce deficitul de anul viitor la peste patru la suta, in timp ce pragul admis de Uniunea Europeana este de trei la suta. In bani, vorbim despre cheltuieli sociale de noua miliarde de lei.
Ionut Dumitru: "Viitorul guvern va fi intr-o situatie aproape imposibila, va trebui sa reduca alte cheltuieli, stim cu totii ca pana acum solutia aleasa - desi nu este o solutie - a fost sa se taie de la investitiile publice, asa cum s-a facut de cativa ani, investitiile au mers foarte prost in ultimii ani."
Spre exemplu, cheltuielile suplimentare de noua miliarde de lei stabilite de parlamentari depasesc pretul total al autostrazii Sibiu-Pitesti, prima autostrada care va traversa muntii. Daca viitorul Guvern va alege sa intre in disputa cu Comisia Europeana si sa depaseasca deficitul de trei la suta, atunci va trebui sa se imprumute mai mult, dar mai scump.
Ciprian Dascalu: "Este oarecum normal ca cineva care te imprumuta, in momentul in care vede ca tu cheltui mai mult decat iti poti permite, sa iti ceara pentru acel imprumut un cost de finantare mai mare, pentru ca si riscurile pe care si le asuma cand iti ofera acei bani spre imprumut sunt mai mari."
Reporter: "Diferenta de cost va fi platita pana la urma tot de contribuabilul roman?"
Ciprian Dascalu: "Veniturile la bugetul de stat vin de la contribuabili persoane fizice si juridice romane."
O alta consecinta a cresterii deficitului prin cheltuieli sociale ar putea fi deprecierea leului, spun analistii.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, Comisia Europeana, salarii, alegeri, Parlament, cresteri salariale, deficit,
Dată publicare:
02-11-2016 23:10