O noua cadere de 7% pe bursele din China. "Circuit breaker" a provocat panica printre investitori

Ultimul update: Duminica 10 Ianuarie 2016 07:11
Data publicarii: Joi 07 Ianuarie 2016 10:14
Categorie: Financiar
burse

Bursele din Shanghai si Shenzhen au fost inchise joi, imediat dupa debutul tranzactiilor, in urma unei noi caderi de 7% care a declansat in mod automat un mecanism destinat sa previna volatilitatea, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Este pentru a doua oara in aceasta saptamana cand este activat mecanismul 'circuit breaker', care prevede suspendarea tranzactiilor in cazul unor fluctuatii mari, dupa ce luni bursele de la Shanghai si Shenzhen au fost inchise dupa o scadere de 7%.

In momentul inchiderii premature de joi, la mai putin de o jumatate de ora de la debutul tranzactiilor, indicele composit al Bursei de la Shanghai inregistra o cadere de 7,32%, sau 245,95 puncte, pana la 3.115,89 puncte. La randul sau, indicele bursei de la Shenzhen inregistra o cadere de 8,35%, sau 178,08 puncte, pana la 1.955,88 puncte.

'Utilizarea mecanismului 'circuit breaker' este principalul motiv al acestor scaderi pentru ca investitorii au intrat in panica dupa ce au vazut declansarea sa in ziua de luni. Acest mecanism a taiat accesul la piata de lichiditati si investitorii s-au temut ca nu vor mai putea vinde', a declarat Chen Xingyu, analist la Phillip Securities.

Mecanismul 'circuit breaker' este bazat pe indicele CSI300, care include actiunile unor mari companii petroliere si banci de stat, cotate la cele doua burse chineze. in momentul in care acest indice inregistreaza o scadere de peste 5%, tranzactiile sunt suspendate timp de 15 minute. insa joi la reluarea tranzactiilor, in doar un minut, scaderile au fost mai mari de 7%, ceea ce a declansat oprirea tranzactiilor pentru intreaga zi.

Cum ar putea fi afectata Romania de problemele Chinei. Avertismentul expertilor despre masurile incluse in noul COD FISCAL

Aceasta degringolada a burselor chineze intervine pe fondul ingrijorarilor cu privire la incetinirea ritmului de crestere a economiei chineze, a doua economie mondiala, la care se adauga deprecierea prelungita a monedei chineze, yuanul. Banca Centrala a Chinei (PBOC) a coborat joi cursul de referinta al yuanului in raport cu dolarul cu 0,51%, pana la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezinta cel mai scazut curs de schimb pentru moneda chineza dupa luna martie 2011. Este vorba, de asemenea, de cea mai mare depreciere inregistrata de moneda chineza dupa luna august a anului trecut, cand Beijingul a decis o devalorizare surpriza a yuanului cu aproape 5% in decurs de o saptamana. Un yuan mai slab face exporturile chineze mai competitive pe plan international, dar scumpeste importurile Chinei.

'Piata se asteapta in prezent ca yuanul sa se deprecieze din cauza incetinirii economiei chineze', a declarat Claire Huang, economist la Société Générale. Analistii estimeaza ca in 2015 economia chineza a inregistrat o crestere de 6,9%, ceea ce reprezinta cel mai slab ritm de crestere inregistrat in ultimul sfert de secol.

In incercarea de a-i linisti pe investitori, Comisia de reglementare a pietelor financiare din China (CSRC) a anuntat joi prelungirea restrictiilor de vanzare impuse actionarilor care detin mai mult de 5% din capitalul unei societati cotate la bursa. Aceasta restrictie a fost introdusa pentru prima data in vara lui 2015 in incercarea de a opri caderea inregistrata atunci de bursele chineze. insa de data aceasta actionarii sunt autorizati sa vanda 1% din actiunile pe care le detin la fiecare trei zile.

burse Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Dezastru pentru cei mai bogati cinci oameni din lume: cate miliarde de dolari au pierdut ieri. Cine a avut de castigat

Dezastru pentru cei mai bogati cinci oameni din lume: cate miliarde de dolari au pierdut ieri. Cine a avut de castigat

fermă prepeliță

Planul cu care fermierii sunt ajutați gratuit să se dezvolte. Modelul, aplicat cu succes în Constanța

Viramentele la Pilonul 2 de pensii ar putea fi reduse cu 15%. Anunțul făcut de vicepremierul Ciolacu

15 bănci amendate pentru ”publicitate înșelătoare”. Raiffeisen, obligată să modifice contracte vechi de 10 ani

Loteria bonurilor fiscale, extragerea de pe 22 octombrie 2017. Care sunt bonurile câștigătoare

Criză de personal pe piața muncii din România. Angajații nu cer doar salarii cât mai mari

ANPC solicită băncii Raiffeisen să modifice contractele de credit în franci elvețieni

Pensia facultativa

Câți români au optat pentru o pensie facultativă și ce beneficii au

Cursul anunțat de BNR pentru 20 octombrie 2017

Fraudă uriașă cu asigurările auto. Metodele prin care inspectorii obțineau sume importante

NYT: România, țara cu cea mai rapidă creștere economică, s-ar putea îndrepta spre dezastru

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano