Noul reprezentant al FMI pentru Romania a venit la Bucuresti. Punctele slabe gasite de expertii Fondului in bugetul pe 2016

Ultimul update: Vineri 15 Ianuarie 2016 01:39
Data publicarii: Marti 12 Ianuarie 2016 12:46
Categorie: Financiar

Misiunea FMI in Romania are un nou sef: pakistanezul Reza Baqir. Acesta a sosit marti la Bucuresti si a inceput o vizita de 4 zile. S-a intalnit deja cu ministrul Finantelor, Anca Dragu. Reza Baqir are o experienta de 15 ani in cadrul FMI.

Reza Baqir este cetatean pakistanez si lucreaza in cadrul Fondului Monetar International de 15 ani. El o inlocuieste pe Andrea Schaechter, care a fost sefa misiunii timp de doi ani si jumatate. Noul sef al misiunii FMI in Romania a absolvit Harvard University, iar apoi a obtinut un doctorat in economie la Universitatea Berkeley din California.

Anterior a lucrat pentru o Banca Elvetiana din Zurich, pentru Banca Mondiala, dar si pentru Massachusetts Institut of Technology. Inainte sa preia negocierile cu Romania, Raza Bakir a facut parte din echipa care a conceput politicile fiscale pentru mai multe tari afectate de criza. Printre ele s-au numarat Grecia, Cipru, Ucraina sau Portugalia. De asememea a fost reprezentantul FMI in Filipine.

"Domnul Reza a fost numit sef al misiunii pentru Romania si va efectua o vizita in Bucuresti in perioada 12 - 15 ianuarie pentru a fi prezentat autoritatilor. El o va inlocui pe Andrea Schaechter, care si-a incheiat mandatul, dupa doi ani si jumatate, conform politicii uzuale a FMI de rotire a angajatilor", se mentioneaza intr-un comunicat remis al Fonduliui.

In acest moment, Romania nu mai este intr-un acord cu FMI. Al treilea astfel de acord a expirat in septembrie 2015 si nu a mai fost reinnoit de premierul Ciolos, desi guvernatorul Bancii nationale a spus ca ar fi oportun.

Mugur Isarescu: Un acord cu FMI ar adauga un plus de credibilitate politicilor economice si ar stimula procesele de reforma

In decembrie, Poul Thomsen, seful FMI pentru Europa, a vizitat tara noastra, insa oficial subiectul discutiilor a fost doar bugetul pe 2016, reprezentantii Fondului fiind ingrijorati de cresterea deficitului in zona a 3% din PIB si de cheltuielile cu personalul bugetar, care depasesc nivelul agreat de 7%.

Fondul Monetar isi va continua evaluarile in Romania. Expertii FMI sunt interesati in special de restructurarea si privatizarea companiilor de stat precum CFR, dar si despre felul in care vor fi aplicate legea darii in plata , retrimisa in parlament de presedinte si cea a insolventei persoanelor fizice, care a fost adoptata dar momentan nu are norme de aplicare, asa ca nu produce efecte.

Noul Guvern NU vrea al patrulea acord cu FMI. Care sunt cele 2 motive de ingrijorare cu privire la bugetul pe 2016

Noul Guvern NU vrea al patrulea acord cu FMI. Care sunt cele 2 motive de ingrijorare cu privire la bugetul pe 2016

franci elvetieni

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume

Ikea a obţinut autorizaţia de construire pentru cel de-al doilea magazin. Când va fi deschis

Femeie de serviciu de la Primăria Târgu Jiu, mai bine plătită ca un profesor

Cehia riscă să intre într-o criză imobiliară: ”S-a acordat un număr fără precedent de împrumuturi”

Raiffeisen, amendată de ANPC cu 50.000 lei pentru practici incorecte

startup nation

Programul Start-Up Nation a început cu 2 luni întârziere. Ministru: "Merge impecabil"

Ce spune Ministerul Finanţelor despre impozitarea bacşişului

Unul dintre cei mai tineri milionari din UK are 19 ani. Afacerea pe care a început-o la școală

Războaie în justiție pentru produse cu același nume. Câte firme produc, de fapt, magiun de Topoloveni

Afacerile românești de pe Youtube. Videoclipuri pentru copii, cu milioane de vizualizări

Salarii Senat: Secretarul general, venit mai mare decât al preşedintelui României