Noul reprezentant al FMI pentru Romania a venit la Bucuresti. Punctele slabe gasite de expertii Fondului in bugetul pe 2016

Ultimul update: Vineri 15 Ianuarie 2016 01:39
Data publicarii: Marti 12 Ianuarie 2016 12:46
Categorie: Financiar

Misiunea FMI in Romania are un nou sef: pakistanezul Reza Baqir. Acesta a sosit marti la Bucuresti si a inceput o vizita de 4 zile. S-a intalnit deja cu ministrul Finantelor, Anca Dragu. Reza Baqir are o experienta de 15 ani in cadrul FMI.

Reza Baqir este cetatean pakistanez si lucreaza in cadrul Fondului Monetar International de 15 ani. El o inlocuieste pe Andrea Schaechter, care a fost sefa misiunii timp de doi ani si jumatate. Noul sef al misiunii FMI in Romania a absolvit Harvard University, iar apoi a obtinut un doctorat in economie la Universitatea Berkeley din California.

Anterior a lucrat pentru o Banca Elvetiana din Zurich, pentru Banca Mondiala, dar si pentru Massachusetts Institut of Technology. Inainte sa preia negocierile cu Romania, Raza Bakir a facut parte din echipa care a conceput politicile fiscale pentru mai multe tari afectate de criza. Printre ele s-au numarat Grecia, Cipru, Ucraina sau Portugalia. De asememea a fost reprezentantul FMI in Filipine.

"Domnul Reza a fost numit sef al misiunii pentru Romania si va efectua o vizita in Bucuresti in perioada 12 - 15 ianuarie pentru a fi prezentat autoritatilor. El o va inlocui pe Andrea Schaechter, care si-a incheiat mandatul, dupa doi ani si jumatate, conform politicii uzuale a FMI de rotire a angajatilor", se mentioneaza intr-un comunicat remis al Fonduliui.

In acest moment, Romania nu mai este intr-un acord cu FMI. Al treilea astfel de acord a expirat in septembrie 2015 si nu a mai fost reinnoit de premierul Ciolos, desi guvernatorul Bancii nationale a spus ca ar fi oportun.

Mugur Isarescu: Un acord cu FMI ar adauga un plus de credibilitate politicilor economice si ar stimula procesele de reforma

In decembrie, Poul Thomsen, seful FMI pentru Europa, a vizitat tara noastra, insa oficial subiectul discutiilor a fost doar bugetul pe 2016, reprezentantii Fondului fiind ingrijorati de cresterea deficitului in zona a 3% din PIB si de cheltuielile cu personalul bugetar, care depasesc nivelul agreat de 7%.

Fondul Monetar isi va continua evaluarile in Romania. Expertii FMI sunt interesati in special de restructurarea si privatizarea companiilor de stat precum CFR, dar si despre felul in care vor fi aplicate legea darii in plata , retrimisa in parlament de presedinte si cea a insolventei persoanelor fizice, care a fost adoptata dar momentan nu are norme de aplicare, asa ca nu produce efecte.

Noul Guvern NU vrea al patrulea acord cu FMI. Care sunt cele 2 motive de ingrijorare cu privire la bugetul pe 2016

Noul Guvern NU vrea al patrulea acord cu FMI. Care sunt cele 2 motive de ingrijorare cu privire la bugetul pe 2016

Kaufland

Kaufland majorează salariul minim în companie. Cât câștigă lucrătorii din România

Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 2,10%, cel mai mic nivel din ultima lună

Angajați plătiți în Bitcoin. Valoarea monedei a crescut de la 1.000 la 17.000 dolari, în 2017

Loteria bonurilor fiscale decembrie 2017. Bonurile desemnate câștigătoare

Românii îşi îngrijesc mai bine casele decât pe ei înşişi. Cât de puţin săpun cumpără anual

Guvernul va împrumuta 8 miliarde € în următorii 2 ani. Limita datoriei externe crește

Contract

Efectele “revoluției fiscale”. Toți angajații din România vor fi afectați de această măsură

Guvernul vrea să introducă o nouă taxă auto. Când va intra în vigoare

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Europa rămâne fără gaze, după explozia din Austria. Italia declară starea de urgență. Decizia Gazprom

Eurostat: Jumătate din populația României suferă din cauza sărăciei

INS: Rata anuală a inflaţiei, 3,2%. Ouăle, combustibilul și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie