ZERO LEI pentru lacasuri de cult in noul buget. Patriarhul vrea sa renunte si la salariile de la stat, insa pune o conditie

×
Codul embed a fost copiat

Proiectul de buget pe 2016 nu prevede nimic la capitolul „lacasuri de cult”. O veste care "nu este imbucuratoare", spune purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Mai precis, in bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, la capitolul cheltuilei pentru constructia, renovarea si conservarea lacasurilor de cult, coloana cu estimarea pe 2016 este goala. Iar cele cu bugetele pentru 2017, 2018 si 2019 arata o scadere uriasa fata de 2015. Mai precis, daca executia preliminara pe anul acesta este de peste 177 milioane lei, estimarea pentru 2017 e de numai 12 milioane, cea pe 2018, de putin peste 10 milioane iar cea pe 2019, de 8,7 milioane.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, a declarat pentru Stirile Pro TV: "Este vorba despre un proiect care urmeaza sa fie analizat. Continutul nu este unul imbucurator pentru institutia Patriarhiei Romane. Acest lucru cu atat mai mult cu cat toate proiectele pe care le desfasoara la nivel de conservare si intretinere a monumentelor istorice pana la marele proiect de importanta nationala, Catedrala Mantuirii Neamului, au importanta nationala. Din aceasta perspectiva, e regretabila aceasta decizie"

"Aceste proiecte, inclusiv construirea Catedralei, vor continua", a mai spus reprezentantul Patriarhiei, dand ca termen limita 2018.  "Actuala decizie ne afecteaza, dar in niciun caz nu va stopa derularea si finalizarea proiectelor pe care Patriarhia Romana le deruleaza , nu doar in planul strict alconstruirii, ci si in cel filantropic, social - exista foarte multe institutii cu profil medical, filantropic, caritabil. Toate acestea se vor continua, dar, evident, apare un minus".

Fondurile pentru Catedrala, a precizat Vasile Banescu, vin in primul rand din donatiile credinciosilor. "Procesul de finalizare poate fi incetinit. Ar fi o nedreptate ca acest proiect important, care se insereaza in tot ce presupune simbolistica spirituala si patrimoniu national, sa nu fie finalizat la timp, la timp insemnand 2018, intrucat este un an crucial din punct de vedere istoric: este anul in care aniversam 100 de ani de la formarea Romaniei Mari". Costul final al proiectului ar varia in jurul cifrei de 80 de milioane de euro, dar, spune reprezentantul Patriarhiei, "mai sunt multe variabile". "Speram totusi ca acest proiect [de buget] va fi revizuit si poate in cursul anului viitor se vor reconsidera niste puncte de vedere in legatura cu importanta nationala a acestui proiect".

Citește și
cote, biserica
Biserica, in pragul unui urias scandal intern. Preotii s-au revoltat dupa ce li s-a marit cota de vanzari pentru Sarbatori
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Nu se poate spune ca decizia ne-a luat prin surprindere, este limpede ca Guvernul actual are o alta ierarhie de prioritati. Nu le putem comenta", a spus purtatorul de cuvant al Bisericii, precizand ca BOR inca nu a cerut o finantare de la stat. "O reevaluare a actualului proiect bugetar ar fi binevenita".

Despre bugetele foarte reduse prevazute pentru 2017-2019, Vasile Banescu a spus ca "se situeaza toate aceste proiecte intr-o logica actuala, care tine cont, probabil, de anumite prioritati. Nu pot comenta aceste lucruri".

Potrivit documentului de la Ministerul Finantelor, „programul este destinat sustinerii cultelor religioase recunoscute din Romania pentru restaurarea si conservarea lacasurilor de cult care sunt monumente istorice si a bunurilor din patrimoniul cultural national mobil apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania, pentru completarea fondurilor proprii necesare intretinerii si functionarii unitatilor de cult cu venituri mici sau fara venituri,pentru amenajarea si intretinerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea si repararea lacasurilor de cult,pentru achizitionarea de imobile necesare desfasurarii activitatii unitatilor de cult si de asistenta sociala sustinute de acestea,pentru spijinirea activitatilor de asistenta sociala organizate de cultele religioase in spitale,centre de plasament,camine pentru batrani si alte forme de asistenta, pentru sustinerea unor actiuni cu caracter intern si international realizate de cultele religioase din Romania”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe nu a comentat aceasta informatie. Prezent la sfintirea unui lacas de cult la penitenciarul Jilava, Patriarhul IPF Daniel a raspuns, intrebat daca Biserica poate fi un Mos Nicolae pentru buget: "Insist nu numai sa ni se impoziteze veniturile, ci sa si renuntam la salariile de la stat, daca ni se da inapoi ceea ce in mod abuziv a luat statul ca proprietati. Noi nu avem nevoie sa stam cu mana intinsa la stat tot timpul, dar statul sa ne dea inapoi ceea ce a luat ca fiind donatii date Bisericii in mod liber. Cand se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salariile de la stat".

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
CAMERA ASCUNSA. Umilintele indurate de persoanele cu dizabilitati care vor sa intre in biserica.
CAMERA ASCUNSA. Umilintele indurate de persoanele cu dizabilitati care vor sa intre in biserica. "Nu facem dupa placerea lor"

Aproape o mie de institutii publice de stat din intreaga tara nu au rampe pentru persoanele cu dizabilitati. Cel putin asa arata ultimul raport al Agentiei de Plati si Inspectie Sociala.

Biserica, in pragul unui urias scandal intern. Preotii s-au revoltat dupa ce li s-a marit cota de vanzari pentru Sarbatori
Biserica, in pragul unui urias scandal intern. Preotii s-au revoltat dupa ce li s-a marit cota de vanzari pentru Sarbatori

Mocneste un nou scandal in sanul bisericii ortodoxe. Se intampla in judetul Arges, unde preotilor li s-ar fi marit exagerat cota de calendare si lumanari, pe care ar trebui sa le vanda pana la Craciun.

Cu butoni cu Iisus la camasa si lant de aur la gat, Patriarhul ne explica:
Cu butoni cu Iisus la camasa si lant de aur la gat, Patriarhul ne explica: "Nu invatati dumneavoastra Biserica ce rol are ea"

"Noi ne rugam in biserica, asta e randuiala bisericii" - iata raspunsul dat marti de Patriarhul Daniel celor care au intrebat de ce, de cand a avut loc tragedia din clubul Colectiv, biserica nu a fost aproape de oameni.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.