"Batalia" decisiva pentru legea "Darii in plata" se da in Camera Deputatilor. Ce s-ar putea intampla pana la urma cu plafonul

×
Codul embed a fost copiat

Aproape jumatate de milion de romani indatorati ar putea beneficia de legea darii in plata in forma adoptata de Senat. Aceasta prevede ca doar cei cu datorii mai mici de 150.000 de euro vor putea sa dea cheile bancii.

Totul se va transa in Camera Deputatilor. Acolo, partidele se gandesc sa elimine plafonul. Cei de la PSD vor sa introduca insa un alt amendament prin care legea sa se aplice doar pentru casele in care locuiesc datornicii, nu si pentru alte proprietati.

Elena si-a cumparat un apartament in 2008 cand preturile erau la un maxim istoric. Dupa multe negocieri a obtinut un pret de 131.000 de euro, echivalentul in franci.

Elena Pirnea, client banca: "Imi este imposibil ca de acum incolo, 27 de ani, sa suport rata. Am incercat negocieri cu banca, am incercat proces de mediere cu banca. Daca tu castigi 3 lei si rata ta este 5 lei, iti da cu virgula. Oricat ti-ai dori, nu se poate matematic."

Elena este unul dintre cei 470.000 de romani, care potrivit BNR, au credite imobiliare mai mici 150.000 de euro. Mai sunt alti 4500 care sar de acest nivel. BNR sustine ca printre acestia din urma s-ar afla si speculanti imobiliari care n-ar merita sa beneficieze de lege. La fel de usor pot fi insa si clienti de buna credinta.

Citește și
Mugur Isarescu
Isarescu, despre legea darii in plata: "Oamenii sa aduca inapoi masinile de spalat iar bancile sa le vanda"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Dragos Vilceanu, presedinte asociata Brokerilor imobiliari: “In 2008 martie cu 150.000 de euro puteai sa iti iei doar un apartament cu 2 camere zona Obor, bloc dinainte de 1977. Ceea ce inseamna ca plafonul este destul de mic. O sa ne trezim cu oameni care au luat un apartament de 3 camere cu 200.000 de euro si nu se incadreaza. Trebuie sa gasim un echilibru intre preturile din 2008 si plafonul pe care il impunem in zilele noastre.”

Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca orice plafonare risca sa pericliteze intreaga lege.

Gheorghe Piperea, avocat: “Este o discrimare nepermisa pentru ca se introduce o distinctie care nu are nicio motivatie economica intre persoane aflate in aceeasi situatie. Din punctul acesta de vedere s-ar putea sa ne trezim cu o exceptie de neconstitutionalitate pe care sa o ridice nu cel care are o datorie de 150.000 de euro ci de 155.000 de euro.“

Legea urmeaza sa fie dezbatuta la Camera Deputatilor. Iar PNL vrea sa renunte la plafon.

Gheorghe Ialomitianu, vicepresedinte PNL: “Noi o sa incercam sa-i convingem si pe colegii din PSD. Acel plafon nu trebuie sa existe.”

Colegii din PSD, care impreuna cu UNPR detin majoritatea, sunt de acord cu eliminarea plafonului, dar vor introducerea altei restrictii.

Liviu Dragnea, presedinte PSD: “Aceasta lege sa aiba principala tinta romanii care au contractat credite pentru a avea o locuinta, un imobil in care sa locuiasca, una singura.”

Legea darii in plata poate avea doua efecte indirecte greu de cuantificat. Pe deoparte nimeni nu poate estima cati din cei 470.000 de romani isi vor duce cheile la banca. Un val de proprietati parasite in curtea bancilor poate duce teoretic la scaderea intregii piete imobiliare.

Dragos Vilceanu, presedinte Asociatia Brokerilor Imobiliari: “Zicem ca 10% au probleme. Ar fi 40.000. Sa nu uitam ca in Bucuresti se vand cam 20.000 pe luna. Deci 40.000 de proprietati nu este o cifra care sa ne creeze emotii din punct de vedere al pretului locuintelor.”

Pe de alta parte in mijlocul dezbaterilor pe marginea legii darii in plata mai multe banci au majorat avansul la peste 30% si au inceput sa caute pretexte ca sa nu mai acorde imprumuturi prin programul “Prima Casa”. Indirect a fost restrictionat accesul la imprumuturi al familiilor fara datorii care vor sa cumpere o locuinta. Consiliul Concurentei a declansat o investigatie insa pana acum spune ca nu a gasit indicii ca bancile ar fi incalcat legea.


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Senatul a adoptat legea darii in plata, valabila pentru creditele de pana in 150.000 EUR. Ce se va intampla cu
Senatul a adoptat legea darii in plata, valabila pentru creditele de pana in 150.000 EUR. Ce se va intampla cu "Prima casa"

Senatorii au adoptat, luni, in unanimitate, proiectul legii darii in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul "Prima casa" sa fie inclus in acest act normativ.

Isarescu, despre legea darii in plata:
Isarescu, despre legea darii in plata: "Oamenii sa aduca inapoi masinile de spalat iar bancile sa le vanda"

Legea darii in plata, care a fost retrimisa in Parlament de presedintele Iohannis pentru re-examinare, a intrat joi sub tirul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Pretextul sub care bancile au inceput sa refuze creditele Prima Casa. Finantistii si statul arunca vina dintr-o parte in alta
Pretextul sub care bancile au inceput sa refuze creditele Prima Casa. Finantistii si statul arunca vina dintr-o parte in alta

Mai multe banci isi anunta clientii ca nu mai primesc cereri de credit pentru programul Prima Casa, program prin care s-au acordat 90 la suta dintre imprumuturile ipotecare in ultimii 5 ani.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.